Organisation advarer mod at tage børnechecken fra forældre med pjækkende børn

Tal med forældrene i stedet for at straffe dem, opfordrer Skole og Forældre.

Mere end 15 procents fravær i løbet af et kvartal kan betyde, at børnechecken bliver skåret væk i et kvartal. En dårlig ide, mener organisationen Skole og Forældre. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Der kommer ikke noget godt ud af at tage børnechecken fra forældre, hvis børn pjækker fra folkeskolen. Hos landsorganisationen Skole og Forældre tror man ikke på, at regeringens nye indsats mod fravær vil virke.

- Børns fravær bliver ikke mindre af, at vi tager penge fra forældrene. Måske tværtimod. I stedet bør man tale med forældrene, finde årsagen til fraværet og gøre noget ved det i stedet for bare at straffe dem, siger formand Mette With Hagensen.

Regeringen får støtte fra S og DF

Onsdag præsenterede regeringen en aftale med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Delaftalen, der er en del af regeringens indsats mod parallelsamfund, gør det muligt at sanktionere fravær fra undervisningen økonomisk.

- Derfor bortfalder børne- og ungeydelsen (Børnechecken, red.) i et kvartal, hvis et barn har mere end 15 procent ulovligt fravær i løbet af et kvartal, står der i regeringens aftaletekst, der træder i kraft efter næste folketingsvalg.

Skoleledere skal underrette

Aftalen pålægger også skolelederne at underrette kommunalbestyrelse eller forvaltning, så snart et barn eller en ung krydser kvartalsgrænsen på 15 procents fravær.

Hos Skole og Forældre, der er landsorganisation for skolebestyrelser og forældre til børn i folkeskolen, ser man mere positivt på den del af aftalen, der skal få skoleledelser til at reagere hurtigere.

- Forældrene skal meget tidligere involveres i de problemer, som skolen ser, siger Mette With Hagensen.

- Mange forældre ved slet ikke, hvis deres børn er fraværende. Vi sender dem afsted om morgenen og tror, de går i skole. Men der kan gå lang tid, inden skolen informerer om, at børnene ikke er i skole. Skolerne bør huske at tage fat i forældrene og sige ‘hov, vi er på vej ud af en glidebane her,’ siger Mette With Hagensen.

I stedet for at straffe forældrene opfordrer organisationen til, at man inddrager skolebestyrelserne i arbejdet med at få mindsket fraværet.