Ornitologisk forening jubler: 2024 har været rekordår for de danske kongeørne

Det seneste år har givet håb for, at der i fremtiden kan komme endnu flere af den store rovfugl i Danmark.

To unger af kongeørneparret i Hals Nørreskov fotograferet den 30. maj i år. (Foto: © Foto: Jan Tøttrup Nielsen, Dansk Ornitologisk Forening)

Med et vingefang på over to meter er kongeørnen en af de største fugle, der svæver rundt i luftlagene over Danmark.

Og tilsyneladende er de store rovfugle glade for de danske vinde, for 2024 har budt på et rekordantal ynglepar og unger.

Otte territorier rundt omkring Danmark har været besat af kongeørne – og i seks af dem har der boet ynglepar, der tilsammen har fået syv unger på vingerne i løbet af 2024. Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

2024 giver nu håb om endnu flere danske kongeørne i fremtiden.

- I fem-seks år har den danske bestand af kongeørne stået i stampe, men i år har ørnene så at sige taget det store spring fremad både i antal besatte territorier og antal unger på en sæson, siger Hans Christophersen fra Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark, der indsamler data om kongeørnen i Danmark.

- På den baggrund har vi et begrundet håb om flere succesfulde ynglepar de kommende år.

En voksen kongeørn med to unger i Hals Nørreskov. Ungerne bliver hos deres forældre indtil engang ud på vinteren - nogle gange indtil efter nytår. Herefter bliver de jaget væk fra området af deres forældre. (Foto: © Jan Tøttrup Nielsen, Dansk Ornitologisk Forening)

Forbindelse mellem ulve og ørne

Dansk Ornitologisk Forening vurderer, at der herhjemme er plads, føde og territorier til omkring 20 kongeørnepar.

De nuværende otte besatte territorier ligger alle i Nordjylland, og det er i den nordøstlige del af Himmerland og i Sydøstvendsyssel, at de bedste områder for ørnene formentligt skal findes, skriver DOF.

Faktisk sidder der også en enlig fugl i Borris i Vestjylland, som endnu ikke er lykkes med at tiltrække en mage. Men fuglen her illustrerer et interessant billede, som DOF har iagttaget.

Tilsyneladende er der nemlig en forbindelse mellem de danske ulve og kongeørne. For hvor der er ulve, er der ofte også ørne, som rydder op efter pattedyret.

- Vi har set en vis symbiose med ulven. Kongeørnen er faktisk nok én af dem herhjemme, der er glade for ulve, siger Hans Christophersen.

(© (Grafik: Nathalie Nystad/DR Grafik))
(© (Grafik: Nathalie Nystad/DR Grafik))

Ud over ulvenes rester er kongeørnene herhjemme tilsyneladende glade for at smide fasan på middagsbordet. De fleste af yngleparrene holder da også til på steder tæt på opdræt og udsætning af fasaner til jagt.

- Det kræver tolerance fra jægernes side at konkurrere med kongeørnen om jagtbyttet, men det skal siges, at vi har oplevet en større velvilje og åbenhed fra den front. Der er et fint samarbejde med ejerne af de områder, der huser ørnene.

Tiden er også en anden i dag sammenlignet med tidligere, hvor rovfuglene var et mål for folk, der ikke ønskede dem i bestemte områder, fortæller Hans Christophersen.

Tidligere har der været eksempler på, at kongeørne i Danmark er blevet forgiftet og skudt.

Men sådan har det ikke været de seneste år, og det kan også være med til at forklare succesen det seneste år, mener man hos DOF.

- Vi har ikke oplevet kriminalitet på samme måde som tidligere rettet mod de danske kongeørne. Det ser vi som en bredere accept af ørnenes tilstedeværelse herhjemme.

I DR's store naturserie 'Vilde vidunderlige Danmark' var kongeørnen én af stjernerne:

Danske ørne klarer sig bedst i Norden

Siden 1999, hvor den første danske kongeørneunge blev udklækket og kom på vingerne, har de danske par produceret 68 unger i alt.

Første gang skete det i Tofte Skov i Lille Vildmose i Nordjylland, og faktisk skal afsættet for den danske bestand findes i det nordjyske, siger Hans Christophersen.

Inden den første danske unge kom til verden, vides det faktisk ikke, om kongeørnen nogensinde tidligere har ynglet i Danmark, fortæller han. Men siden årtusindeskiftet har rovfuglene vist sig at klare sig rigtig godt i den danske natur.

- Ynglesuccesen for de danske ørne er meget høj sammenlignet med andre steder i verden. Vi har klart den højeste succes, hvis man sammenligner med eksempelvis de andre nordiske lande.

Ungen her kom til verden i år i Tofte Skov i Lille Vildmose. Lige nu er alle syv unger fra 2024 stadig til stede i de områder, hvor de kom til verden. (Foto: © Jan Tøttrup Nielsen, Dansk Ornitologisk Forening)

Kongeørnen kan få op til tre unger, men det er indtil nu ikke sket i Danmark. De danske ørne får i gennemsnit cirka én unge per par. I år har to par fået to unger. Og det er faktisk rigtig, rigtig flot, forklarer Hans Christophersen.

- Det har blandt andet noget at gøre med fødetilgangen, som er mere konstant her i Danmark, end den for eksempel er i de norske fjelde, hvor der kan være langt mellem byttet.