Nye coronarestriktioner er en realitet i 18 kommuner, hvor smitten har fået alvorligt fat igen.
Det medfører, at mange offentligt ansatte bliver sendt hjem for at passe arbejdet. I Odense Kommune betyder det, at 2.000 ansatte i foreløbig to uger må undvære kollegerne.
I København kan overborgmester Frank Jensen (S) modsat sin borgmesterkollega Peter Rahbek Juel (S) ikke sætte et konkret tal på, hvor mange kommunalt ansatte der skal sendes hjem.
- De medarbejdere, der kan passe arbejdet hjemmefra, sendes hjem. Det er, fordi vi skal efterkomme den anbefaling fra ministeren og ministeriet om, at vi i videst muligt omfang sender administrative medarbejdere hjem. Og det vil vi selvfølgelig gøre, siger Frank Jensen.
Chefen bestemmer
Der blev i aftes holdt et krisemøde i Københavns Kommune, hvor kommunens forvaltningsdirektører skulle diskutere hjemsendelsesplanen.
Frank Jensen fortæller, at det vil være op til de enkelte chefer rundt omkring i kommunen at beslutte, hvem der ikke behøver pakke arbejdstasken og forlade hjemmet hver morgen.
- Vi er ikke i en fase, hvor der er nødberedskab. Vi skal jo sikre, at vi kan drive skoler, borgercentre, hjemmepleje og resten, og det kan vi ikke alle gøre hjemmefra, så der vil være medarbejdere til stede. Det vil være op til lederen på arbejdspladsen, hvem der skal arbejde hjemmefra, lyder det fra Frank Jensen.
Københavns Kommune har omkring 45.000 ansatte.
Overborgmesteren fortæller, at kommunen nu vil holde møder med ungdomsuddannelserne og repræsentanter fra det københavnske natteliv.
Omkring halvdelen af de nyligt smittede er personer i aldersgruppen 20-35.
- Det drejer sig om at stå sammen og få knækket kurven på tværs af hele byen, siger han.
Gælder ikke kun i det offentlige
På gårsdagens pressemøde, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fremlagde de nye restriktioner, kom han også med en opfordring til, at ansatte i den private sektor arbejder hjemmefra, så vidt det er muligt.
Det har flere allerede lyttet til. Ifølge avisen Børsen har smykkevirksomheden Pandora valgt at bede over 600 ansatte på hovedkontoret i København til at arbejde hjemmefra de næste to uger.
København har gennem de seneste syv dage haft et smittetal på 40 per 100.000 indbygger. I Odense er det tal på 60.
En af de øvrige kommuner, der er omfattet af restriktionerne, er Ballerup Kommune. Her er meldingen, at cirka halvdelen af kommunens medarbejdere vil komme til at arbejde hjemmefra, skriver Ritzau.