Regeringen indfører nu en række restriktioner i 18 kommuner, efter at smittetallene i den seneste tid er steget. Det gælder København, 16 kommuner i hovedstadsområdet og i Odense.
De nye restriktioner indebærer blandt andet, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 100 til 50 personer.
Derudover bliver åbningstider på restauranter, caféer og andre steder begrænset til midnat - i dag kan de holde åbent til klokken 2.
Københavnsområdet og Odense Kommune bliver også undtaget fra den ellers planlagte udvidelse af den tilpassede Superligaordning til andre idrætsarrangementer.
- Vi er i den mest bekymrende situation siden foråret, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der også opfordrer til øget opmærksomhed om afstandsanbefalingerne i det offentlige rum, i restaurations- og forlystelsesbranchen og i kulturlivet.
Det anbefales også, at sociale arrangementer på grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser aflyses.
Rent juridisk kan restriktionerne omkring forsamlingsforbud og åbningstider først træde i kraft fra onsdag 9. september, men sundhedsmyndighederne anbefaler, at borgere allerede nu retter sig efter dem og alle de andre tiltag.
København er lige nu oppe på 40 smittede per 100.000 borgere. Der har på landsplan været over 1.000 smittetilfælde den seneste uge - det højeste niveau siden foråret.
I 82 ud af landets 98 kommuner er der i de forgangne uger konstateret nye smittede. Det er et helt andet billede end i sommer, hvor mange kommuner i ugevis ikke registrerede en eneste ny smittet.
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fortæller, at det især på grund af årstiden giver rigtig god mening, at man skærper restriktionerne i nattelivet og på restauranter.
Han appellerer også til, at man grundigt overvejer, om man rent faktisk skal gennemføre eventuelle fejringer og fester. Sundhedsstyrelsen vil i løbet af de kommende dage udarbejde skærpede anbefalinger til private sammenkomster.
Ekstra testfaciliteter
I den seneste tid har der været særligt fokus på Odense, hvor et smitteudbrud har været centreret omkring uddannelsessteder i forbindelse med studiestart.
Flere end 1.000 lærerstuderende er blandt andet blev sendt hjem, og mobile testenheder er sendt ud til uddannelsesinstitutionerne. Siden i går er der registreret 19 nye tilfælde i Odense.
I København og nogle af omegnskommunerne er tallene steget hurtigere end andre steder, men her har smitten været ganske anderledes spredt rent geografisk. I hovedstaden er der fundet 53 nye smittede siden søndag.
Myndighederne har som konsekvens opsat et ekstra testtelt i Fælledparken og helt nye testfaciliteter på Nørrebro og i Valby.
Ifølge overborgmester Frank Jensen (S) er Københavns Kommune og sundhedsmyndighederne i gang med en undersøgelse af, om smittespredningen foregår i særlige miljøer.
- Der er en overrepræsentantion af unge voksne, der bliver smittet, siger han og opfordrer unge til at droppe de piratfester, politiet i flere omgange er blevet kaldt ud til og har lukket.
- Lad være med at søge de her fester. Lad være med at gå til det. I kan godt være unge, og I kan godt holde fest, men I skal ikke søge de store fester, siger Frank Jensen.
30 smittede til fest
Ifølge Statens Serum Institut rammes især unge og yngre voksne i den nye bølge af coronaepidemien. Der har tegnet sig et billede af, at borgere smittes ved private sammenkomster og i fritiden.
Ifølge Anette Lykke Petri, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, har en enkelt fødselsdagsfest været kilde til 30 nye smittetilfælde.
Sundhedsminister Magnus Heunicke afviser, at samfundet er tæt på at miste kontrollen over smittespredningen og kalder det "at sætte ind tidligt".
Han afviser, at det var et forkert tiltag at åbne mere for nattelivet, på trods af at meget smitte sker blandt de unge.