Opsigtsvækkende oplysninger i finsk drabssag mod frifundet dansk mand

For 34 år siden blev en tysk turist dræbt på en finsk færge. En dansk mand var i sommer tiltalt i sagen, men blev frifundet på grund af manglende beviser.

Det lignede mest af alt en scene fra en dansk film, da Herman Himle sidste sommer kom ud fra byretten i den finske by Turku.

I hovedrollens sås den 52-årige dansker som drabstiltalt.

Retssagen var slut, men dommerne udbad sig betænkningstid før deres afgørelse. Det vil sige, at Herman Himle endnu ikke vidste, om han var skyldig eller en fri mand. Alligevel var han fuld af overskud:

Det var ikke umiddelbart til at mærke, at Herman Himle hele dagen havde siddet på anklagebænken i en 34 år gammel og bestialsk drabssag.

En sag, hvor anklagemyndigheden gik efter at få danskeren dømt til fængsel på livstid. Men hvor han slutteligt - da dommerne efter en måneds tid kom med deres afgørelse - endte med at gå fri for alle anklager.

Udenfor retslokalet virkede Herman Himle afslappet. Trods de alvorlige anklager:

En heltemodig spejderdreng?

Himle var i 2021 tiltalt for at have dræbt en 20-årig tysk mand og for drabsforsøg på mandens to år ældre kæreste ombord på passagerfærgen Viking Sally den 28. juli 1987.

Klaus Schelkle og Bettina Taxis blev fundet, liggende i deres soveposer på helikopterdækket, og der var blod overalt.

De havde været udsat for et voldsomt overfald, som kostede manden livet, mens kvinden overlevede med svære kvæstelser. Så svære, at hun i dag er hårdt medtaget af både fysiske og psykiske mén.

Klaus Schelkle og Bettina Taxis var på interrail-tur i sommeren 1987. Kort efter dette billede blev taget, gik de ombord på færgen, der skulle sejle dem fra Stockholm til Turku. (Foto: © PRIVATFOTO, DR)

Den dengang 18-årige Herman Himle var sammen med en stor gruppe jævnaldrende drenge ombord på samme færge. Han var på vej på spejderlejr.

Den unge mand forklarede, at han om natten gik alene op på dækket for at ryge en smøg i smug, og det var her, han sammen med nogle svenske spejdere fandt det ilde tilredte tyske par.

Forsiden af Ekstra Bladet den 31. juli 1987. Her blev den unge danske mand udråbt til helt, fordi han havde tilkaldt hjælp til en overlevende tyske kvinde. (Foto: © Forside Ekstra Bladet)

Gerningsmanden bag de voldsomme forbrydelser på Viking Sally blev aldrig fundet. Og sagen var henlagt i en længere årrække. I 2015 kom Herman Himle i politiets søgelys.

"Legede" med politiet

Herman Himle forklarer selv overfor DR Dokumentar, at det er hans egen skyld, han pludselig blev hovedperson i den gamle mordsag.

Hele den opsigtsvækkende sag fra forbrydelse til frifindelse rulles ud i de to programmer "Drabet på færgen". I den forbindelse stiller Herman Himle for første gang op til et længere interview til kamera.

Her siger den 52-årige dansker, at han har “leget med politiet” ved at fortælle historier om den aften og nat på færgen, hvor det dødbringende og invaliderende overfald fandt sted:

Kendskab til muligt mordvåben overraskede politiet

En af de historier, som Herman Himle selv forklarer, han "ramte rigtigt" med, var et muligt mordvåben.

En såkaldt slaggehammer, som er spids i den ene side og flad i den anden.

Det undrede politiet, da Herman Himle nævnte en såkaldt slaggehammer i forbindelse med en afhøring. (Foto: © Fra programmet)

Politiet fandt i forbindelse med deres opfølgende efterforskning en passage i en finsk avis fra 1987, som vakte undren. Her beskrev Herman Himle detaljeret ofrenes tilstand, da han fandt dem:

"De var ikke blevet slået eller sparket i ansigtet, og så vidt jeg kunne se, havde gerningsmanden heller ikke brugt kniv. Deres ansigter så ud som om, de var blevet tværet ud eller slået med en hammer eller lignende".

