Olieselskab vil droppe Danmark efter togforlig

De ændrede skatteregler for Nordsøolie-firmaer får Bayerngas til at true med at flytte ud af landet.

- Vi kommer i stedet til at flytte vores aktiviteter til Norge og Storbritannien, siger Arne Westeng fra oliefirmaet Bayerngas, efter at regeringen har lagt op til at ændre skattereglerne for udenlandske oliefirmaer i Nordsøen. (Foto: © Dong)

Det kan få drastiske konsekvenser, at et flertal i Folketinget i aftes indgik forlig om at hæve skatten for en række af de olieselskaber, der er aktive på Nordsøen.

Pengene fra den højere beskatning skal gå til opbygning af den såkaldte Togfond, som de næste årtier skal investere 28,5 milliarder kroner i hurtigere togforbindelser. Men den ændrede beskatning rammer blandt andet det tyske selskab Bayerngas, som sammen med DONG er i gang med at opbygge et helt nyt oliefelt på Nordsøen.

Og skattestramningen vil påvirke fremtidige investeringsprojekter.

- De investeringer har regeringen nu fjernet grundlaget for, siger Arne Westeng, administrerende direktør for Bayerngas.

Energistyrelsen vil om kort tid indbyde olieselskaberne til at indgå nye aftaler om at få eneret til at lede efter olie, men det bliver uden Bayerngas.

Flytter til Norge og Storbritannien

- Vi kommer i stedet til at flytte vores aktiviteter til Norge og Storbritannien, siger Arne Westeng.

Aftalen om at hæve skatten på Nordsøolien bygger på et ønske om at harmonisere skattereglerne for de forskellige selskaber. I 2003 indgik den tidligere borgerlige regering en aftale med det delvis A.P. Møller Mærsk-ejede DUC, som betød, at skatten blev hævet.

Tilbage var et mindre antal selskaber, som fortsatte på de gamle skatteregler. Men det skal være slut nu, mener regeringen, som sammen med Dansk Folkeparti og Enhedslisten i aftes enedes om at hæve skatterne, så de kommer op på det niveau, der gælder for DUC. Men det får altså nu konsekvenser.

- Chokerende udtalelser fra politikere

- Det er chokerende, når man ser, hvad regeringens politikere siger om aftalen. De siger at udenlandske selskaber bare kan forsvinde og det er rystende, siger Arne Westeng.

Kampen står om de skattefradrag som olieselskaberne kan få, når de investerer i nye projekter. Da skattereglerne for DUC blev ændret i 2003, blev disse fradrag kraftigt beskåret.

Men DUC havde allerede nået at få glæde af de dengang fordelagtige fradragsregler, fordi de fleste investeringer allerede for længst var foretaget. Den mulighed har Bayerngas ikke, fordi man først nu er i gang med at opbygge sine felter.

DR sender i morgen aften kl. 21.55 et program om forhøjelsen af Nordsøskatten, og hvad pengene skal bruges til.