Det er ikke kun dine muskler i armene eller benene, du har brug for at træne. Du har også brug for at styrke din uenigheds-muskel eller din lytte-muskel.
I hvert fald hvis du vil være i god demokratisk form.
Ordene kommer fra Kathrine Krone, som er sekretariatsleder i det kommunale demokrati-hus 'Byens hus Roskilde'. I samarbejde med foreningen Demokratiscenen og virksomheden We Do Democracy har de fundet på begrebet Demokrati Fitness, som ved hjælp af øvelser skal gøre dig stærkere som demokratisk borger.
Det kan eksempelvis være, at man trænger til at blive trænet op til at blive bedre til at lytte. Eller blive bedre til at finde frem til, hvad ens holdning er til et givent emne.
Demokrati Fitness foregår ligesom en holdtræning i et fitnesscenter, hvor en træner guider deltagerne igennem en række øvelser. Men i stedet for biceps, lår og baller er det altså demokratimuskler som empatimusklen, lyttemusklen og ikke mindst uenighedsmusklen, der bliver trænet.
Det tager 30 minutter at træne Demokrati Fitness, og som med fysisk træning må det gerne give lidt sved på panden, siger Kathrine Krone.
- Demokrati er en livsstil, og vi udøver det hver eneste dag. Men vi træner os ikke op til at blive bedre demokratiske medborgere. Det kan øvelserne hjælpe til med.
Det er ok at være uenige
En af de ting, vi skal blive bedre til, mener hun, er at være uenige med hinanden. Det er vi nemlig ikke særlig gode til i Danmark. Vi er konsensussøgende og ønsker som udgangspunkt, at alle har det godt.
Men når vi er uenige med hinanden og diskuterer, hvorfor vi er uenige, så udvikler vi os og bliver klogere. Og derfor skal vi træne os op.
Det kan også være, man skal lære at blive bedre til at gå på kompromis eller til at vise mere empati, og så er det nogle andre slags øvelser, man skal kaste sig over, fortæller Kathrine Krone.
- Lyt til modstanderen og prøv at forstå, hvad det handler om for den anden. Det er ikke sikkert, at vi er enige, men bare det er tale at sammen kan gøre os klogere, siger hum.
Uenige sammen
I forbindelse med det kommende folketingsvalg har DR netop lanceret konceptet ”Uenige Sammen”. Her vil vi gerne invitere så mange danskere som muligt til at mødes med en anden personligt - én, som mener noget andet, end du gør, og som bor tæt på dig.
Mange af os taler med og møder mennesker, vi ligner. Vi bliver sjældent udfordret på vores holdninger, fordi de fleste af dem, vi omgiver os med, mener det samme som os.
Projektet er en demokratisk øvelse i at lytte, undre sig, spørge ind til og blive klogere på en anden, der ikke mener det samme som dig.
Og det er en god idé, mener Kathrine Krone. Det kan godt være, man ikke ændrer holdning, men måske man bliver endnu klogere på sin egen holdning. Eller bliver bedre til at komme med argumenter for, hvorfor man har den holdning, man har.
For det er, når der er noget på spil, at vi ofte kommer frem til nogle bedre løsninger.
- Vi bliver udfordret og drevet frem, når vi lytter og taler med andre, som ikke ligner os selv. Og det er vigtigt at lære, at det ikke gør noget, at man ikke mener det samme.
Nogle mennesker kan nærmest få det fysisk dårligt af at være uenige med andre, mens andre kan opleve at få et kick af det, når bølgerne går højt. Men jo mere man øver sig på det, desto bedre bliver man, siger Kathrine Krone.
- Vi bliver nødt til at tale og lytte. Og det er vigtigt, at uenighed er ok. Det skaber fremdrift i vores samfund.