Offentligt ansatte: Frank Jensen giver os mundkurv på

Efter overborgmester Frank Jensen har kaldt læk om Anna Mee-sagen for uacceptabelt har offentligt ansatte har kontaktet Djøf.

Både offentligt ansatte og tillidsrepræsentanter er bekymrede over, at Frank Jensen langer ud med hårde ord efter lækket af informationer til pressen i forbindelse med Anna Mee-sagen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Flere offentligt ansatte ryster på hovedet over Frank Jensens kommentar om, at lækket til pressen i Anna Mee-sagen er 'fuldstændig uacceptabelt'.

I forbindelse med den forhenværende radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs brug af lokaler på Rådhuset er det kommet frem, at det er medarbejdere under overborgmester Frank Jensen, der har lækket oplysninger til BT.

Som reaktion på det har Frank Jensen sagt følgende til "Talkshowet Lippert" på TV2 News i midten af november:

- Det er jeg selvfølgelig hamrende ærgerlig over, og det er fuldstændigt uacceptabelt.

Men det uacceptable ligger i Frank Jensens kommentar, siger Sara Gundelach Vergo, formand for Djøf Offentlig.

- Vi er blevet kontaktet af rigtig mange medlemmer og tillidsrepræsentanter, der opfatter Frank Jensens kommentar som en mundkurv, siger hun.

Bedst når offentlige ansatte tør kritisere

De bekymrede medlemmer opfatter det som om, Frank Jensen opfordrer til en lukkethedskultur, hvor man ikke må tale med pressen.

- Det er jo en grundlovsret at ytre sig, så derfor undrer det både vores medlemmer og os, at man som overborgmester kan komme med sådan en kommentar, inden ombudsmanden er kommet med en afgørelse, siger hun til DR Nyheder.

Ombudsmanden er gået ind i sagen efter, at det i sidste uge kom frem i medierne, at det angiveligt er ansatte i kommunens rådhusservice, der har givet oplysninger om Allerslev til pressen.

En ting som ombudsmanden især hæfter sig især ved er, at overborgmesteren har udtalt, at den medarbejder, som har videregivet oplysningerne, vil blive irettesat, hvis det kommer frem, hvem han eller hun er

- Vi synes, det er rigtig ærgerligt, at en overborgmester går ud og siger til sine medarbejdere, at de ikke må udtale sig. For der er ytringsfrihed i det her land, og den offentlige sektor udvikler sig klart bedst, hvis medarbejderne tør kritisere, hvad der foregår, siger Sara Gundelach Vergo.

Typisk ledelsemanøvre

Spørger man Steen Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, så er der ikke noget, der tyder på, at medarbejderne i økonomiforvaltningen har brudt deres tavshedspligt.

- Ud fra de oplysninger, der har været fremme i pressen, så er det meget svært at forestille sig, at de ansatte har overtrådt nogle regler, siger han til DR Nyheder.

Hvis medarbejdere har givet oplysninger til pressen, som ville være tilgængelige i en aktindsigt, så er der ikke tale om brud på tavshedspligten, forklarer han.

Alligevel kommer Frank Jensens forsøg på irettesættelse ikke bag på lektoren.

- Det er ikke voldsomt usædvanligt, at ledelser i offentlige myndigheder prøver at begrænse de offentlige ansattes ytringsfrihed, siger han til DR Nyheder og tilføjer:

- Det kan man meget sjældent. Men det bliver det jo ikke bedre af.