Folk uden job og med relationer til bandemiljøet skal ikke bare kunne flytte fra Odense til Kerteminde Kommune, når Odense puster dem for meget i nakken med aktiveringstilbud.
De to kommuner har onsdag skrevet under på en samarbejdsaftale om bandemedlemmer, så man ikke både kan drive kriminel virksomhed og være på offentlig forsørgelse.
Det siger Christoffer Lilleholt (V), beskæftigelses- og socialrådmand i Odense.
- På den her måde sikrer vi, at der ikke er forskel på at være bandemedlem i Kerteminde eller Odense Kommune. Man bliver aktiveret 20-25 timer om ugen, og dermed bliver det ubehageligt og være på kontanthjælp, siger rådmanden.
En ydelse der ryger, hvis ikke borgeren siger ja til aktivering.
Med samarbejdet overtager Odense aktivering og sagsbehandling af bandemedlemmer, selvom de flytter til Kerteminde, hvilket cirka 10 personer har gjort det seneste år.
Alle kommuner skal med
Odense Kommune har siden 2017 haft en særlig specialenhed, der skal aktivere bandemedlemmer til at komme i job eller uddannelse.
Det er dét tilbud, som kommunen har tilbudt alle fynske kommuner at tilslutte sig.
- Det skulle gerne være sådan, at hvis alle kommuner bliver en del af ordningen, så flytter bandemedlemmerne ikke til andre kommuner. Så bliver de, hvor de er, for der er ikke nogen forskel.
- Vi håber selvfølgelig, at der er nogen, der bider til bolle på det, siger Christoffer Lilleholt.
Med samarbejdet mellem de to kommuner skal bandemedlemmerne fortsætte i aktivering og mødes med en sagsbehandler i Odense Kommune, selvom de flytter over kommunegrænsen til Kerteminde.
Kerteminde-borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) er glad for, at bandemedlemmer nu ikke kan gå under radaren.
- Vi skulle selv have udført arbejdet, men nu betaler vi Odense Kommune for det. Jeg håber, at vi kan få et lignende arbejde som gælder alle kommunerne på Fyn, siger Kasper Ejsing Olesen.
De konservative vil gå endnu længere
I Odense byråd vil De Konservative dog gå endnu videre. De vil have oprettet en fælles fynsk bandeenhed, der kan håndtere alt, der har med bander at gøre. Det siger byrådsmedlem Joachim Hoffman-Petersen (C).
Han har fremsat forslag om, at kommunerne får adgang til politiets bandeliste, så kommunerne endnu hurtigere får informationer om borgere med bandetilknytning. Og så skal enheden gælde alle myndighedsområder, ikke kun beskæftigelse.
Joachim Hoffmann-Petersen erkender, at der er lang vej igen, fordi lovgivningen ikke er med, men det vil han forsøge at presse på med politisk.
- Jeg har egentlig lidt dårlig samvittighed over, at vi presser bandemedlemmerne så meget, at de flytter til Kerteminde Kommune, og de bliver de deres problem. Det er fint med det her samarbejde, men vi skal have nogle endnu bedre muligheder, siger han.