Nye metoder redder liv på sygehusene

Fem sygehuse i forsøgsordningen har bl.a. reduceret antallet af patienter, der dør i forbindelse med indlæggelsen.

De nye metoder forhindrer både skader og dødsfald hos patienterne på hospitalet. (© Colourbox)

Over de seneste tre år har fem danske sygehuse været en del af projektet "Patientsikkert Sygehus". Og det har gjort det mere sikkert at blive behandlet der, og det har endda reddet liv.

Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

Projektet har givet de fem deltagende sygehuse 12 såkaldte "pakker", der kan hjælpe til at øge patientsikkerheden på hver sit område, ved at give de ansatte en række metoder til at undgå skader og dødsfald.

Skulle reducere dødsfald og skader

Projektet blev startet af Dansk Selskab for Patientsikkerhed i samarbejde med TrygFonden og de danske regioner i 2010, og målet var at reducere antallet af patienter der døde i forbindelse med, at de var på hospitalet og at reducere antallet af patienter, der blev skadet i forbindelse med behandlingen.

- Vi kunne se, at der var nogle initiativer rundt omkring i verden, hvor det lykkedes i højere grad end herhjemme, og vi ville prøve de metoder af i Danmark også, siger Beth Lilja, der er direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, til DR Nyheder.

Manglede viden

Et af de hospitaler, hvor projektet har haft en dramatisk effekt er på Hillerød Hospital, hvor man ifølge Mandag Morgen har reduceret dødeligheden med godt 15 procent på tre år.

- Vi fandt ud af, at vi ikke vidste særligt meget om patienternes sikkerhed, siger Bente Ourø Rørth, der er Hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital, som Hillerød Hospital er en del af, til DR Nyheder.

- Det har været det epokegørende ved projektet for os. At vi i dag har en viden om, hvad det er, vi kan gøre bedre for at sikre patienterne. Den viden har vi ikke haft før, fortsætter hun.

Regelmæssige tjek

Den "pakke", der nedbragte dødeligheden, indeholdt blandt andet, at man indførte regelmæssige målinger af pulsen, blodtrykket, temperaturen og bevidsthedsniveauet hos alle patienter.

- På den måde kunne vi tidligt opspore, om en patient var ved at blive kritisk syg, så man kunne sætte tidligt ind, siger Bente Ourø Rørth.

Og det har reddet liv, understreger hun.

Flere af "pakkerne" fokuserer på at nedbringe skader på patienterne som eksempelvis liggesår - eller tryksår, som de også kaldes. Bente Ourø Rørth havde en forventning om, at man ikke længere fik den slags sår på hospitalerne.

- Pakken fortalte os, hvordan vi helt systematisk simpelthen skulle løfte dynerne og tjekke alle patienterne for at se, om deres hud var intakt. Og da vi begyndte på det, fandt vi faktisk tryksår, siger hun.

En anden måde at arbejde på

Selv om de nye metoder lyder tidskrævende, betyder de, at patienterne kan komme tidligere hjem.

- Vi forhindrer patienterne i at få skader, så de tidligere kan komme hjem, så det er bare en helt anden måde at arbejde på, siger hun.

Skal udbredes

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, vil have erfaringerne bredt ud til alle sygehuse.

- Jeg hører, at man har brug for et politisk signal om, at patienternes sikkerhed er vigtig. Det er hermed givet. De gode resultater fra Patientsikkert Sygehus skal udbredes til alle sygehuse, siger han til Mandag Morgen.