På et nyt kort vil du i fremtiden gratis kunne få overblik over luftforureningen på samtlige adresser i Danmark.
Det vil gøre dig i stand til at se, hvor høj luftforureningen er der, hvor du bor, arbejder eller der, hvor du overvejer at flytte hen.
Det landsdækkende kort er ved at blive udviklet af Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet, og folkene bag regner med, at det vil være klar til brug ved årsskiftet.
Helt konkret vil du kunne gå ind på en hjemmeside, taste adressen og derefter få svar på, hvad koncentrationen af luftforurening er. Samtidig vil søgningen vise, hvordan det står til med luftforureningen i naboområdet.
Efterspørgsel på værktøj
Seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab, Steen Solvang Jensen, forklarer, at ideen til kortet er opstået efter henvendelser fra danskere, der efterlyste oplysninger om luftforurening i deres nærområde.
- Folk ringer jævnligt og siger, at de skal flytte eller, at de har deres barn gående i en institution, som ligger op ad en trafikeret vej og derfor gerne vil vide, hvad luftforureningen er, siger han.
Steen Solvang mener, at kortet er vigtigt, fordi luftforurening kan påvirke folks helbred negativt.
- Vi har ret til at vide, hvordan luftforureningen er, så vi kan bosætte os et sted, hvor forureningen ikke er så høj, siger han.
Fra rød til grøn
Kortet vil fungere som en slags smiley-ordning, hvor røde prikker viser en høj koncentration af luftforurening, mens grøn viser den laveste koncentration. Derimellem ligger de resterende farver.
Herunder kan du se en prototype på, hvordan det vil se ud, når du laver en søgning på et lokalområde.
Billedet viser et udsnit af Roskilde, men er bygget op af ældre data, så man skal ikke lægge noget i farverne.
Bygget på beregninger
Det nye kort bygger på beregninger over den luftforurening, der kommer fra farlige partikler og den sundhedsskadelige gas NO2.
Med i beregningerne er både den luftforurening, der blæser ind over Danmark fra udlandet, og den lokale forurening fra trafik, industri og brænderøg med mere
Hvad er svagheden ved kortet?
- I princippet har det alt med, men der er altid usikkerhed ved modelberegninger, så man skal se det som et værktøj, der kan screene og give nogle niveauer, siger Steen Solvang Jensen.
Prognose for 2020
Luftforurening varierer over dagen og fra dag til dag, men beregningerne viser et gennemsnit af den luftforurening, der var på de danske adresser i 2012. Det er altså det, du vil se, når du taster en adresse ind på det nye kort.
Det vil sige, at luftforureningen nogle gange både kan være højere eller lavere, end det kortet viser.
I øjeblikket arbejder Institut for Miljøvidenskab også på, at kortet skal kunne vise en prognose for, hvordan luftforureningen vil se ud på samtlige adresser i 2020.
- Luftforureningen er generelt faldende, så det kan være interessant for folk at se, hvordan den vil udvikle sig, siger Steen Solvang Jensen.
Det nye kort er støttet økonomisk af DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, under Aarhus Universitet.