OVERBLIK Fødevareskandaler i Danmark

Siden 2005 har der været flere madskandaler i Danmark, som har gjort folk syge eller kostet personer livet.

En af de største fødevareskandaler nogensinde fandt sted i 2013, hvor mange europæiske lande fandt hestekød i oksekødsprodukter. Blandt andet i IKEAs kødboller.

Et listeria-udbrud har indtil videre kostet 13 mennesker livet, efter at de har spist rullepølse eller andet pålæg fra firmaet Jørn A. Rullepølser. Herunder er en liste over de mest opsigtvækkende fødevareskandaler de seneste 10 år.

Polske hindbær skyllet i kloakvand

I maj 2005 er et parti forurenede polske hindbær skyld i mindst fem dødsfald, og at mere end 1000 mennesker bliver syge.

Hindbærrene er sandsynligvis blevet vandet med kloakvand i Polen.

Hindbærrene blev brugt rå i en dessert, som blandt andet blev serveret på Aalborg Sygehus, og førte til den ekstremt smitsomme roskildesyge.

Grossist solgte råddent kød

I marts 2006 kunne DR's forbrugermagasin Kontant afsløre omfattende salg af fordærvet kød fra firmaet Thulin Kød Engros i Roskilde.

Firmaet har solgt tonsvis af råddent kød til spisesteder og fusket med datomærkningen.

Ejeren lukker firmaet og melder sig selv til myndighederne efter afsløringen.

Gammelt hakkekød i Superbest

I September 2009 kan DR's Kontant afsløre omfattende snyd med datomærkningen i en række supermarkeder.

Ved en stikprøvekontrol i 20 supermarkeder med eget slagteri var der fusket med halvdelen af datomærkningerne.

I Kvickly fandt Kontant fisk og kamsteg, der havde fået ny dato, mens der var ommærket kød i otte ud af 12 Superbest butikker. Ledelsen i Superbest tog konsekvensen af snyderiet og fyrede efterfølgende syv slagtermestre.

Udenlandsk kød ommærkes til dansk

I Oktober 2010 afslører BT og Kontant, at Vakka Kød i Slagelse systematisk snyder med kødets oprindelse.

Danske forbrugere foretrækker dansk kød, og derfor ompakker firmaet kød fra udlandet og sælger det som dansk kød. Sagen ender med en politianmeldelse fra Fødevarekontrollen.

Tarmbakterie fører til grøntsagsfrygt

I foråret og sommeren 2011 ruller en fødevareskandale i Nordeuropa, da en række mennesker bliver syge i Nordtyskland af den farlige tarmbakterie VTEC efter at have spist på restaurant.

I første omgang falder mistanken på spanske agurker, men senere viser det sig, at bakterien sandsynligvis stammer fra egyptiske frø brugt i spireblanding.

I alt koster tarmbakterien omkring 50 mennesker livet i Tyskland og Sverige. 25 danskere bliver alvorligt syge. I alt smittes mere end 3800 mennesker i 16 lande.

Hestekød i okselasagne

I februar 2013 rammer en omfattende skandale om svindel med mærkning af kød de europæiske fryse- og kølediske.

Der er fundet hestekød i oksekødsprodukter i Storbritannien, Irland, Frankrig og Sverige. Der er også solgt frossen lasagne med hestekød i danske butikker. Kødet stammer angiveligt fra Rumænien.

Listeria-bakterie i rullepølse

I august 2014 menes 13 syge og svækkede danskere at være døde af den livsfarlige sygdom listeriose, som de har fået efter at have spise lammerullepølse eller andet pålæg fra firmaet Jørn A. Rullepølser.

I alt er 24 danskere blevet smittet.

/ritzau/