Over 10.000 demonstranter fylder Københavns gader: Den danske regering skal blande sig

Demonstranter har taget opstilling foran den amerikanske ambassade på Østerbro.

På Facebook har over 12.000 personer trykket 'deltager'. I sidste uge dukkede omkring 2.000 op til en lignende demonstration. (Foto: © Joshua Hollingdale)

På modsatte side af den amerikanske ambassade på Østerbro i København er mange stimlet sammen.

Skiltene er malet. Og stemmerne varmet op. DR Nyheders udsendte reporter har snakket med politiet, som vurderer, at der er over 10.000 personer samlet.

For anden uge i træk er der i dag en demonstration i Københavns gader, der begynder foran den amerikanske ambassade på Østerbro og marcherer mod Christiansborg. Demonstrationen bliver afholdt i forlængelse af de mange demonstrationer, der har fundet sted i hele USA, efter at afroamerikaneren George Floyd døde med en hvid politimands knæ på halsen.

- Nok er nok. Vi ser den ene video efter den anden, hvor sorte i USA bliver dræbt for åben skærm, og at politimænd eller hvide mænd slipper af sted med det, siger Bwalya Sørensen.

Hun er talsperson for Black Lives Matter i Danmark, der har arrangeret demonstrationen.

- Black Lives Matter er seks år gammel nu, og vi troede, der ville ske noget, men det bliver bare ved. Så nu står vi her i solidaritet med George Floyd. Hans død er ligesom dråben, siger hun. Hun så gerne, at den danske regering blandede sig:

- De skal sige: 'Hold op. Oprethold menneskerettighederne!'

Bwalya Sørensen er talsperson for Black Lives Matter i Danmark. De stod også bag sidste weekends demonstration. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

På Facebook-eventet har 12.000 personer meldt deres deltagelse, mens 13.000 derudover har erklæret sig interesserede i begivenheden. I sidste weekend deltog omkring 2.000 personer i en lignende demonstration.

Regering har tillid til USA

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder dagens demonstration "meget bevægende og sindssygt vigtig" og udtrykker forståelse for, at man kan føle, at der skal gøres langt mere.

Han slår dog fast, at regeringen har gjort det, man skulle, ved i sidste uge at tilslutte sig en fælleserklæring med en bred kreds af EU-lande om urolighederne i USA.

- Vi tog sagen op i OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, og har blandt andet sagt til USA, at det er vigtigt, at retsstater og demokratier tager hånd om de udfordringer, der er, og også at medier og journalister kan reportere fra begivenheder uden at risikere overgreb. Så vi har klart markeret, hvad vi mener om den sag, siger han.

Kommer I til at gøre mere?

- Grundlæggende har vi tillid til, at det er deres land og befolkning, der skal håndtere det her. Det er ikke os, der kan gøre det på deres vegne, men vi giver dem opbakning til at gøre det. Racisme, intolerance, diskrimination og overgeb er det værste, der findes her på jorden, og det er vigtigt, at vi alle sammen står imod det.

'Der er også racisme i Danmark'

En af dem, der er mødt op for at demonstrere mod racisme og for at vise sympati med de demonstrerende i mange amerikanske byer, er Yamrot Ali. Hun er taget derind med sin søn for at deltage i demonstrationen.

- Vi er her for at støtte Black Lives Matter, fordi vi er 'black', siger hun.

Hun har selv oplevet racisme i Danmark, og derfor er det vigtigt at støtte arrangementer som dette.

- På et tidspunkt kørte jeg i bus i Holbæk, hvor jeg blev overfaldet og kaldt alt muligt: 'Du skal ikke køre bus, du skal stå på Istedgade i stedet'. Der er også racisme i Danmark, forklarer hun, selvom hun også elsker Danmark:

Hendes søn, Samuel, er her for at give en besked til USA:

- Vi er alle sammen lige. Vi bløder det samme. Vi bløder også rødt.

Professor: Corona giver ikke grund til at droppe demonstration

Har man tænkt tanken, at det måske ikke er verdens bedste idé at deltage i en stor demonstration, mens coronavirusset stadig er i omløb, behøver man ikke bekymre sig alt for meget. Det siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet til Ritzau.

- Den enkelte løber en meget lille risiko. Det er mere samfundet, der løber en risiko, da vi forsøger at undgå supersprederbegivenheder, siger han.

Der er en risiko for at skabe en såkaldt supersprederbegivenhed, forklarer Søren Riis Paludan. Men den risiko er ikke nødvendigvis så stor, at man bør droppe demokratiske begivenheder, som en demonstration. (Foto: © Joshua Hollingdale)

- Men samtidig er det en grundlæggende menneskelig ret at ytre sig, og med de smittetal, vi ser lige nu, så skal vi passe på, at coronavirus ikke bliver det, der trumfer alt andet.

Han anbefaler, at man eventuelt tager et mundbind på og sørger for ikke at stå alt for tæt på folk, der råber meget højt.

Demonstrationerne kan finde sted søndag, da forsamlinger med et politisk øjemed ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet på flere end ti, som først hæves fra mandag.