To nye personer er blevet smittet: Mæslinger spreder sig på Sjælland

Læger skal nu holde ekstra øje med patienter, der kommer med rødt udslæt, lyder det fra Statens Serum Institut.

I 2014 var der 27 tilfælde af mæslinger i Danmark. Det faldt til ni tilfælde i 2015, og i 2016 var der tre tilfælde. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Læger, især på Sjælland, opfordres i de kommende uger til at være særligt opmærksomme på patienter, der kan have den smitsomme sygdom mæslinger.

Opfordringen kommer fra Statens Serum Institut, der har fundet to tilfælde af mæslinger hos personer, der bor på Syd- og Midtsjælland.

Den ene er en yngre mand fra Sydsjælland, der er indlagt på Roskilde Sygehus' infektionsmedicinske afdeling. Den anden - en mand i 30'erne fra Midtsjælland - er ligeledes indlagt på Roskilde Sygehus, skriver instituttet i sit nyhedsbrev onsdag.

Formanden for de praktiserende læger i Region Sjælland, Ulrik Hesislev, forklarer at lægerne skal være særligt opmærksomme på et helt særligt udslæt, som er karakteristisk for mæslinger:

- Det breder sig lige efter en feberepisode med nogle mere almindelige symptomer som forkølelse og feber. Så kommer det meget karakteristiske udslæt som breder sig hurtigt ned over kroppen, og hvor man alene ud fra udslættet kan stille diagnosen.

De to mænd, der blev smittet i sidste uge, har ikke været i udlandet og har heller ikke kendskab til, at de har været i kontakt med andre med mæslinger.

Onsdag modtog Statens Serum Institut yderligere to prøver, som er ved at blive undersøgt for mæslinger.

I august fik en person konstateret mæslinger efter at have opholdt sig i Polen i juli.

- Dem, der er i risikozonen, det er dem, der ikke er blevet vaccineret. Det er desværre en temmelig stor del i Danmark, hvor børn ikke er blevet vaccineret, enten fordi man har taget stilling til, at man ikke ønsker at få sit barn vaccineret, eller har glemt det, forklarer Ulrik Hesislev.

Det første tilfælde af mæslinger i Danmark i 2017 blev konstateret tidligere på året midt i marts.

En person var smittet under en ferie i Thailand, og det understreger vigtigheden af at blive vaccineret, hvis man rejser til området med risiko for mæslinger, oplyser Statens Serum Institut.

Mæslinger er en infektion i luftvejene. Det viser sig blandt andet ved rødt udslæt på kroppen. Sygdommen kan give høj feber og i sjældne tilfælde hjernebetændelse.

I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en hyppig årsag til børnedødsfald.

I 2014 var der 27 tilfælde af mæslinger i Danmark. Det faldt til ni tilfælde i 2015, og i 2016 var der tre tilfælde.

DE DANSKE SUNDHEDSMYNDIGHEDER ANBEFALER, AT BØRN FÅR FØLGENDE VACCINER:

  • 3 måneder: Vaccine 1 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 1 mod pneumokoksygdom.

  • 5 måneder: Vaccine 2 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 2 mod pneumokoksygdom.

  • 12 måneder: Vaccine 3 mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis + vaccine 3 mod pneumokoksygdom.

  • 15 måneder: Vaccine 1 mod mæslinger, røde hunde og fåresyge (MFR1).

  • 4 år: Vaccine 2 mod mæslinger, røde hunde og fåresyge (MRF2).

  • 5 år: Revaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og hib-meningitis.

  • 12 år: HPV-vaccine 1 og 2 til piger mod livmoderhalskræft.

Artiklen er opdateret kl.16.56 med kommentarer fra formanden for de praktiserende læger i Region Sjælland Ulrik Hesislev.