Fra 1. januar er det slut med at kalde dyre vikarer ind, når hullerne i vagtplanen på fødegangene i det sjællandske skal lappes.
Et såkaldt vikarstop i både Region Hovedstaden og Region Sjælland skal nemlig sikre, at det fremover er jordemødre i faste stillinger, der tager sig af de fødende og hjælper nye medborgere til verden.
Men i Region Hovedstaden har man fortsat 47 ubesatte jordmoderstillinger.
Det viser tal, som DR har fået fra regionen kort før jul.
'Rigtig mange udækkede vagter'
Det vækker bekymring hos Sus Hartung, kredsformand i Jordemoderforeningen i Region Hovedstaden.
- Det er stadigvæk rigtig mange jordemødre, vi mangler, siger hun.
- Vikarstoppet er udtryk for en kæmpesatsning. Et eksperiment fra regionens side, hvor ingen af os kender udfaldet, siger Sus Hartung.
Hun frygter, at udfaldet bliver, at personalet må løbe endnu stærkere.
- Der er rigtig mange udækkede vagter, og det er de fastansatte jordemødre, der skal løse opgaverne, siger hun.
Regionsrådsformand: Familier kan være helt trygge
Men regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) lover, at de højgravide i hovedstadsregionen ikke skal frygte manglende hjælp, når fødslen går i gang.
- De nye familier kan være helt trygge ved at skulle føde på Region Hovedstadens fødeafdelinger. Vi kommer til at dække vagterne ved at samarbejde noget bedre. Der er også nogle opgaver, som man ude på afdelingerne skærer væk, så man prioriterer det at være sammen med de fødende. For selvfølgelig skal der være en jordemoder til stede, når der er fødende, siger han.
Kvinder, der er visiteret til et hospital, kan også komme ud for at blive sendt til et andet hospital i regionen for at sikre, at der er en jordemoder til stede.
"Det er heldigvis noget, der sker sjældent – men hospitalerne koordinerer den daglige kapacitet for at sikre de bedste forhold for den fødende" hedder det i en pressemeddelelse fra regionen.
I Region Sjælland kan regionsdirektør Per Bennetsen ikke oplyse, hvor mange ubesatte stillinger regionen har. Han lover dog, at man er godt forberedt på vikarstoppet.
- Den måde, vi gør det på, er, at vi i stedet for bruger vores egne medarbejdere og giver dem noget højere løn, som vi har forhandlet på plads, så de synes, at det er attraktivt at arbejde der, og vi giver dem lidt mere, hvis de tager nogle frivillige ekstravagter, siger han.
- På den måde tror vi og de lokale ledelser, at det nok skal komme til at gå godt, siger Per Bennetsen.
Måtte droppe vikarstop i 2019
Vikar-problemet på landets fødegange er ikke nyt.
Fordi mange jordemødre kan få bedre løn og mere indflydelse på deres vagtskema ved at arbejde som vikarer, har det længe været et problem at fastholde dem i faste stillinger.
Alene de første ti måneder af 2022 brugte Region Hovedstaden 46 millioner kroner på jordemodervikarer.
Derfor genindfører man vikarstoppet, som regionen indførte i 2019, men som man samme år måtte give dispensation for på fødeområdet, da man ikke var i stand til at besætte de faste stillinger.
Det gælder i forvejen andre medarbejdergrupper, som sygeplejersker og sosu-assistenter.
Men nu skal det igen gælde jordemødrene, mener regionsrådsformanden.
- Vi er et bedre sted i dag, siger Lars Gaardhøj (S).
Han hæfter sig ved, at antallet af ubesatte stillinger er faldende, og at der typisk fødes færre børn om vinteren.
- Der er færre fødsler, når vi rammer årsskiftet, og vi kan se, at vi har ansat flere jordemødre i den senere tid, og i starten af året kommer der desuden også de nyuddannede jordemødre, som vi også vil kunne rekruttere. Så tidspunktet er sådan set nu, siger han.
Fagforening vil se tiden an
Regionen har også indført en aftale, der betyder, at jordemødre, der vælger fastansættelse, får 12.000 kroner mere i løn om året, hvis halvdelen af deres arbejde går med fødsler.
I Jordemoderforeningen mener man dog, at bedre arbejdsforhold også er vejen frem, hvis man skal gøre det mere attraktivt at vælge fastansættelse.
- Generelt er jordemødre nogle meget dedikerede medarbejdere, som gerne vil deres fag, og som gerne vil gøre deres arbejde godt. Når det ikke er muligt i et offentligt regi, så finder man andre steder at gå hen, siger formand Lis Munk.
Derfor kan foreningen godt være bekymret for, om vikarstoppet vil føre til mere stress og arbejdspres på afdelingerne.
- Om det er det rigtige tidspunkt, man laver det her vikarstop, må tiden vise. Jeg forventer, at regionerne har overvejet det nøje, og at de har en plan for, hvordan de hele tiden vil holde øje med, om arbejdsmiljøet bliver for hårdt, og om patientsikkerheden kommer i fare, siger Lis Munk, formand for Jordemoderforeningen.