Hvert år lider omkring 600 børn af iltmangel under fødslen, som i værste tilfælde fører til alvorlige hjerneskader. Undersøgelser viser, at det især sker, fordi jordemødre og læger er for dårlige til at aflæse grafer for barnets hjerterytme.
- Der er plads til forbedring, for det viser sig, at det faktisk er menneskelige fejl, der ligger bag en del af de her ting, siger overlæge på Rigshospitalets fødeafdeling, Nina Palmgren.
Hun er kursusleder på projekt "Sikre Fødsler", der koster omkring 5,9 millioner kroner og er et initiativ fra Danske Regioner, Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Dansk Pædiatrisk Selskab og Patientforsikringen.
Katastrofe for hver familie
Landet over bliver fødselspersonale lige nu undervist i at tolke grafer for moderens veer og barnets hjerterytme.
- Vore mål er at dygtiggøre læger og jordemødre i at tolke fosterovervågning under fødslen, så vi opnår færre børn der får hjerneskader, siger Nina Palmgren.
En af dem, der allerede har gennemført kurset er jordemoder på Rigshospitalet Lene Skou Jensen. Hun hilser ideen velkommen.
- Det er en katastrofe for hver enkelt familie, når der sker en fejl under fødslen, så jo mere vi kan blive uddannet jo bedre, siger Lene Skou Jensen.
Grænseoverskridende for personalet
Kurset sluttes af med en prøve, som alle 2000 læger og jordemødre skal bestå for at kunne deltage i fødsler fremover.
- Det er folk, der er rigtig gode til deres arbejde, og som måske har været i deres job i 30-40 år, som pludselig skal eksamineres. Det kan være grænseoverskridende, men vi mener, at det her er rigtig vigtigt, siger overlæge Nina Palmgren.
Fem procent dumper eksamen, men de får en chance til. Danske Regioner har ikke taget stilling til, hvad der endeligt skal ske, hvis medarbejderne bliver ved med at dumpe.