Opdateret klokken 08.55 med råd til at undgå NemID-svindel.
- Det er ikke noget, jeg vil ønske, nogensinde skal ske for andre, siger 30-årige Line, der i marts 2020 var udsat for identitetstyveri.
Svindlen blev opdaget, fordi Lines løn ikke var gået ind på hendes konto, som den plejer.
Arbejdsgiveren var uforstående. Lønnen var da blevet indbetalt til hendes NemKonto, oplyste lønkontoret.
Det viste sig, at svindlere havde overtaget Lines NemID og med det i hånden ændret hendes NemKonto til en konto, som svindlerne kontrollerede.
Pengene var væk. Det samme var Lines børneopsparing. Hævet flere forskellige steder, men inden for få timer. Og det var sket, uden at Line havde fået besked om det.
At have en NemKonto er ikke et frit valg. I 2003 blev det indført ved lov, at alle danskere skal have en NemKonto. Det er her, betalinger fra det offentlige går ind, det er her, lønnen går ind, og det er her, udbetalinger fra kviklån går ind.
Men sikkerheden med NemKonto har været kompromitteret siden 2016. Det kunne DR afsløre i februar.
Line var et af de ofre, der stillede sig frem og fortalte om sine oplevelser. Banken dækkede tabene fra hendes løn og børneopsparing, men de kviklån, der var blevet optaget i hendes navn, får hun stadig rykkere for, og det er uafklaret, om hun ender i fogedretten.
- Det er i baghovedet hele tiden og kommer selvfølgelig op, når rykkerne kommer. Vi spørger os selv derhjemme, om vi kan tage på den ferie, vi gerne vil, eller om vi skal lade være, fordi vi risikerer pludseligt at skulle betale pengene, siger hun.
Svindlere shoppede amok i Louis Vuitton for Hans Henriks penge
Også hos pensionisten Hans Henrik er rykkerbrevene og truslen om fogedretten noget, han må forholde sig til.
Den 68-årige pensionist opdagede ligesom Line, at han havde været udsat for svindel, fordi hans konto pludselig var tom. I Hans Henriks tilfælde var det folkepensionen, der glimrede ved sit fravær.
Også hans NemKonto var ændret, og også her havde svindlere brugt Hans Henriks navn til at oprette kviklån for tusindvis af kroner. Svindlerne shoppede amok i udlandet og fyrede penge af blandt andet i luksusbutikken Louis Vuitton i Hamborg, men det er fortsat Hans Henrik, der sidder med regningen.
- Det har rørt ved min følelse af tryghed og ved min retssikkerhed at opdage, hvor lidt hjælp og hvor lidt fokus, der er på den her form for kriminalitet. Det er flyttet ind i mit liv, det her, og jeg ved ikke, hvornår det flytter ud igen.
- Jeg brugte jo al min vågne tid på det
Hos Christian Grønning, der er lastbilchauffør, trækker den svindel, han blev udsat for, også dybe spor.
Selvom det er mere end halvandet år siden, fik han så sent som i sidste måned en rykker fra et inkassofirma, der har overtaget hans gæld. De kunne oplyse, at der nu var kommet 30.000 kroner på i renter.
Som så mange gange før måtte Christian Grønning smide alt, hvad han havde i hænderne, for at få afværget inkassokravet.
Da svindlerne overtog hans NemID og oprettede lån i hans navn, foregik det om natten og over få timer, hvor den NemKonto, han har haft i Arbejdernes Landsbank i over 20 år, behændigt blev ændret til en fremmed konto, som svindlerne så fik udbetalt kviklån til i Christian Grønnings navn.
Da de var færdige, skiftede de NemKontoen tilbage, uden at Christian Grønning fik nogen advisering om det. Han kalder svindlen noget af det værste, han har oplevet i sit liv.
- Jeg brugte jo al min vågne tid på det. I et halvt år mindst. Jeg sov ikke om natten, og det fyldte det hele. Jeg tror ikke, jeg er kommet over det endnu. Hver gang, jeg får en mail eller skal åbne e-boks, så stresser det mig helt vildt. Hvilken katastrofe skal jeg nu afværge, det er lidt det beredskab, jeg er i, siger han.
Uvist om sagerne efterforskes
I ingen af de tre tilfælde har politiet rejst sigtelse eller tiltale, og hverken Hans Henrik, Line eller Christian Grønning har kunnet få svar på, om der er en aktiv efterforskning i sagerne.
Hans Henrik har endnu ikke fået udbetalt sin pension fra december 2019, som svindlerne omdirigerede.
Både Hans Henrik, Line og Christian Grønning er formelt set kaldt i fogedretten, men alle tre sager er udsat på ubestemt tid.
Hans Henrik og Lines efternavne er ikke med, fordi de ønsker at sikre sig mod yderligere svindel. Deres fulde identitet er DR bekendt med.
Efter DR's afsløringer har Digitaliseringsstyrelsen ændret sikkerheden, sådan at man nu får et fysisk brev med en aktiveringskode, hvis man selv vil ændre sin NemKonto.
Finansminister Nicolai Wammen (S) har desuden i kølvandet på DR’s afsløringer oprettet en døgnåben hotline til ofre for NemID svindel.