OVERBLIK Sådan påvirker det voldsomme vejr trafikken

Broerne er i risiko for at lukke, og færgeafgange er blevet aflyst. Få det fulde overblik her.

I Hejsminde syd for Kolding står vandet så højt, at bådebroerne er væk. DMI har varslet vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Artiklen er blevet opdateret klokken 18.26, så flere af de seneste meldinger om flyafgange, busser, færger, broer og tog er kommet med.

En voldsom blæst har overtaget Danmark, og DMI har udsendt varsel om "meget farligt vejr" i forbindelse med en forhøjet vandstand på over 2 meter fredag og lørdag.

Der er med andre ord udsigt til en stormflod, som nogle steder kan blive den kraftigste i 119 år.

Blæsten skubber også til trafikken de næste dage, så uanset om du skal hjem fra efterårsferie eller bare skal fra A til B, får du her et samlet overblik over trafikken til vands, til lands og i luften.

1

Bus

Flere ruter kan blive påvirket af de næste dages vejr. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)

Vi starter til lands.

Movia

Sjællands trafikselskab, Movia, skriver:

  • Havnebusserne, linje 991, 992 og 993, sejler ikke resten af døgnet den 20. oktober. Ændringen skyldes storm og forhøjet vandstand.

Movia oplyser desuden på sin hjemmeside, at busser og lokaltog generelt kan blive berørt af det voldsomme vejr.

Særligt flextrafikken er udsat og kan få svært ved at hente og bringe passagerer til adresser, hvor vejene er oversvømmet, eller hvor stormen på grund af for eksempel væltede træer og omkringflyvende genstande forhindrer køretøjer i at færdes på vejene.

Der er med andre ord god grund til at overveje at blive hjemme, hvis det er muligt.

Har man spørgsmål til sin flex-tur fredag eller lørdag, kan man ringe til flextrafiks driftsvagt på 70 26 27 27.

Sydtrafik

Det sydjyske trafikselskab, Sydtrafik, oplyser på sin hjemmeside, at flere ruter og stoppesteder i Vejle, Kolding, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg kommuner fra torsdag vil være påvirket på grund af forhøjet vandstand.

Fynbus

Torsdag aften er der kun oplyst om få ændringer i den fynske bustrafik. Der er forhøjet vandstsand i Assens og Faaborg, som gør, at nogle busser kører med enkelte ændringer i ruterne.

  • Rute 110/130-132/151-152 kører omkørsel fra og til Arena Assens via Søndre Ringvej/Faaborgvej/Møllevej/Odensevej i begge retninger.

  • Der køres ad Odensevej - Brønnersvej - Sundvejen i begge retninger for rute 110-111, 141, 920-921. Rute 930-932 bruger rundkørslen Sundvejen/Banegårdspladsen som vendepunkt. Stoppestederne Fåborg Plads A og B, Banegårdspladsen og Havnegade på begge sider af vejen lukkes midlertidigt.

Midttrafik

Midttrafik, der administrerer den kollektive trafik i den midtjyske region, oplyser på sin hjemmeside, at der vil være større forsinkelser og ændringer i afgangene på Aarhus letbane fredag.

  • Fra fredag klokken cirka 15 vil der køre færre afgange end normalt på Letbanens linjer L1 og L2. Der vil samtidig være større risiko for forsinkelser.

Midttrafik oplyser yderligere, at rejsegarantien ikke dækker.

2

På vejene

Lørdag er store hjemrejse-dag i forbindelse med efterårsferien. Her er det ved Ballen vest for Svendborg, hvor vandet står højt. (Foto: © Tim K. Jensen, Ritzau Scanpix)

Vejdirektoratet opfordrer fredag alle til at holde sig opdateret om den aktuelle trafiksituation, inden de kører hjemmefra. Man skal tage sine forholdsregler, inden man begiver sig ud i vejret. Der kan nemlig ligge løse genstande, væltede træer og lignende på vejen. Derfor er det en god ide at holde ekstra afstand.

Man skal også være opmærksom på, at flere veje kan blive lukket som følge af forhøjet vandstand.

