Oldboys i Vallensbæk: Svært at blive rigtig dansk, fordi vi er et lille land

I Vallensbæk er hver 14. indbygger efterkommer af indvandrere. Men de fylder ikke meget på byens håndboldhold.

(Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Hvin fra sportssko mod halgulv fylder rummet. Det er lyden af foreningsdanmark i aktion.

På det blå underlag træner oldboys-holdet fra Vallensbæk Håndbold. Spillet som oberstløjtnant Holger Nielsen fra Ordrup opfandt i 1906. Det bliver næppe mere dansk end dette på en torsdag aften.

Håndboldhallen i Vallensbæk. (Foto: © DR Nyheder, (c) DR)

Samtidig er Vallensbæk den kommune i landet, hvor væksten af efterkommere af indvandrere er størst.

Siden 2008 er antallet fordoblet. I dag er hver 14. indbygger i kommunen efterkommer. Alligevel er der kun én spiller på gulvet, der har anden etnisk baggrund end dansk.

- Det er ikke fordi, vi går ud og spørger alle mulige, om de vil spille håndbold i Vallensbæk. Vi er bare glade, så længe vi kan stille to hold til træning. Men hvis man har lyst til at spille håndbold, så kom dog for fanden og prøv det. Jeg har aldrig hørt nogen sige noget grimt her, siger Karsten Thostrup.

Svært at blive accepteret

En ting er håndbold. Ny forskning viser, at selve den danske befolkning er en endnu sværere klub at blive medlem af. Ifølge lovgivningen er man dansker, når man har dansk indfødsret, der også kaldes statsborgerskab.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Men for befolkningen er det langt fra nok. For danskerne er det samtidig vigtigt, hvor ens familie kommer fra, om man har ikke-kristen baggrund, eller hvor længe man har opholdt sig i landet.

Det viser en Ph.d-afhandling fra Aarhus Universitet, hvor 35.000 deltagere fra 19 lande er blevet spurgt om national identitet.

- Det betyder, at det er umuligt at blive opfattet som rigtigt dansk, hvis man ikke har de blå øjne, den lyse hud og det blonde hår. Så lægger vi også vægt på religion som et krav, hvilket udelukker folk, der har ikke-kristen baggrund fra at blive lukket ind i vores fællesskab, siger Ph.d-kandidat Kristina Bakkær Simonsen fra Aarhus Universitet, der står bag forskningen.

Forskningen viser, at det er langt vanskeligere at blive accepteret som en del af befolkningen i Danmark end i Frankrig, Finland, Holland og Sverige.

Sårbart lille land

En af spillerne på det blå halgulv er key account-manager Dennis Frandsen. Befolkningens høje krav er overraskende, men han forstår det godt.

- Vi er nok mere sårbare, fordi vi er mindre end flere af de andre lande. Så derfor er det okay, at vi stiller nogle flere krav.

De oldboys-spillere, DR taler med, mener alle, at man er ‘rigtig dansker’, hvis man har statsborgerskab. Sådan burde det i hvert fald være.

Se, hvad Karsten Thostrup svarer på spørgsmålet om, hvad det vil sige at være dansk her:

- Jeg tror vi er svære, vi er et specielt folkeslag. Vi er reserverede, folk skal tæt på, før danskerne åbner sig. Så er det lige meget, om man kommer fra USA eller Saudi-Arabien, siger Peter Luca Thomsen.

Er kristen baggrund og familiens herkomst vigtigt for dig?

- Nej, jeg synes det er meget vigtigere, at man ikke parkerer på en handicapplads eller smider skrald på gaden. Det kan også være berigende at møde noget nyt og opleve forandringer, siger Karsten Thostrup, før hvinene fra oldboys-spillernes skosåler stopper.