Nye arbejdstidsregler får pressede lærere til at flygte fra folkeskolen

Nye arbejdstidsregler presser lærerne så meget, at mange vælger at finde et andet arbejde eller fremskynde pensionen, skriver Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladets rundspørge er sygefraværet blandt lærerne steget i 14 af kredsene sammenlignet med samme periode sidste år. (Foto: © Camilla Faurholdt-Löfvall, DR)

Mange lærere er hårdt pressede af de nye arbejdstidsregler, som efter sommerferien er kommet sammen den nye skole-reform. Det skriver Ekstra Bladet, som har været i kontakt med 33 af landets i alt 76 lærerkredse.

I 28 lærerkredse melder man om, at et stigende antal lærere har fremskyndet deres pension eller har sagt deres job op på grund af de nye arbejdstidsregler.

25 ud af 70 har smidt håndklædet i ringen

Tårnby Kommune er en af de kommuner, hvor lærerne flygter fra folkeskolen.

- Vi har en skole, hvor 25 ud af 70 lærere, som er stoppet, fortæller Ulla Erlandsen, der er formand for Amager Lærerkreds, til DR Nyheder.

Lærerne i Tårnby Kommune er ifølge Erlandsen særligt udfordret, fordi de skal undervise cirka 20 timer mere end gennemsnittet - noget der går hårdt ud over lærernes forberedelsestid.

Følger loven stringent

De nye arbejdstidsregler, som trådte i kraft ved skoleårets start, betyder, at lærerne skal lægge samtlige af deres arbejdstimer på skolen.

Men selvom der i lovgivningen bliver lagt op til, at kommunerne kan lave særlige aftaler med deres skole, så følger man i Tårnby Kommune loven stringent, fortæller Ulla Erlandsen.

- I Tårnby Kommune har man besluttet, at lærerne har fuld tilstedeværelse. Bortset fra tre procent af arbejdstiden, siger hun.

Det svarer til 50 timer per lærer, som leder og medarbejder kan aftale skal finde sted et andet sted end på skolen.

Problemer i hele landet

Og det er ikke kun i Tårnby Kommune, at de nye arbejdstidsregler skaber problemer for lærerne, fortæller Ulla Erlandsen, som hører det samme fra sine kolleger i andre kommuner.

- Det er jo over hele landet, at lærere går ned på stribe eller flygter fra de kommuner, hvor rammerne er så dårlige, at de ikke kan løse deres opgaver tilfredsstillende, siger hun.

Ifølge Ekstra Bladets rundspørge er sygefraværet blandt lærerne steget i 14 af kredsene sammenlignet med samme periode sidste år.