Det sker heldigivs ekstremt sjældent, at mennesker bliver ramt af lyn i Danmark.
Men når uheldet er ude, som det var i Københavns Lufthavn onsdag aften, kan konsekvenserne være fatale.
I værste tilfælde fører lynnedslag i menneskekroppen nemlig til hjertestop, fortæller Rikke Holmgaard, der er brandsårsansvarlig overlæge på Rigshospitalet.
- Den umiddelbare konsekvens ved at blive ramt af strøm, og det er jo faktisk hvilken som helst strøm, er hjertestop. Chancen for overlevelse afhænger i det tilfælde af, om man står alene på en bar mark eller er tæt på andre mennesker.
- Får man hjælp med det samme og hjertet sættes i gang igen, så er de akutte ting med hjertet ofte overstået, siger overlægen.
DMI målte tusindvis af lyn i går. Se grafik herunder. (Grafikkens røde markører er nye lyn, mens grøn er registreret en halv time tidligere).
Hun fortæller, at der grundlæggende er to måder at blive ramt af et lyn på.
- Der er den, hvor strømmen går direkte igennem en, så man har et indgangshul og et udgangshul. I den forbindelse vil der være skader, fra hvor strømmen går ind i kroppen, og til hvor den går ud igen. Men der behøver ikke være noget synderligt at se uden på kroppen andet end de her to porte ind.
- Så er der de situationer, hvor man står i nærheden af et træ eller en vandpyt, og man bliver ramt derigennem. Det foregår sådan, at strømmen springer over på en. Her vil man ikke have voldsomme indre skader. Men strømmen kan løbe op igennem det ene ben og ud igennem det andet. Der får man også skader i den bane, som strømmen har taget, siger Rikke Holmgaard.
Hjernen kan tage skade
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at amputere en arm eller et ben, fordi skaderne er gået for hårdt ud over muskel- og nervevæv, hvor strømmen nemt ledes igennem.
Det skete for fodboldspilleren Jonathan Richter, efter at han blev ramt af et lyn under en kamp i Hvidovre i juli 2009 - se klip i toppen af artiklen.
Så er der også de tilfælde, hvor et lynnedslag medfører, at der går ild i ens tøj, og man pådrages brandsår uden på kroppen.
- Kombineres de to ting, er man voldsomt tilskadekommen. Det vil fuldstændig afhænge af, hvilken type skader man har i forhold til mulighederne for overlevelse, siger Rikke Holmgaard.
- Man kan være så forbrændt uden på kroppen, så man har så dybe forbrændinger, at det kan være svært at overleve, hvis der ikke er hud, man kan dække dem med. Man kan kun dække brandsår med folks egen hud. Men ofte er chancerne gode for at overleve, siger overlægen.
Hun fortæller, at hjernen også kan tage alvorlig skade, hvis mennesker bliver ramt af et lyn.
- Hjernen er også udsat, fordi strømmen vandrer bedst i nervevæv. Bliver man ramt direkte i hjernen eller kraniet, vandrer strømmen igennem her og kan give umiddelbare skader i form af hævelse, som trykker på hjernen. Det kan man få varige men af, siger Rikke Holmgaard.