Hvorfor nævnte han noget så specifikt som en slaggehammer?

For i de officielle efterforskningsdokumenter, som DR Dokumentar har fået aktindsigt i, var der ikke nævnt en hammer som et muligt gerningsvåben.

Selv siger Herman Himle, at han blev præsenteret for et foto af en slaggehammer som muligt mordvåben i forbindelse med afhøringen i dagene efter drabet. Under retssagen forklarede to politibetjente, at de ikke kunne huske, om de havde vist Himle et foto af en slaggehammer.

Herman Himle siger i dag, at det er dårligt politiarbejde, at man ikke kan se det i dokumenterne fra efterforskningen dengang:

Hverken finsk eller dansk politi har ønsket at medvirke i programmerne. Finsk politi er desuden blevet forelagt Herman Himles kritik. De har ikke ønsket at kommentere den.

Siddet i fængsel i mere end 20 år

Herman Himle har aldrig siddet i fængsel i forbindelse med overfaldet på Viking Sally, men hans fortid byder på mange andre ophold bag lås og slå.

Himle er i dag 52 år, og han har siddet bag tremmer omkring 20 år af sit liv. Han forklarer selv under retssagen i Finland, at "tingene gik den forkerte vej" efter den sommeraften på færgen.

Han siger, at han ikke ved, om det var præcis den tur med færgen, der gjorde udslaget. Men det var i hvert fald ikke nogen god oplevelse, han havde den nat, slår han fast.

Herman Himles straffeattest tæller en lang række af forskellige forbrydelser. Lige fra røveri til trusler og overtrædelse af våbenloven.

"Jeg har slået ihjel før"

Det var netop trusler, der i 2015 fik Nordsjællands Politi til at overveje en forbindelse til den næsten 30 år gamle mordsag på passagerfærgen.

Herman Himles ekskone meldte ham for dødstrusler, hvor ordlyden blandt andet lød:

Ifølge Himle var det bare sms'er, der blev "fyret af". Men de kom allerede dengang til at koste en fængselsstraf for blandt andet trusler.

Og så blev de ikke mindst starten på nye undersøgelser af mordsagen på Viking Sally i 1987. Undersøgelser, der førte til retssagen i Finland i 2021.

Under den nye efterforskning fandt anklagemyndigheden frem til lederen af et fangekor, som Herman Himle har kendt i 26 år.

Hun vidnede i forbindelse med retssagen, at hun og Herman Himle fastholdt kontakten, efter han blev løsladt. Og for flere år siden fortalte han hende, at han har slået to mennesker ihjel på en båd.

Den påstand afviser Himle dog, da han for første gang forholder sig direkte til anklagerne i sit interview med DR Dokumentar:

"Politiet behøver ikke længere lede efter den skyldige"

Korlederen troede ikke på Himles historie, og derfor anmeldte hun ham ikke i sin tid.

I 2016 valgte Herman Himle igen at fortælle om sine oplevelser på færgen.

Denne gang var det politiet, han snakkede med. Dansk og finsk politi afhørte Himle, som på det tidspunkt afsonede en dom i Vestre Fængsel. Og her fortalte han pludselig, at "de forurettede bare var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt".

Han sagde samtidig, at "politiet ikke længere behøver lede efter den skyldige i sagen". Han vil dog ikke uddybe nærmere, fordi det er et "psykologisk spil" og han siger samtidig, at "han ikke behøver sige det direkte, at det var ham, der gjorde det".

Afhøringen sluttede med:

"Afhørte var enig i, at politiet kan sige til den forurettede kvinde i Tyskland, at de nu har talt med den mand, som gjorde hende ondt for mange år siden".

