Økologiske popcorn i giftig emballage

Helt almindelige fødevarer er pakket ind i emballage, der er fyldt med giftige stoffer, som kan gøre dig syg.

(Foto: © DR Kontant, DR Kontant)

- Det overrasker mig meget.

Sådan lyder reaktionen fra Johan Jeziorski Jensen, der er kemistuderende på DTU. Han har undersøgt 27 forskellige fødevarers emballage, som han har købt i velkendte danske supermarkeder og fastfoodkæder. I 11 af prøverne fandt han giftige stoffer.

- Jeg har blandt andet fundet det i poserne til økologiske mikrobølgeovnspopcorn, i mellemlægspapiret mellem lagkagebunde og i pomfritpose-papir, siger Johan Jeziorski Jensen til forbrugermagasinet Kontant.

Emballage til fedtet mad

De giftige stoffer i emballagen hedder fluorerede stoffer. Det er menneskeskabte stoffer, som er designet til at afvise vand, fedt og smuds.

Derfor bliver stofferne brugt i en lang række forbrugerprodukter som for eksempel imprægneringsmidler til tøj og sko. Og stofferne har også fundet vej til den emballage, der sidder rundt om vores mad.

- Stofferne bliver typisk brugt til emballage med fedtet mad i. For eksempel sådan noget som popcorn, fastfood og kager, siger Johan Jeziorski Jensen.

Svenske forskere har fundet ud af, at størstedelen af de fluorstoffer, der er i vores krop, kommer ind i os gennem den mad, som vi spiser.

Og det er ikke ufarligt for os, siger Xenia Trier, der er kemiker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

- De her fluorstoffer er et af de værste kemikalier, vi har med at gøre, fordi de er så unedbrydelige, og fordi de ophobes i kroppen, siger hun til Kontant.

Svækker børns immunforsvar

Nogle af stofferne kan forårsage kræft og øge kolesterol. Og en dansk professor, der er en af verdens førende forskere i miljømedicin, har været med til at finde ud af, at stofferne også sænker immunforsvaret hos børn.

- Det vi så var, at børnenes produktion af antistoffer, altså dem, der skal beskytte dem mod at få sygdomme senere hen, den blev mindsket, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på SDU til Kontant.

Nogle af stofferne kan også være hormonforstyrrende og påvirke vores evne til at få børn. Og så kan stofferne overføres fra mor til barn under graviditeten og igennem modermælken.

Grænseværdi skal sættes ned

De koncentrationer af fluorstoffer, som Johan Jeziorski Jensen har fundet i 11 ud af 27 emballager, overskrider ikke den europæiske grænseværdi, der i dag findes for hvor mange fluorstoffer, vi mennesker kan tåle at få ind i kroppen.

Men den grænseværdi er alt, alt for høj, mener Philippe Grandjean.

- Ud fra de undersøgelser, vi har lavet, der skal grænseværdien sænkes mindst 100 gange, måske så meget som 1000 gange, siger Philippe Grandjean og fortsætter:

- Man skal sørge for, at de her stoffer ikke bliver brugt til mademballage. Det vil være den konsekvente og rimelige løsning på det her problem.

Virksomhedernes ansvar

I følge loven er det virksomhedernes ansvar, at den emballage, som maden er pakket ind, ikke er farlig for vores sundhed. Og det skal virksomhederne til enhver tid kunne bevise, hvis fødevaremyndighederne banker på.

Men det er ikke altid, at virksomhederne kan det.

- Den dokumentation vi har set på virksomhederne, er ikke i alle tilfælde tilstrækkelig, har Fødevarestyrelsen udtalt i 2012.

Se meget mere om de giftige fluorstoffer i mademballage i Kontant i aften kl. 21.00 på DR1