I løbet af 2021 vil de første beboere blive overflyttet til regeringens nyligt vedtagne udrejsecenter på øen Lindholm midt i Stege Bugt.
Inden det sker, venter der dog en særdeles grundig rengøring og dekontaminering af både bygninger og inventar. De bygninger, der inden længe skal rumme udviste, kriminelle udlændinge, kan nemlig være forurenet med stærkt smittefarlige dyresygdomme som mund- og klovsyge, rabies og afrikansk svinepest.
Sygdommene er under kontrollerede forhold ikke en trussel mod mennesker. Men hver især kan de betyde dødsdomme til dele af den milliardstore danske landsbrugseksport af dyr.
- Har man arbejdet i et laboratorium på Lindholm, skal man være i karantæne i en uges tid, før man må gå ind i en stald til andre klovdyr. Vi har arbejdet meget med smittefarlige dyresygdomme derude, siger Kristian Møller, institutdirektør for DTU Veterinærinstituttet.
Tester for svinepest med kort varsel
Veterinærinstituttet har indtil 2019 til opgave med kort varsel at teste landbrugsdyr, der er under mistanke for at bære smittefarlige dyresygdomme. Det foregår på Lindholm, hvor eksperterne med få timers varsel skal kunne levere prøvesvar.
Derfor kommer der fortsat smittede dyr til Lindholm med både politieskorte og helikopter. Efter 2019 er det planen, at Statens Serum Institut og Københavns Universitet skal overtage landbrugsberedskabet og faciliteterne på Lindholm lukkes.
Lindholm tilbage på landkortet
Fredag eftermiddag blev der atter brug for de syv hektar midt i Stege Bugt.
Her offentliggjorde regeringen og Dansk Folkeparti en finanslov, der åbner et nyt udrejsecenter på Lindholm. Det er planen, at der blandt andet skal indkvarteres udlændinge på tålt ophold, udlændinge udvist på grund af kriminalitet samt fremmedkrigere på Lindholm.
Kristian Møller fortæller, at nogle af bygningerne på Lindholm stammer helt tilbage fra 1926, mens andre blev bygget for 10 år siden.
- Der er blandt andet store laboratorier og stalde til virusforskning. Når vi flytter ud, skal der gøres rent. Der skal rives lofter ned og det hele skal behandles med formalin. Når det er sket, skal det ligge i et halvt år og afdunste, før vi kan flytte det fra øen, så det er en længere proces, forklarer han.
Langt ind til fastlandet
Kristian Møller har ofte besøgt forskningsstationen midt ude i bugten, der snart får ganske andre indbyggere.
- Det tager omkring 20 minutter at sejle derover. Man kan stadig se ind til fastlandet, men øen ligger et godt stykke ude i bugten, så det føles som om, det er ret langt derind, siger Kristian Møller.
Ifølge regeringens oplysninger er det primært udlændinge, der ellers ville skulle placeres på det nuværende udrejsecenter ved Kjærshovedgård, der fra 2021 bliver sejlet til Lindholm.
Opdatering: Dyresygdommene på Lindholm er under kontrollerede former ikke en trussel mod mennesker. Ubehandlet rabiesvirus kan dog i værste fald resultere i en infektion, der kan ende fatalt.