Over 1000 sygeplejersker får bødestraf: 'Boden vil vokse, og i sidste ende kan man blive fyret'

Ulovlige strejker koster sygeplejersker 56 kroner eller 86 kroner i timen.

Torsdag morgen nedlagde sygeplejersker arbejdet i en time foran Aalborg Universitetshospital. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

I de seneste uger har sygeplejersker på flere sygehuse landet over nedlagt arbejdet i en time.

Den slags strejke begyndte, umiddelbart efter at regeringen i slutningen af august valgte at sætte en stopper for sygeplejerskernes ti uger lange strejke med et indgreb.

Men arbejdsnedlæggelsen, som nogle sygeplejersker har gang i nu, er i strid med reglerne for, hvornår og hvordan man må strejke, og det førte i sidste uge til, at Arbejdsretten, der er en særlig domstol, pålagde sygeplejerskerne at genoptage arbejdet.

Det var dog ikke alle sygeplejersker, der valgte at følge den instruks. I stedet fortsatte de med at strejke flere steder.

Derfor er der i dag landet en kontant afregning for den slags, idet Arbejdsretten har dømt, at de knap 1.200 sygeplejersker, som i den seneste tid har deltaget i de ulovlige strejker, skal tildeles en bødestraf.

Det oplyser fagforeningen Dansk Sygeplejeråd (DSR) til DR Nyheder.

Bødens størrelse lyder på 56 kroner per time for dem, der har strejket til og med den 9. september. Derudover kan de sygeplejersker, som valgte at fortsætte med det trods Arbejdsrettens første påbud, se frem til at skulle betale endnu mere - nemlig 86 kroner per time.

Og ifølge Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, kom dagens bødestraf ikke som nogen overraskelse.

- Vi var i Arbejdsretten for en uge siden, hvor de udskød selve fastsættelsen af boden, og det er helt forventeligt, at den kommer nu.

Mener du, at det er en fair og nødvendig bøde?

- Arbejdsretten har sine regler, og det skal jeg ikke stå og gradbøje. Det her var, hvad vi kunne forvente, og det er det, der er sket.

Hvordan vil du få dine medlemmer til at efterleve afgørelsen?

- Jeg kan sige lige så højt og tydeligt, som jeg har gjort det mange gange før, at det her tager vi skarp afstand fra, og vi opfordrer dem til at gå på arbejde i stedet for.

Dansk Sygeplejeråd oplyser desuden, at Arbejdsrettens dom er blevet videreformidlet til alle medlemmer.

Bøde vil blive større og større

Bødestraffen er både noget, der rammer dem, der har strejket, og dem, der kan finde på at gøre det fremover.

Hvis sygeplejerskerne fortsætter med at strejke, vil der formentlig blive indkaldt til et nyt møde i Arbejdsretten, og for hver gang det sker, kan bødestraffen blive hævet, forklarer Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Fortsætter sygeplejerskerne, vil boden vokse, og i sidste ende kan man blive fyret, fordi man misligholder sin ansættelseskontrakt, siger han.

- Men det er ikke normalt, at boden bliver sat op mange gang. De fleste stridigheder plejer at blive afsluttet, idet der kommer bod på.

Derudover kan Dansk Sygeplejeråd blive pålagt en "meget heftig bod" - altså bødestraf - hvis ikke organisationen gør sit for at begrænse de overenskomstridige arbejdsnedlæggelser eller ligefrem opildner til det.

- Bliver organisationen dømt for ikke at overholde det, kan det blive dyrt. Vi taler om millioner af kroner i organisationsbod.

Det er sygeplejerskernes primære arbejdsgiver - Danske Regioner - der tidligere i september valgte at gå til Arbejdsretten for at få de strejkende sygeplejersker til at genoptage arbejdet.