Nye rejsevejledninger: Nu frarådes ikke-nødvendige rejser til Storbritannien

Fire nye lande er kommet på listen over lande, som det frarådes at rejse til.

Ferierejser til London og resten af Storbritannien frarådes nu. (arkivfoto) (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Ikke-nødvendige rejser til Storbritannien, Irland, Island og Slovenien frarådes.

Det fremgår af de nye rejsevejledninger, som Udenrigsministeriet i dag har udsendt.

Advarslen skyldes, at de pågældende landes smittetal har passeret grænsen sat af de danske myndigheder. Den går ved 30 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere om ugen, hvorefter ikke-nødvendige rejser frarådes.

I forvejen frarådes alle ikke-nødvendige rejser til Andorra, Belgien, Frankrig, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Holland, Portugal, Rumænien, Schweiz, Spanien, Tjekkiet, Ungarn og Østrig på grund af smittetallene. Disse lande er de såkaldte "orange" lande.

Der er også "gule" lande, som har lave smittetal, men som det frarådes at rejse til, da de har indført restriktioner, blandt andet længerevarende karantæne, over for rejsende, der kommer fra Danmark. Det drejer sig om Estland, Finland, Letland og Litauen.

Ifølge Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, rammer især forbeholdene over for rejser til Storbritannien danske ferierejsende hårdt.

- London og England er stor i efterårsferien, så den er ikke god, siger han.

Penge retur for pakkerejser

Har man bestilt en pakkerejse gennem et rejsebureau til et land, som Udenrigsministeriet nu fraråder alle ikke-nødvendige rejser til, kan man få pengene retur. Men ifølge Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening rejser mange danskere til Storbritannien på "egen hånd", hvor de selv sørger for fly og hotel.

- Mange kender i forvejen London eller har familie derovre, som man tager over og besøger, så dem ser vi ikke i rejsebureauerne. Så medmindre flyselskabet og hotellet, hvis man har bokket sådan et, er villige til at se på det, så er man 'on your own', siger Lars Thykier.

Tjek forsikringen

Samme melding kommer fra Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis man selv har booket en flybillet og et hotelværelse, og flyet går, og hotellet siger: 'Vi er klar til at tage imod dig', så er det så at sige dit eget problem. Det er de helt almindelige aftaleregler, der gælder, siger han.

Flyrejsende, der har købt en flex-billet, vil ofte have mulighed for at lave den om, mens de rejsende, der står med en billet til economy-klasse, ofte ikke har den mulighed. Men der kan være hjælp at hente i rejseforsikringen.

- Det kan jo være, at du har en god rejseforsikring, der dækker det, men det er ikke alle rejseforsikringer, der gør det. Der må man konkret undersøge sin egen forsikring, lyder rådet fra Vagn Jelsøe i Forbrugerrådet Tænk.

De nye vejledninger gælder også for indrejse til Danmark. Fra midnat lørdag vil det derfor kræve et anerkendelsesværdigt formål at rejse ind i Danmark for personer med bopæl i Irland, Island, Slovenien og Storbritannien, ligesom det er tilfældet for de andre "orange" lande.

Et anerkendelsesværdigt formål kan for eksempel være forretningsrejser.