Vejdirektoratet forventer, at mange vender hjem fra efterårsferie lørdag den 21. oktober, og at der derfor vil været et øget pres på vejene i tidsrummet mellem klokken 11 og 14.

Det gælder især E45 Sønderjyske Motorvej mellem den dansk-tyske grænse og Kolding, motorvejsnettet omkring Kolding samt E20 Fynske Motorvej mellem Middelfart og Odense. Vejdirektoratet anbefaler, at man så vidt muligt undlader at køre i tidsrummet mellem kl. 11 og 14.

Søndag d. 22. oktober forventer de, at trafikken afvikles uden store forsinkelser.

Halvøen Helnæs, der ligger ud for Assens, bliver afskåret fra omverden fra fredag klokken 14.00 til lørdag klokken 07.00, hvor stigende vandstand vil spærre for gennemkørsel over dæmningen til Helnæs. Der bor godt 200 mennekser på halvøen.

Ved Rødby har aflyste færgeafgange skabt trafikkaos, fordi store lastbiler ikke kan komme væk fra havnen. Det letter dog på kaosset fredag middag: Alle personbiler bliver sendt tilbage på motorvejen i nordgående retning. Lastbiler, der ønsker at blive ved færgelejet, får lov til det.

Hvidovre Strandvej er fredag eftermiddag afspærret, efter en watertube, der er en slags mobil dæmning, er blevet påkørt af en bil på Hvidovre Strandvej.

Også i Køge er der fredag eftermiddag mange steder afpærringer ind til byen fra Vordingborgvej/Ringvejen. Det skaber lidt trafikkaos på 151.

I Hesnæs på Falster er et dige fredag eftermiddag faldet sammen, og der ligger omkring en halv meter vand på selve Hesnæsvej.

Aabenraa Kommune har fredag eftermiddag på baggrund af en overhængende risiko for oversvømmelse valgt at afspærre Skibbroen, Kilen og Mellemvej i Aabenraa.

3

Tog

Hastigheden sættes ned på flere tog. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Skal du med toget i dag fredag, så skal du særligt i eftermiddag og aften regne med forsinkelser eller aflysninger. Situationen kan ændre sig fra time til time.

Det er særligt i det sydsjællandske og jyske, at der kan forekomme aflysninger i aften. I københavnsområdet kører togene med sænkede hastigheder.

DSB's informationschef, Tony Bispenskov anbefaler, at man holder sig opdateret på Rejseplanen.

På Sjælland har DSB foreløbig varslet følgende ændringer fra fredag klokken 15 til lørdag klokken 2:

  • Timedrift mellem Næstved og Nykøbing F.

  • Timedrift mellem København H og Næstved via Køge.

  • Halvtimedrift mellem København H og Næstved via Roskilde.

I Jylland har DSB foreløbig varslet følgende ændringer fra fredag klokken 20 til lørdag klokken 5:

  • Timedrift mellem Aarhus og Aalborg.

  • Regionaltog mellem Aarhus og Fredericia aflyses - Hedensted, Brejning og Børkop betjenes af Intercity-lyntog i retning mod Fredericia og af Intercity i retning mod Aarhus.

  • Hastigheden nedsættes på strækningerne mellem Hedensted og Brejning, samt mellem Gråsten og Sønderborg.

Alle S-tog kører fra fredag klokken 10 med nedsat hastighed på grund af stormvejret:

  • Linje A kører 2 minutter tidligere end normalt fra Hillerød, fra Holte kører linje A efter den normale plan, dog med nedsat hasighed.

  • Linje E kører 3 minutter tidligere end normalt fra Køge, fra Hundige kører linje E efter den normale plan, dag med nedsat hastighed.

DSB's rejsetidsgaranti træder stadig i kraft, hvis man bliver mere end 30 minutter forsinket på sin rejse.

DSB oplyser yderligere på hjemmesiden, at man ikke kan nå at opdatere Rejseplanen og opfordrer derfor rejsende til at tage hjemmefra i god tid.

