Mens mange slængede sig på sofaen lørdag aften og lod coronakrisen diktere, var der andre, som havde mere fart i fødderne.
I nat fik Københavns Politi nemlig et tip om, at der blev afholdt en større fest i Sydhavnen, fortæller Tommy Laursen, der er politiinspektør ved Københavns Politi.
- Da den første patrulje kommer derud, konstaterer de, at der er mange mennesker samlet derude. Da de ser patruljen, stikker de af i alle retninger.
Københavns Politi vurderer, at der var 200-300 samlet til festen, der betegnes som en privatfest, der er organiseret i en lukket gruppe på Facebook.
- Man har mulighed for at melde sig til i en Facebook-gruppe, og ganske sent i forløbet får man en sms om, at man skal indbetale nogle penge, og så får man en adresse, hvor der er fest, siger Tommy Laursen.
Politiet er meget afhængig af tips fra borgere, da man ikke har hjemmel til at holde øje med lukkede grupper på sociale medier.
33-årig mand sigtet
I stedet for at forsøge at stoppe og give bøder for brud på forsamlingsforbuddet til så mange af deltagerne som muligt, fokuserede patruljen i stedet på at finde arrangøren og sikre de ting, der skal til for at bygge en sag mod arrangøren.
I den forbindelse er en 33-årig mand, der formodes at være arrangøren, sigtet for overtrædelse af restaurationsloven.
Og det er Frank Jensen (S), overborgmester i København, glad for.
- Jeg har stor forståelse for, at det kan være hårdt at sidde derhjemme, når man er ung og har brug for at være sammen, men det går simpelthen ikke at tage til store fester som piratfester, siger han.
- De er uacceptable. Stop det!
Han understreger dog, at det er vigtigt ikke at pege fingre af alle unge, da det langt fra er alle unge, der tager til fester, mens smitten med coronavirus stiger.
- Rigtig mange unge følger retningslinjerne og skruer ned for deres sociale liv for at hjælpe med at forebygge smitte. Det skal vi også huske at rose dem for, siger Frank Jensen.
Kan ikke holde restriktioner ud
Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, har undersøgt danskernes adfærd under coronaepidemien.
Og han er helt enig med Frank Jensen i, at vi skal huske på, at det langt fra er alle unge, der er ude at feste natten lang, bare fordi vi hører om en piratfest eller to.
- Det er vigtigt ikke at skære alle unge over en kam. Mange unge er villige til at yde en kæmpe indsats og lide kæmpe afsavn, siger han.
Ifølge de undersøgelser, som han og kollegaerne har lavet, så har unge og ældre den samme forståelse af sundhedsrådene. Unge siger også, at de føler, at de godt kan overholde rådene, og at de er effektive.
Der er dog begyndt at ske et skred i de unges syn på restriktionerne, fortæller Michael Bang Petersen.
- De unge svarer i dobbelt så høj grad, at de ikke kan holde restriktionerne ud længere. Mens det er ni procent af ældre, er det omkring 20 procent af 18-29-årige.
Både overborgmester Frank Jensen og Københavns Politi opfordrer dog til, at man overholder retningslinjerne, så smittetrykket kan komme ned.
- Vi er nødt til at have en samlet, national forståelse om, at det ikke er i orden, at man tilsidesætter reglerne, siger Tommy Laursen.