I december var den såkaldte PET-sag årsag til, at Morten Bødskov (S) trak sig som justitsminister, og at Jakob Scharf forlod sin post som chef for PET.
Kort inde i 2014 blev Justitsministeriets departementschef, Anne Kirstine Axelsson, og en anden ledende medarbejder i ministeriet fritaget for tjeneste, da de skal under tjenstlige forhør i sagen.
Statsministeriet kom i søgelyset i går
Sagen nåede yderligere højder i går, da det kom frem, at Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, allerede 19. november modtog to udkast til pressemeddelelser fra Justitsministeriet.
I det ene udkast beklager Morten Bødskov, at han bidrog til at give "et forkert billede" af sagen til Folketingets Retsudvalg.
Dermed har Statsministeriet tilsyneladende været oplyst om Morten Bødskovs "forkerte billede" i mere end tre uger, før Bødskov gik af som minister.
Det er blandt andet denne mail, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fredag skal forklare sig om på et samråd.
Hvor sagen begyndte, og hvad den handler om, kan du få overblik over herunder.
Beskyldt for at kigge i kalender
Den 13. november sidste år modtog Rigspolitiet et brev fra fem navngivne tillidsfolk i PET.
I brevet påstod de, at PET-chef Jakob Scharf havde kigget i Pia Kjærsgaards kalender, så Folketingets Retsudvalg, som Pia Kjærsgaard er suppleant i, kunne besøge Christiania en dag, hvor Kjærsgaard skulle noget andet.
Det må PET ifølge flere eksperter som hovedregel ikke, medmindre de informerer den pågældende person om det.
Besøget på Christiania skulle i første omgang have fundet sted i februar 2012, men blev aflyst og først gennemført i juni 2012 - med deltagelse af Pia Kjærsgaard.
Afvist beskyldninger
Jakob Scharf har hele tiden nægtet at have tiltvunget sig adgang til oplysninger, han ikke havde adgang til.
- Jeg kan også fuldstændig afvise, at jeg skulle have brugt oplysninger til uvedkommende formål, sagde han den 19. november.
I Folketinget tager Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen sagen op den 26. november, da han spørger statsminister Helle Thorning-Schmidt, om ikke Pia Kjærsgaard fortjener en undskyldning af justitsministeren.
Det afviste Thorning imidlertid:
- Det er ikke altid, man kan underholde med, hvorfor et besøg må aflyses, men det måtte det altså i den her situation, og jeg har bestemt ikke noget grundlag for at kritisere den beslutning, sagde statsministeren.
- Jeg synes, det er underligt, at Lars Løkke Rasmussen antyder noget, som han ikke har grobund for, og det klæder ham egentlig ikke, sagde hun.
Men i en redegørelse, som Justitsministeriet på baggrund af beskyldningerne bad PETs chef om, oplyser Jakob Scharf, at PET har overvejet forskellige scenarier for at undgå Pia Kjærsgaards besøg i fristaden.
En velkendt problemstilling
PET's Sikkerhedsafdeling blev således bedt om at undersøge, om man var bekendt med oplysninger om perioder, hvor Pia Kjærsgaard var i udlandet eller på anden måde være forhindret i at deltage i retsudvalgets besøg.
I redegørelsen skriver Scharf også, at det er en "velkendt problemstilling", at PET er i besiddelse af oplysninger, som tjenesten ikke kan dele med den person, den skal beskytte.
Derfor "kan det være nødvendigt" at ændre tid og sted for at beskytte en person "uden at inddrage den pågældende person i disse overvejelser," skriver Jakob Scharf.
I redegørelsen afviser han fortsat, at han har "tilvejebragt oplysninger på usaglig vis".
Redegørelsen fik i begyndelsen af december daværende justitsminister, Morten Bødskov, til at skærpe PET's underretningspligt over for folketingsmedlemmer, der er under personbeskyttelse fra PET.
Jakob Scharf siger op
3. december trådte Jakob Scharf tilbage fra sin stilling hos PET. Hans begrundelse lød sådan her i en pressemeddelelse:
- Beslutningen er truffet efter grundig overvejelse og i lyset af de udfordringer, som PET står over for lige nu. Udfordringer, som i høj grad handler om, hvordan vi sikrer en samlet og sammenhængende ledelse i PET og ikke mindst et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.
Han havde i længere tid ikke kun været presset af Christiania-sagen, men også andre sager internt i PET.
Bødskovs afgang
En uge efter Scharfs afgang var det Morten Bødskovs tur til at forlade sin post. Efter et samråd meddelte et flertal af politikerne i Folketinget, at de havde mistillid til Bødskov, og han valgte derfor at trække sig 10. december.
Årsagen var, at Bødskov har givet forkerte oplysninger til Folketingets Retsudvalg om PET-besøget.
Den officielle forklaring fra Bødskov på aflysningen lød i februar, at politidirektøren var blevet forhindret i at deltage.
Men senere kom det altså frem, at der ifølge PET var så alvorlig en sikkerhedstrussel i forbindelse med besøget, at man var nødt til at flytte det, og at man gerne ville finde en dag, hvor Pia Kjærsgaard ville være forhindret i at deltage. De oplysninger havde Bødskov holdt tilbage fra Retsudvalget.
Tjenstligt forhør af departementschef
6. januar ruller sagen videre, da nuværende justitsminister, Karen Hækkerup (S), meddeler, at hun indleder tjenstligt forhør at ministeriets departementschef, Anne Kristine Axelsson, og en anden ledende medarbejder i ministeriet.
Der sker, efter at de to medarbejdere har redegjort for deres rolle i forhold til at give urigtige oplysninger til Folketingets retsudvalg i PET-sagen.
De to medarbejdere er samtidig fritaget for tjeneste.
Thorning kommer i søgelyset
Sagen ruller videre 15. januar, da det kommer frem, at Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, allerede 19. november - samme dag som kommunalvalget - modtog to udkast til pressemeddelelser fra Justitsministeriet.
Morten Bødskov beklager i det ene udkast, at Folketingets Retsudvalg fik et "forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget (på Christiania, red.) ikke kunne finde sted".
Det fik straks oppositionen til at konkludere, at Helle Thorning-Schmidt må have været orienteret om Bødskovs løgn længe inden den 9. december, som ifølge Thorning er den dato, hvor hun første gang får oplyst, at løgnen om politidirektør Johan Reimanns afbud er løgn.
Helle Thorning-Schmidt skal nu selv svare på spørgsmål i PET-sagen, hvor hun fredag klokken 13 er kaldt i åbent samråd i Folketingets Retsudvalg.