  • Alle lokalbaner i Nordsjælland kører desuden med nedsat fart eller indstiller driften. Nærumbanen indstiller al togdrift, så det sidste tog kører fra Jægersborg klokken 18:28 og fra Nærum kl. 18:54, mens de resterende lokaltog i Nordsjælland (Gribskovbanen, Hornbækbanen, Frederiksværkbanen og Lille Nord) kører med nedsat hastighed og dermed forsinkelser på grund af vejret.

4

Fly

Forsinkelser kan forekomme i Københavns Lufthavn. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Københavns Lufthavn forventer en del forsinkelser og aflysninger i flytrafikken på grund af stormen i løbet af fredag aften og muligvis lørdag.

Senest er meldingen, at 101 ud af i alt 750 flyafgange fra Københavns Lufthavn fredag er aflyst på grund af kraftig vind. Det anbefales, at man holder sig opdateret på sit flyselskabs hjemmeside eller chp.dk. Det forventes også, at en del afgange og ankomster vil blive 15-20 minutter forsinket i de næste par timer.

Billund Lufthavn melder foreløbig ikke om nogen aflysninger og forsinkelser eller risiko herfor på grund af vejret.

I Aarhus er tre afgange aflyst, oplyser kommunikationschef Tina Baungaard–Jensen til Ritzau. Det drejer sig om fly til Stockholm, Oslo og København.

Også vandflyveren fra Aarhus til København eller den anden vej rundt er påvirket af vejret. Alle afgange er aflyst til og med lørdag.

5

Broer

Der er risiko for, at blandt andet Storebæltsbroen lukker. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Ingen broer er på nuværende tidspunkt lukkede.

På Øresundsbroen frarådes alle vindfølsomme køretøjer fredag at passere. Vinden forventes at tiltage fra middagstid fredag og frem. Man forventer, at vinden til aften vil blive så voldsom, at der er risiko for, at broen må lukke ned for trafik.

Også Storebæltsbroen forbyder kørsel med vindfølsomme køretøjer. Her kan du tjekke, om dit køretøj er vindfølsomt.

Både Øresundsbroen og Storebæltsbroen oplyser, at broerne af sikkerhedsmæssige årsager lukker for vejtrafikken, hvis den gennemsnitlige vindhastighed når op på 25 meter i sekunder.

Ifølge vindprognosen fra DMI forventes den største risiko for vindstyrker over 25 m/s ved Storebælt i perioden fra fredag aften klokken 21.00 til lørdag morgen klokken 04.00. Der er altså risiko for lukning af Storebæltsbroen særligt i det tidsrum.

Den største risiko for lukning af broerne vil være fra fredag klokken 20 til lørdag klokken 4.

På Farøbroerne og Sallingsundbroen frarådes det at passere med vindfølsomme køretøjer.

På rute 9 Svendborgsundbroen frarådes vindfølsomme køretøjer fredag at passere pga. kraftig blæst. Vinden forventes at aftage i løbet af lørdag formiddag.

På E45 Vejlefjordbroen frarådes vindfølsomme køretøjer fredag at passere pga. kraftig blæst. Vinden forventes at aftage i løbet af lørdag formiddag.

6

Færger

Flere færgeafgange er aflyst. (Foto: © Bernd W'stneck, Bernd Wstneck/picture-alliance/dpa/AP Images)

Flere færgeafgange er aflyst fredag på grund af kraftig vind og en bølgehøjde over det tilladte for færger.

Det gælder for eksempel afgangene Gedser-Rostock, Frederikshavn-Oslo og Aarhus-Samsø.

Molslinjen har også aflyst resten af fredagens sejladser på ruterne Aarhus-Sjællands Odde og Ebeltoft-Sjællands Odde.

Alle færgeafgange til og fra Ærø i det sydfynske øhav er desuden aflyst frem til lørdag morgen.

I Vestjylland er situationen en helt anden. Her har færgen mellem Thyborøn og Agger indstiller sejladsen fredag på grund af lavvande.

Få det fulde overblik over ændringer i færgeafgange fra både Jylland, Fyn, Sjælland og øerne i denne artikel.