Omstridt sydafrikansk udlevering: Blev Britta Nielsen vejledt korrekt?

Sydafrikansk advokat bekræfter, at han ikke var i kontakt med forsvarer i Danmark.

Britta Nielsen i retten i Sydafrika 8. november sidste år.(Foto: SIPHIWE SIBEKO/Ritzau Scanpix) (Foto: © SIPHIWE SIBEKO, Scanpix)

Et afbrudt retsmøde. En afventet redegørelse. Og en sur forsvarer.

Retssagen mod svindeltiltalte 65-årige Britta Nielsen har udviklet sig dramatisk retsmøde for retsmøde.

Blandt andet på grund af den frivillige aftale om udlevering, som blev lavet, da Britta Nielsen sidste november blev anholdt.

Forsvarsadvokat Nima Nabipour er utilfreds med, at han først ved retssagens begyndelse fik indsigt i aftalen på grund af en fejl hos anklagemyndigheden, og at han i november sidste år ikke kunne komme i kontakt med Britta Nielsen.

Det forløb bekræfter den sydafrikanske advokat i dag.

- Det er rigtigt. Jeg var ikke i kontakt med den danske forsvarer. Jeg havde kun kontakt til Britta Nielsen og hendes søn, lyder det i dag fra den sydafrikanske forsvarer Piet Du Plessis.

DR Nyheder har fået aktindsigt i den frivillige aftale fra retten i Sydafrika.

Her skriver Britta Nielsen under på, at hun i Danmark kan blive præsenteret for nye anklager og siger dermed farvel til det såkaldte "specialitetsprincip".

Samtidig indgår et brev fra de sydafrikanske forsvarere i aftalen. Det er dateret den 6. november 2018. Her skriver advokaterne under på, hvad Britta Nielsen præcist har fået af vejledning om udleveringsaftalen.

Britta Nielsen er blandt andet blevet vejledt om, hvordan selve udleveringen ville foregå, men hun er ifølge brevet fra advokaterne ikke blevet vejledt i "specialitetsprincippet".

'Hun ville hurtigt hjem'

På det tidspunkt er afsnittet om "specialitetsprincippet" nemlig slet ikke en del af aftalen om udlevering.

Det bliver det dog samme dag, da Bagmandspolitiet (SØIK) beder den sydafrikanske anklagemyndighed om at tilføje det til aftalen.

- Hun ville tilbage til Danmark med det samme, så jeg fik arrangeret, at hun kunne komme det, lyder det fra Piet Du Plessis.

Har I efter den 6. november vejledt Britta Nielsen i, hvad det betød for hende at sige farvel til specialitetsprincippet?

- Hvis hun ville have holdt fast i det, ville hun skulle være forblevet i fængsel, lyder det fra advokat Piet Du Plessis.

Forsvarsadvokaten har efterfølgende ikke svaret på gentagne spørgsmål fra DR om, hvorvidt Britta Nielsen er blevet vejledt i betydningen af specialitetsprincippet.

I retten i Sydafrika har Britta Nielsen dog skrevet under på, at hun 'fuldt ud forstår' betydningen, og at hun frivilligt har sagt ok til, at danske myndigheder kan sigte hende for yderligere.

Her er klippet, hvor Britta Nielsen frasiger sig specialitetsprincippet:

'Bekræft venligst aftalen'

Ifølge DR's kopi af aftalen skriver anklager i Sydafrika JJ Du Toit den 7. november tilbage på brevet fra forsvarerne.

- Tak for jeres brev. Kan dine klienter venligst bekræfte, at specialitetsprincippet ikke er gældende i aftalen, lyder det i brevet fra den sydafrikanske anklagemyndighed.

I DR's dokumenter fremgår det ikke, at forsvarsadvokaten svarer på brevet.

Det har ikke været muligt for DR at få fat på den sydafrikanske anklager, JJ Du Toit.

Britta Nielsens danske forsvarer, Nima Nabipour, ser nu frem til at få redegjort for forløbet om den sydafrikanske udlevering.

- Jeg har ikke været inddraget i den her proces, og jeg har ikke kunnet vejlede min klient om, hvad den her aftale kunne betyde og rækkevidden af den, lød det efter dagens ultrakorte retsmøde.

Her mødte en raskmeldt Britta Nielsen op, men fik kun lov til at være til stede i retslokalet i et kvarter, før retsformand Vivi Sønderskov Møller meddelte, at dagen var aflyst.

- Forsvareren har bedt om en redegørelse, som anklagerne er i gang med at svare på. Derfor giver det ikke mening at påbegynde afhøringen i dag, var beskeden fra retsformanden.

Næste retsmøde i sagen er 5. november.

Her er det også planen, at Britta Nielsen skal give forklaring.