  • Herman Himle skrev under på afhøringsrapporten. Efterfulgt af "med forbehold".
  • Der kom mange detaljer frem, som Herman Himle ikke tidligere havde fortalt politiet under afhøringen i 2016.
1 / 2

Tilståelse holder ikke

Himle fik tilbudt, at der skulle være en advokat til stede under afhøringen, men det afslog han. Og det skulle vise sig at blive et stort problem.

For det var nemlig ikke det eneste, som Herman Himle ifølge politiet åbnede op om den dag. Efterfølgende satte han sig alene med en finsk efterforsker i fængselsgården. Og her fortalte Herman Himle ned i detaljer om den nat, hvor drabet fandt sted.

Det forklarer den pågældende efterforsker hos det finske politi i en politirapport skrevet i 2020. Fire år efter, at afhøringen ifølge denne efterforsker skulle have fundet sted.

I rapporten er det derfor efterforskeren, der fortæller, hvad Himle angiveligt skal have sagt til ham.

Der står blandt andet, at Herman Himle fortalte, at han som 18-årig spejderdreng "næsten ikke havde fået nogen penge med til turen hjemmefra". Det gjorde ham vred, fordi han følte, at "livet var uretfærdigt".

Han fortalte ifølge efterforskeren, at han så det tyske par ligge og sove på helikopterdækket, da han gik forbi.

Om selve overfaldet står der i rapporten, at Himle "hentede slaggehammeren, som han tidligere havde fundet på skibet – og gik hen til ofrene med intentionen om at dræbe dem og røve deres ejendele".

Han fortalte, at han "rettede de første slag med slaggehammeren mod den sovende mand", og derefter "slog han den sovende kvinde i hovedet adskillige gange".

Da han hørte nogen komme, skyndte han sig ifølge efterforskeren at "gå til den anden side af helikopterdækket og kaste slaggehammeren i havet".

Han fortalte, at han kom tilbage til det tyske par, samtidig med et par svenske spejderdrenge ankom.

Håber at kunne bruge afviste dokumenter i landsretten

Netop fordi Himle ikke havde en advokat tilstede under afhøringerne, kan rapportens indhold ikke bruges i en finsk retssag.

De blev allerede afvist af byretten i Turku inden retssagen.

Herman Himle nægter da også overhovedet at tale om det, da han under interviewet med DR Dokumentar bliver spurgt ind til de pågældende afhøringer.

Ligesom både hans finske og danske forsvarer råder ham til ikke at sige noget.

DR har efterfølgende forelagt politiets afhøringer for Herman Himle. Han ønsker ikke at kommentere oplysningerne.

"Havde det været mig, havde jeg holdt det for mig selv"

Anklagemyndigheden har dog fortsat ikke opgivet at få den 52-årige dansker dømt i sagen.

De har anket sagen til hovretten, som landsretten hedder i Finland. Her vil anklagemyndigheden endnu engang forsøge at få tilladelse til at bruge afhøringsrapporterne fra 2016. De har også foretaget ny efterforskning, og de vil blandt andet gerne bruge den finske politimand, der afhørte Himle i fængselsgården i Vestre Fængsel som vidne.

Retten i Finland skal ved en indledende høring i juni tage stilling til, om blandt andet politiets afhøringer af Herman Himle kan bruges i ankesagen.

Det er endnu uvist, hvornår ankesagen skal for retten.

Herman Himle fastholder ikke at have noget med overfaldet på Viking Sally den 28. juli 1987 at gøre:

Sagen om det makabre overfald, der kostede Klaus Schelkle livet, er altså endnu ikke opklaret.

Og det er faktisk ikke den eneste gang, Viking Sally har været involveret i sager med dødelig udgang.

Den finske færge skiftede i årene efter '87 navn flere gange. I 1993 for sidste gang. Her blev den omdøbt til MS Estonia.

Den 28. september 1994 forliste MS Estonia i Østersøen.

852 af passagererne omkom i det, der betegnes som en af de største skibskatastrofer i nyere tid.