(Foto: © John Randeris, Scanpix)

Oprustning af Forsvaret fejret: Dronningen gav fanen tilbage til danske soldater

Danske Artilleriregiment og Slesvigske Fodregiment er genopstået.

Dronning Margrethe var på to opgaver hos det danske forsvar i dag.

Hun besøgte først Oksbøl Kaserne for at give fanen tilbage til Danske Artilleriregiment, og bagefter gik turen til Haderslev Kaserne for at udlevere fanen til Slesvigske Fodregiment.

Begge regimenter er genopstået som led i det nye forsvarsforlig i et forsøg på at styrke Danmarks sikkerhed.

I 2014 blev Danske Artilleriregiment ellers nedlagt, mens Slesvigske Fodregiment ikke har fungeret siden 2000, fordi et politisk flertal besluttede at nedlægge det.

Men truslen mod Danmark og vores allierede har ændret den sikkerhedspolitiske situationen, forklarede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i dag til DR Nyheder.

Han kalder genoprettelsen af de to militære enheder for en styrekelse og udbygning af forsvaret ude som hjemme i Danmark.

- Når du kigger rundt i verden, ser sikkerhedssituationen broget ud. Sikkerhedspolitisk ser det faktisk mere broget ud end under den kolde krig. Rusland opruster, der er aktiviteter i Atlanten, og der er stadigvæk terrorbevægelser, der terroriserer rundt omkring i verden, og hvor Danmark skal yde sit bidrag.

Slesvigske Fodregiment

  • Med genoprettelsen af Slesvigske Fodregiment på Haderslev Kaserne går hæren fra tre til fire kamptropsregimenter. De andre er Livgarden, gardehusarerne og Jydske Dragonregiment.

  • Man kan spore regimentet tilbage til 1700-tallet, men navnet Slesvigske Fodregiment er af nyere dato.

  • Slesvigske Fodregiment bliver omdrejningspunktet for opbygningen af en helt ny kampenhed i hæren - en let infanteribataljon, der skal kunne sættes ind med kort varsel både nationalt og internationalt.

  • Den lette infanteribataljon er særligt egnet til hurtigt beredskab til lands, til vands og i luften. Den skal løse opgaver, der ligger mellem dem som specialoperationsstyrkerne har, og dem som traditionelle hærstyrker har.

  • Soldaterne skal kunne indsættes ved hjælp af for eksempel Hercules-transportfly, helikoptere og patruljefartøjer.

  • Efter planen skal den nye bataljon efter fem år tælle cirka 500 soldater og kunne støtte både specialoperationsstyrker ude som hjemme og Rigspolitiet.

Danske Artilleriregiment

  • Danske Artilleriregiments historie kan dateres tilbage til 1684, men blev oprettet i 2005 og nedlagt igen på Varde Kaserne i 2014 for at blive en del af Hærens Kamp- og Ildstøttecenter.

  • Det genopstår nu som selvstændigt regiment og skal frem mod 2023 vokse fra 500 stillinger til ca. 675 stillinger på Oksbøl Kaserne. Det svarer til omkring 10 procent af Hæren.

  • Ifølge JydskeVestkysten får regimentet i de kommende år nyt udstyr for over en milliard kroner, blandt andet nye haubitser-kanoner og pansrede mandskabsvogne.

  • I 2023 skal Danske Artilleriregiment bestå af 650 soldater, som også kan udstationeres. Over de kommende år skal Slesvigske Fodregiment opbygges til en let infanteribataljon med 440 mand og kvinder. (Foto: © John Randeris, Scanpix)
    1 / 4
  • - Det er her, regimentet har sin rod, har haft sine gode dage og sine tunge stunder. Det er her, det har vist, hvad danske soldater kan. Det er mig en stor glæde at give fanen tilbage til Slesvigske Fodregiment, sagde dronningen, da hun besøgte kasernen i Haderslev. (© DR Nyheder)
    2 / 4
  • Dronning Margrethe, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og forsvarschefen, general Bjørn Ingemann Bisserup deltog i ceremonierne på de to kaserner. (Foto: © John Randeris, Scanpix)
    3 / 4
  • - Det er en meget en meget stolt dag, at man kan oprette Danske Artilleriregiment og Slesvigske Fodregiment. Der er jo historie forbundet med det. Nu laver vi en bataljon, som kan operere internationalt men også i Danmark, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til DR Nyheder. (Foto: © John Randeris, Scanpix)
    4 / 4