Ny undersøgelse: Syv ud af ti børn har haft ubehagelige oplevelser på nettet det seneste år

Det får en pris, hvis vi ikke får det stoppet, siger psykolog.

Intime fotos tikker ind på mobilen.

Det samme gør hadefulde eller sårende beskeder.

Fremmede prøver at komme i kontakt mod deres vilje - og nogle gange ender det i regulær afpresning eller trusler.

Det er hverdagen for rigtig mange danske børn og unge, der færdes på nettet.

Ikke mindre end syv ud af ti af alle 9-17-årige herhjemme har inden for det seneste år oplevet én eller flere digitale krænkelser eller andre ubehagelige oplevelser online.

Det viser en ny undersøgelse, som er udarbejdet af Epinion for Red Barnet og Trygfonden, og hvor mere end 4.000 har svaret.

Omfanget af de ubehagelige oplevelser bør mane til enorm eftertanke over alt, mener psykolog David Madsen, der har specialiseret sig i sociale mediers påvirkning på børn og unge.

- Vi bør tage det her meget alvorligt som samfund. Jeg tror ikke, nogen voksne er interesserede i, at deres børn eksponeres for det her. Det har en virkelig høj pris, siger han.

Stille mistrivsel

Børn og unge fortæller i undersøgelsen om at se voldsomme videoer eller modtage intime billeder, de ikke har lyst til.

Det reagerer mange børn og unge negativt på, men en stor del af dem undlader at fortælle om oplevelserne til andre – særligt til en voksen.

Konsekvenserne af det kan blive alvorlige, vurderer David Madsen.

- Det er min erfaring, at der opstår en stille mistrivsel. Der kommer en gradvis opblomstring af symptomer på depression og angst. Det er helt klart de ting, man kan se, når børn og unge efterlades alene på nettet, siger han.

Psykolog David Madsen ser børn og unge få ptsd-lignende symptomer af nogle af de videoer, der ser online.

Techgiganterne har i de senere år fået massiv kritik for at udvikle algoritmer på sociale medier, der fastholder brugerne så lang tid som overhovedet muligt.

Algoritmerne er dem, der styrer, hvad man ser på de sociale medier. Dvæler du ved kagebagning, vil du få mere af den type indhold. Ser du videoer af katte, så kommer der flere af dem.

Men børn er også tiltrukket af det mørke og er nysgerrige, når der pludselig kommer voldsomt indhold frem. Derfor vender de også ofte tilbage til det, lyder det fra David Madsen.

- Derfor har industrien selv et kæmpestort ansvar i forhold til at skabe indhold, som ikke udelukkende søger at fremme opmærksomheden. Den algoritme skal ændres. Det bør techindustrien selv have en interesse i, siger han.

Debatten om børn og unges liv på sociale medier har kørt længe, men er blevet intensiveret på det seneste.

For nylig kom det frem, at forældre i samlet flok vender sig imod sociale medier og siger nej til smartphones indtil 8. klasse.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har også tordnet mod de sociale medier, og i forårets valgkamp til Europa-Parlamentet foreslog Socialdemokratiet blandt andet, at man fremover skal være 15 år for at få adgang.

Lektor retter pilen mod forældene

Jakob Demant, lektor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, har fulgt udviklingen i digitale krænkelser over de seneste år.

Han mener, at ansvaret ligger flere steder - men særligt hos de forskellige platforme for sociale medier.

- Men de påtager sig ikke deres ansvar i tilstrækkelig grad, siger han.

Lektoren peger dog også pilen mod forældrene, der giver børn under 13 år adgang til for eksempel Snapchat og Tiktok, selvom det strider imod anbefalingerne.

- Vi ser, at forældre lader deres børn have adgang til de platforme velvidende, at de bliver eksponeret for rigtig meget. Det er et ansvar, som vi i hvert fald ikke i strækkelig grad påtager sig os øjeblikket, siger Jakob Demant.

Han mener også, at det er på tide, at børn og unge bliver bedre til at forstå konsekvenserne ved, at de videresender voldsomt materiale.

- Vi har haft en diskussion om, i hvilken grad man kan dele intime billeder og med hvilken form for samtykke. Nu skal vi også begynde at tale om, hvorvidt det meget voldsomme materiale skal sendes videre, siger Jakob Demant.

I den nye undersøgelse fremgår det, at Snapchat er den platform, hvor de fleste digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser sker.

De hyppigste ubehagelige oplevelser på Snapchat er at modtage private og intime billeder, at blive filmet eller screenshottet, og at der bliver spredt rygter om en.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Snapchat, men det har ikke været muligt.

I en mail skriver de:

- Vi ønsker, at alle brugere af Snapchat får en positiv og sikker oplevelse. Snapchat er for unge over 13 år. Hvis vi finder voldsomt materiale, eller det meldes til os via vores app, fjerner vi det øjeblikkeligt. Vi har også ekstra beskyttelse for de 13-17-årige.

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra Meta, der ejer sociale platforme som Facebook og Instagram, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.