Berlingske kan i dag kaste mere lys over, hvorfor den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i december blev anholdt og fængslet for at røbe statshemmeligheder.
Avisen kommer nemlig i dag med helt nye detaljer om de ni forhold, der er i sigtelsen mod ham.
Lars Findsen er i fire forhold sigtet for at have røbet statshemmeligheder over for sin kæreste, bror, mor og en mangeårig ven/tidligere kollega, skriver Berlingske.
Derudover er Lars Findsen ifølge avisen også sigtet for at have røbet statshemmeligheder over for to journalister, som er ansat ved to større medier.
Her er der tale om i alt fire forhold, og samtalerne blev ført omkring foråret 2021.
Samtalerne er ifølge Berlingske blev optagtet, da politiet havde installeret rumaflytning i hans private hjem og aflyttede hans telefon.
Det har DR Nyheder også tidligere beskrevet.
Ifølge Berlingske var det Findsens villa i Nordsjælland og hans sommerhus, som blev aflyttet af medarbejdere fra Politiets Efterretningstjeneste.
Berlingske har talt med flere end 40 personer med indsigt i sagen, og avisens oplysninger om sigtelsen stemmer overens med DR’s research.
Det niende forhold handler om en artikel i Berlingske, skriver avisen selv.
Lars Findsen var varetægtsfængslet i over to måneder, inden han blev løsladt.
Alle retsmøder foregik bag såkaldt dobbeltlukkede døre. Derfor har offentligheden ikke kunnet få kendskab til detaljerne i sigtelserne.
Før nu.
Talte om frikendelse i FE-kommission
De private samtaler, som Lars Findsen havde med sin familie op til anholdelsen i december, handlede ifølge Berlingskes og DR's oplysninger om den såkaldte FE-kommission.
Kommissionen havde i et år behandlet alvorlig kritik, som det uafhængige Tilsynet med Efterretningstjenesterne havde rettet mod FE og efterretningstjenestens ledelse.
Tilsynets kritik og mistanken om ulovligheder i FE var grunden til, at Lars Findsen sammen med fire andre ledende medarbejdere blev hjemsendt i august 2020.
På det tidspunkt behandlede kommissionen sagen bag lukkede døre.
Alligevel fortalte Lars Findsen nogle af sin familiemedlemmer om sagen - hvilket DR tidligere har afdækket - både om, hvordan pressen dækkede sagen, men også, at han forventede at blive renset.
Det blev han også.
13. december 2021 udsendte daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) en pressemeddelelse, efter kommissionen havde overleveret sin beretning.
'Jeg kan konstatere, at kommissionen hverken har fundet grundlag for at rejse kritik af FE eller de medarbejdere, som blev tjenestefritaget,' stod der blandt andet i pressemeddelelsen.
Få dage forinden var Lars Findsen blevet anholdt i lufthavnen. Sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 109, hvor strafferammen er op til 12 års fængsel.
Landsret: Ikke begrundet mistanke for alle forhold
Spionchefen sad fængslet i over to måneder, før Østre Landsret gik imod Københavns Byrets afgørelse om, at han skulle være varetægtsfængslet.
Landsretten mente ikke, at der var risiko for, at Lars Findsen ville gentage kriminaliteten, eller at løsladelsen af ham ville vanskeliggøre efterforskningen.
Det var ellers på den baggrund, at Findsen havde siddet varetægtsfængslet.
Alligevel fandt Østre Landsret frem til, at der var en begrundet mistanke om, at Findsen kan have overtrådt loven i seks af de ni forhold i sigtelsen.
Ifølge Berlingske mente landsretten ikke, at der var en begrundet mistanke i forholdene omkring samtalerne mellen Lars Findsen, hans mor og bror. Og heller ikke omkring det forhold, der omhandler en artikel fra Berlingske.
Lars Findsen har endnu ikke sagt noget i forbindelse med sagen. Kun under en fristforlængelse i midten af januar henvendte han sig kort til pressen:
- Jeg vil gerne have sigtelserne frem, og jeg nægter mig skyldig. Det er fuldstændig vanvittigt, det her, og det må I gerne citere mig for, sagde han dengang.
Professor: Sagen er tynd
Sagen mod Lars Findsen er fortsat på efterforskningsniveau, og der er ikke rejst tiltale mod ham.
Professor i strafferet og straffeproces ved Aarhus Universitet Lasse Lund Madsen er blevet foreholdt de nye detaljer i sigtelsen.
- Ud fra de oplysninger, som er kommet frem, så virker sagen til at være noget tynd, siger han til DR Nyheder.
Han peger særligt på samtalerne, som Lars Findsen har haft med både sine familiemedlemmer og de to journalister.
- Otte ud af de ni forhold handler om samtaler på tomandshånd.
- Halvdelen af de samtaler er med nærtstående familiemedlemmer. Det virker til, at man virkelig har skrabet bunden.
Landsretten har fundet, at der er begrundet mistanke om, at han kan have overtrådt loven i forholdene omkring samtalerne med kæresten og en ven/tidligere kollega.
- De samtaler, han har haft med kæreste og nær ven, hvis det overhovedet er en overtrædelse, så er den ikke graverende. Ud fra den målestok føler jeg mig temmelig sikker på, at størsteparten af den danske embedsstand på et tidspunkt har overtrådt deres tavshedspligt over for ægtefællen, vurderer Lasse Lund Madsen.
Han peger på, at det mest alvorlige forhold handler om, hvis noget er endt i avisens spalter.
- Hvis det skal være alvorligt, så må man også kunne godtgøre, at det har ført til publiceret journalistik – og så bliver omdrejningspunktet, om han har sagt noget, som ikke var kendt i forvejen. Der kan anklagemyndigheden få et problem, fordi der er skrevet meget.
- Det virker umiddelbart til at være en tynd kop te.
DR Nyheder har tidligere forsøgt at få PET til at kommentere oplysningerne. Det har tjenesten ikke ønsket.
Hverken PET, Østjyllands Politi eller Rigsadvokaten har ønsket et kommentere Berlingskes artikel.