Når kvinder skal vælge et præventionsmiddel, er hormonspiralen blandt det foretrukne.
Men det populære valg, der skal forhindre graviditet, kædes sammen med en alvorlig bivirkning.
- Her ser vi, at der som følge af hormonspiralen er en øget risiko for brystkræft, forklarer seniorforsker Lina Mørch.
Hun står bag det fagfællebedømte studie, som hun og hendes team på Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse har udarbejdet.
Studiet viser, at for 10.000 kvinder, der har haft hormonspiral i fem år, vil 14 flere have fået brystkræft, end en gruppe på 10.000 kvinder, der ikke har brugt hormonel prævention.
157.190 kvinder mellem 15 og 49 år indgår i studiet, hvoraf 78.595 brugte hormonspiral. De blev fulgt i registrene i 15 år, skriver Politiken, der som en af de første, har beskrevet studiets konklusioner.
Lina Mørch understreger, at de kun har kunnet undersøge den type af hormonspiral, der hedder Mirena. Den har en højere hormondosis end to andre typer hormonspiraler, der hedder Jaydess og Kyleena.
- De andre lavdosisspiraler er med i studiet, men der er simpelthen for få, der bruger dem, til, at vi kan lave estimater specifikt for dem, forklarer hun.
Studiet dokumenterer ikke i sig selv, at brystkræft er forårsaget af fem års brug af hormonspiral. Forskerne har dog taget højde for andre faktorer - eksempelvis brug af p-piller, rygning og overvægt - som kan have indflydelse på resultatet.
Risikoen er 'ekstremt lille' for kvinder under 30 år
Kvinder, der bruger hormonspiral, har ifølge det nye studie en 40 procents forøget risiko for at få brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke bruger hormonel prævention.
Lina Mørch understreger dog, at brystkræftrisikoen er irrelevant for kvinder under 30 år, fordi risikoen er "så ekstremt lille".
- Unge kvinder skal ikke bekymre sig over den nye forskning, siger hun.
Men kvinder, som har rundet de 30 og de 40 år, hvor brystkræftrisikoen ikke længere er minimal, kan overveje om andre præventionsformer giver mening.
For jo ældre kvinderne er, når de bruger spiralen, desto større er kræftrisikoen også, påviser studiet.
Ligesom det tyder på, at jo længere tid kvinder bruger hormonspiralen, desto større er deres risiko.
Charlotte Wilkens-Jensen, som i 12 år var cheflæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, forklarer, at hormonspiralen Mirena ofte er den, man vælger til kvinder i overgangsalderen.
Mirena-spiralen anvendes nemlig ofte mod kraftig blødning, som man netop kan opleve i overgangsalderen.
- Men vi ved, at spiralerne med lavere dosis også kan afhjælpe, og det vil måske øge den tendens, vi allerede oplever, hvor vi i højere udstrækning bruger lavdosisspiralerne, siger Charlotte Wilkens-Jensen, der gik på pension sidste år.
Risiko er relativt ens på hormonspiral og p-piller
Hormonspiralen er ikke det eneste hormonelle præventionsmiddel, der gennem årene er havnet i mediernes søgelys.
Det er p-pillen også. I anden halvdel af 2010'erne blev den blandt andet kædet sammen meget øget risiko for depression, selvmord og også brystkræft.
Derfor fravalgte mange pillen og udskiftede den med en hormonspiral, som i stedet virker lokalt, og som, formodede man, var et sikrere valg.
- Det er det, som vi nu – desværre – må punktere med vores forskning, siger Lina Mørch fra Kræftens Bekæmpelse.
Det nye studie viser, at risikoen for brystkræft er relativt ens, uanset om kvinden bruger p-piller eller hormonspiral.
Charlotte Wilkens-Jensen synes ikke, at resultaterne i det nye studie, er opsigtsvækkende, for som hun siger: "Næsten alt medicin har jo bivirkninger".
- Brystkræft er som så mange sygdomme en multifaktuel lidelse, så man må tage det samlede billede i betragtning, når man skal vejlede om prævention.
Hun tilføjer, at Mirena-spiralen, der var den første hormon-spiral, vi fik i Danmark i 1993, også gennem årene har hjulpet kvinder, der har døjet med gener.
- Men den øgede risiko for brystkræft skal vi selvfølgelige tage med i vores vejledning af kvinderne, når de kommer dertil, hvor de har brug for hormonspiral, siger hun.
Hun tilføjer, at den generelle tendens viser, at det særligt er hormonspiralerne med lavere dosis - altså Jaydess og Kyleena, man tilvælger.
- Dem, vi laver på de unge kvinder i dag, hvor den her undersøgelse ikke betyder noget, er jo kun lavdosisspiralerne.
'Jeg synes ikke, man kan dømme hormonspiralen ude'
Lina Mørch håber, at deres resultater netop kan spille ind, når kvinder skal vejledes om præventionsmidler.
Hun understreger, at man ikke generelt kan fravælge højdosis-hormonspiralen, da der netop kan være forskellige årsager til, at man benytter den.
- Nogle kvinder bruger dem som behandling af blødningsforstyrrelser, andre for at undgå smerter i underlivet, som hvis man har endometriose, forklarer hun.
- Så det kommer meget an på den enkeltes behov, og om det er en risiko, man så vil acceptere eller ej.
Hun fastslår, at brystkræft er en alvorlig bivirkning, men at "livet har en masse risici".
- Og så må vi træffe en beslutning om, hvilke risici vi er villige til at acceptere for at leve vores liv, som vi vil.
- Så jeg synes ikke, man kan dømme hormonspiralen ude på den måde.