OVERBLIK: Det anbefaler ekspertgruppen om festivaler, koncerter og EM i fodbold

En ekspertgruppe har undersøgt, hvordan man kan afholde store arrangementer.

Christian Eriksen, Thomas Delaney og resten af de danske fodboldrenge kan forvente flere på lægterne til EM til sommer. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Kulturministeriet har fredag eftermiddag offentliggjort en ekspertgruppes anbefalinger og råd til afholdelse af sommerens store arrangementer og begivenheder.

Det dækker blandt andet over festivaler, koncerter og EM i fodbold. Ved samtlige arrangementer er der krav om gyldigt coronapas.

Få overblikket her:

Fase 1 og 2?

Borgere over 16 år er efter planen blevet vaccineret i august. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Mulighederne for at afholde de store arrangementer deler sig i to faser. Sommeren begynder i fase 1, men man vil senere overgå til fase 2, hvor de anbefalede restriktioner mildnes en smule.

Overgangen til fase 2 bør ifølge eksperterne "påbegyndes, når alle borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret første gang".

Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccineplan, der senest blev opdateret den 14. april, har alle i den gruppe fået første stik ved udgangen af maj.

Kan jeg komme på festival?

Festivalerne er nødt til at ændre format, hvis de skal blive til noget. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Ekspertgruppen slår fast, at man ikke bør afholde festivaler på den måde, som vi kender det.

Eksperterne anbefaler nemlig, at der højst kan deltage 10.000 gæster, når vi er nået til den sidste fase af restriktionerne.

Alle deltagere skal have et coronapas, og der skal laves sektioner med højst 2.000 sektioner i hver. Overnatning på camping er ikke tilladt, og festivalerne skal lave en sundhedsplan.

Flere af de store danske festivaler - herunder Roskilde - har allerede meldt ud, at man tvivler på, at man kan afholde festivalen i år.

Siger ekspertgruppen noget om EM?

Danmark skal spille sine tre gruppekampe i Parken. Også en ottendelsfinale spilles i København. Det står dog klart, at Danmark ikke skal spille knockoutkampe på hjemmebane. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Ja, det gør den, og hvis du er en af de heldige, der har billetter til Danmarks kampe i Parken til sommerens EM, er der godt nyt.

Ekspertgruppen anbefaler nemlig, at der kan lukkes cirka 15.900 tilskuere ind, og hvis smitten fortsat er i kontrol, og vaccinationerne forløber planmæssigt, vil der være mulighed for, at tallet kan blive endnu højere.

Tidligere havde kulturminister Joy Mogensen (S) sagt, at tallet ville blive 11.000-12.000 med mulighed for, at det kunne øges.

Hvad med koncerter - og motionsløb?

Der er kommet anbefalinger for motionsløb. Her ses maratonløbet i København. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

Det kommer til gengæld til at knibe en smule med større indendørs begivenheder - for eksempel koncerter med stående publikum.

Der kan ifølge eksperterne forsamles 300 personer indendørs stående i sektioner i den sidste fase. Men maksimalt 3.000 personer i alt til koncerten. Og disse skal være adskilt før, under og efter arrangementet. Hver sektion skal desuden have egen ind- og udgang og egne servicefaciliteter, lyder det.

Til udendørs motionsløb bør der maksimalt være 3.000 personer i gang på samme tid, hvis de afholdes i fase 2. For fase 2 er tallet 5.000. Det kommer formentlig til at påvirke Copenhagen Marathon, der finder sted 16. maj.

Derudover påkræves smitteopsporing ved en "timing chip". Om det er tilstrækkeligt med Smittestop-appen er uvist. Det skal også sikres, at der er afstand mellem deltagere, og så skal løb arrangeres således, at man undgår at løbe den samme rute flere gange.

Hvad så nu?

Forhandlingerne ventes at begynde i næste uge. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Folketinget skal nu drøfte anbefalingerne.

Anbefalingerne fra ekspertgruppen ventes at blive et emne, når partilederne i næste uge skal diskutere yderligere genåbning med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Det er i sidste ende op til et politisk flertal, hvorvidt man vil følge anbefalingerne fra eksperterne.