Overlæge var med til at indføre fedmeoperationer: Vi vidste ikke, om der var bivirkninger

Læger kendte ikke til bivirkninger og frygtede en katastrofe, da flere tusind danskere pludselig blev fedmeopereret.

Det gik alt for stærkt, da danske hospitaler i 2005 begyndte at tilbyde fedmeoperationen Gastric Bypass.

Hospitalerne kendte ikke nok til bivirkningerne, inden læger anbefalede, at overvægtige patienter skulle lægge sig på operationsbordet.

- Jeg tror, at de fleste troede, at der ikke var bivirkninger, men vi vidste det reelt ikke, siger Torben Mogensen, der er overlæge og vicedirektør på Hvidovre Hospital, i dokumentaren 'De farlige fedmeoperationer', der bliver vist i aften på DR1.

En kæmpe skandale?Torben Mogensen er en af de læger, der var med til at indføre Gastric Bypass i Danmark. Samtidig var han i 2010 med til at anbefale VK-regeringen, at man begrænsede adgangen til fedmeoperationerne, som i årene forinden var vokset med voldsom hast.

I 2005, hvor Gastric Bypass havde sit indtog i Danmark, blev 284 opereret. I 2010 var antallet mangedoblet til 4.400.

Operationen blev populær, fordi patienterne tabte mellem 50 og 60 procent af deres overvægt, og langt de fleste diabetes-II patienter blev raske efter operationen.

Men den kraftige vækst gjorde Torben Mogensen bekymret.

- Var vi i virkeligheden i gang med at lave en ny kæmpeskandale, som om 3-5-10 år ville vise, at vi havde mishandlet en masse patienter, spurgte han sig selv dengang.

Ingen samling af erfaringerMens antallet af operationer steg, manglede man fortsat viden om, hvilke bivirkninger operationerne ville give.

Det var planen, at erfaringer om komplikationer skulle samles i en database. Det anbefalede Sundhedsstyrelsen, men databasen blev først til noget i 2010 - efter at mere end 11.000 patienter var blevet opereret.

Den manglende database er medvirkende årsag til, at man ikke hurtigt nok blev opmærksom på særligt de medicinske komplikationer efter operationerne.

- Man var ikke helt klar på bivirkningerne og især ikke den malabsorption - altså manglende optagelse af vitaminer i begyndelsen af tyndtarmen, siger Torben Mogensen.

- Det var aldrig gået med en pille

I slutningen af 2010 besluttede daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) ud fra anbefalinger at begrænse fedmeoperationerne. Siden er det kun meget stærkt overvægtige med følgesygdomme som diabetes, der kan blive opereret.

Men det vækker undren blandt både læger og patienter, at raske patienter indtil 2010 blev sendt på operationsbordet, når man vidste så lidt om bivirkningerne.

- Jeg tror desværre, at det er meget lettere at få en ny operation godkendt end en ny pille. Det var aldrig gået med en pille, siger Torben Mogensen.

Fejl blandt operationer

Overlægen fra Hvidovre mener fortsat, at fedmeoperationer kan være en fordel for de mest overvægtige patienter med følgesygdomme, selvom der er risiko for komplikationer.

Men en del af de 11.000, der blev opereret inden 2010, var raske, og det var en fejl at operere dem.

- Det mener jeg nok, det er i dag. Men det er jo altid nemt at være bagklog. Men der er patienter, vi ikke kan gøre raske igen, og de betaler en meget høj pris for, at nogen har fået et rigtig godt liv, siger Torben Mogensen.

Nye tal viser, at 928 danskere blev fedmeopereret i 2010. Udenlandske undersøgelser og foreløbige danske erfaringer viser, at hver femte får komplikationer og halvdelen af dem i alvorlig grad.

Du kan se mere om fedmeoperation i dokumentar 'Historien bag historien - De farlige fedmeoperationer' på DR1 i aften kl. 20.40.