Opråb til virksomheder: I skal hjælpe med at spænde ben for cyber-spioner

Danske virksomheder skal være mere åbne om hackerangreb, mener Dansk Industri og Center for Cybersikkerhed.

Mange danske virksomheder ved ikke, at de bliver angrebet, vurderer Center for Cypersikkerhed. (© Colourbox)

Danske virksomheder bliver i stigende grad udsat for angreb af professionelle og avancerede hackere, der spionerer i virksomhedernes systemer efter vigtige oplysninger.

Mange firmaer er ikke klar over det, og derfor skal danske firmaer være mere på vagt. Sådan lyder opfordringen fra det nyoprettede Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, der hjælper virksomhederne med at beskytte sig mod hacker-angreb.

- De skal være opmærksomme på, at der er nogle trusler, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed.

Hos Dansk Industri mener branchedirektør Adam Lebech også, at virksomhederne skal hjælpe med til at gøre livet sværere for hackerne.

- Virksomhederne har et ansvar for at beskytte sig mod industrispionage. Det kræver en informationssikkerhedspolitik, hvor man for eksempel gennemgår sine data og trusselsbilledet, siger Adam Lebech.

Fremmede stater spionerer

DR Nyheder kunne søndag fortælle, at blandt andet den danske enzymvirksomhed Novozymes, Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet har været udsat for avancerede og succesfulde hackerangreb de seneste år.

Industrispionerne går målrettet efter danske virksomheders forretningshemmeligheder, hvilket koster omsætning og arbejdspladser.

Ifølge flere eksperter, DR Nyheder har talt med, er flere af hackerangrebene udført af fremmede stater.

Virksomheder bør rapportere angreb

Mange danske virksomheder holder kortene tæt til kroppen, når det handler om at fortælle om cyber-angreb. Men i forsøget på at bekæmpe udenlandske hackere, bør danske virksomheder blive bedre til at fortælle om deres hackerangreb, mener Center for Cybersikkerhed.

Det kan nemlig føre til mere viden om cyberkriminalitet, og hvordan man undgår det, siger Thomas Lund-Sørensen.

- Vi ser rigtig gerne, at der er mere åbenhed, så vi kan få mere information om det, siger han.

Den tanke bakker Dansk Industri op om.

- Det er en rigtig god ide. Det er vigtigt, at Center for Cybersikkerhed får et godt overblik over trusselsbilledet, så de kan rådgive og bidrage til, at vi kan beskytte os mod danske virksomheder så godt som muligt, siger Anders Lebech.

Gode råd

Både Thomas Lund-Sørensen og Anders Lebech opfordrer virksomhederne til at benytte sig at den viden, som Dansk Industri og Center for Cybersikkerhed allerede råder over.

Du kan læse om gode råd hos Center for Cybersikkerhed og hos Dansk Industri.

Har din virksomhed eller den virksomhed, du arbejder i, været udsat for cyberspionage, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til nfas@dr.dk