Det er ikke mere end en håndfuld år siden, at danskerne pulsede løs på cigaretter overalt i det offentlige rum og fyldte togkupéer, caféer og arbejdspladser med tyk røg.
Men siden 2007, hvor loven om røgfri miljøer trådte i kraft, har rygerne ikke haft det let. Rygeloven skulle forhindre folk i at blive udsat for passiv rygning og fik både skoler, institutioner, caféer og restauranter til at lufte ud og sende rygerne udendørs.
Rygerkupéerne i DSB's tog blev også røgfri.
Enkeltmandskontorer var fredet - for en tid
Loven gav dog forsat rygerne enkelte smuthuller - for eksempel var det okay at nyde en smøg på enkeltmandskontorer, ligesom skolelærerne også måtte tænde op i piben på lærerværelset.
Men i 2012 fik rygerne for alvor svært ved at holde både smøgen og tungen lige i munden.
Folketinget strammede atter skruen og skoddede de lempelige forhold, og samtidig vankede der skærpede bøder til dem, der brød rygeloven, og til dem, som solgte tobak til unge under 18 år.
Aarhus Kommune gik endnu videre i deres skrappe rygepolitik og gjorde det helt forbudt for deres ansatte at ryge i løbet af en arbejdsdag.
Nultolerence på hospitaler
På Aalborg Sygehus fik hospitalets vagter endda beføjelser til at få udleveret de ansattes navne og tjenestenumre, hvis de blev grebet med en smøg i munden. Selv e-cigaretter blev forbudt på det nordjyske sygehus.
Nordsjællands hospital oprettede også en rygepatrulje til at holde øje med pulserende syndere og truede med fyring ved brud på reglerne. Og på Hvidovre Hospital fik tre ansatte en fyreseddel, fordi de ikke kunne tøjle deres afhængighed af nikotin.
To af dem var sosu-assistenter, som røg på hospitalets parkeringsplads i arbejdstiden.
Den 1. juli 2014 har DSB så indført totalt rygestop på alle deres områder. Dermed er det helt slut med at nyde en cigaret på togrejsen.