Yngre læger under pres for at udskrive patienter uden at have haft adgang til nødvendig faglig sparring med erfarne læger.
Personale, der ikke kender til fælles instrukser om blandt andet vurderinger af selvmordsrisiko.
Vikarer uden adgang til journaler.
Det er blot en del af grundlaget for, at Styrelsen for Patientsikkerhed har konkluderet, at en meget omtalt psykiatrisk afdeling i Randers har alvorlige problemer med patientsikkerheden og formentlig kan se frem til at få et påbud.
Det viser en aktindsigt i tilsynsrapporten fra styrelsen, DR har fået.
Tilsynet er sat i værk, efter afdelingen har været igennem et tumultarisk forløb, hvor en overlæge i foråret blev fyret og nu er politianmeldt af Region Midtjylland.
Fyringen kom efter en henvendelse til regionens whistleblowerordning, men det er også blevet afdækket, at der er sendt advarsler om forholdene på den nu fyrede overlæges tidligere afsnit til Styrelsen for Patientsikkerhed.
På den baggrund foretog styrelsen midt i november et tilsynsbesøg.
Meget af opmærksomheden i sagen har været rettet mod sengeafsnit C, som den tidligere overlæge stod i spidsen for, men den nye tilsynsrapport vurderer, at der ikke bare er problemer her.
Det varslede påbud gælder for samtlige fire sengeafsnit i Regionspsykiatrien Randers, hvor der er risiko for manglende patientsikkerhed.
Region: Store og omfattende problemer
For lægefaglig direktør Jakob Paludan fra Psykiatrien i Region Midtjylland kommer det varslede påbud ikke helt som en overraskelse.
- Det er ting, som langt hen ad vejen er kendte, som vi har arbejdet med et stykke tid, og som vi fortsat kommer til at arbejde med et stykke tid, siger han.
Når det er kendte problemer, hvorfor har I så ikke løst dem endnu?
- Det er meget store og omfattende problemer. Det er en reorganisering af vores sengeafsnit. Det tager tid, siger Jakob Paludan.
Regionspsykiatrien Randers har siden whistleblowersagen været plaget af flere afskedigelser i ledelseslagene og sygemeldinger blandt personalet.
Derfor har antallet af senge på afsnit C været halveret fra 14 til 7, så nogle patienter er flyttet til andre afsnit og afdelinger.
Det er også kommet frem, at en medarbejder er blevet undersøgt for et upassende forhold til en patient.
Jakob Paludan understreger, at regionen lige nu har fuld fokus på at organisere den psykiatriske afdeling på en ny måde, og at det arbejde vil fortsætte helt ind i foråret.
Fortsat problemer med arbejdsmiljøet
Det er dog ikke kun patientsikkerheden, den er gal med i Regionspsykiatrien Randers.
I løbet af 2023 besøgte Arbejdstilsynet hele fem gange sengeafsnit C og endte med i december det år at udstede et påbud om arbejdsmiljøet.
Årsagen var blandt andet store uenigheder om farlige psykiatriske patienter, og hvordan de skulle håndteres.
Arbejdstilsynet var i oktober i år igen på besøg i Regionspsykiatrien Randers og har i den forbindelse udstedt et nyt påbud.
Birgitte M. Gabriel har klaget og søgt erstatning over den behandling, hendes barnebarn fik på sengeafsnit C i Regionspsykiatrien Randers:
I tilsynsrapporten, som DR har fået aktindsigt i, fremgår det tydeligt og klart, at den fyrede overlæges metoder fortsat har støtte fra dele af personalet, og det skaber konflikter.
- Der er mange faglige konflikter blandt funktionslederne, der ikke er løst, og at mange af disse handler om uenighed omkring den tidligere ledende overlæge. De skal i gang med at finde ud af, hvad de kan forvente af hinanden som ledere samt etablere et trygt rum at mødes i, står der i rapporten.
DR har tidligere fået aktindsigt i de undersøgelser, Region Midtjylland selv har lavet af den ledende overlæge.
Her konkluderes det blandt andet om hans arbejde, at der "er ingen vurdering af farlighed, hverken ved indlæggelse, udgang eller udskrivelse".
Og videre står der i konklusionerne:
- Der er indtryk af, at der er en meget åben dør, hvor selv farlige patienter må forlade afdelingen efter kort tids indlæggelse.
Fagligt påbud
Det er kun få uger siden, at Styrelsen for Patientsikkerhed gav den omstridte overlæge et såkaldt fagligt påbud.
Baggrunden for påbuddet er mangelfuld journalføring og mangelfulde behandlingsplaner.
Styrelsen havde varslet påbuddet efter, at en uvildig professor havde gennemgået ti af overlægens patientforløb og konkluderet:
- Flere af forløbene afviger i moderat til svær grad fra normen for anerkendt faglig standard. Grundet de gennemgående og omfattende mangler vurderes der at være tale om gentagne forsømmelser og skødesløshed, skriver professoren i et brev, DR har fået aktindsigt i.
I varslingen af påbuddet, fremgår det også, at overlægens journalføring er så mangelfuld, at det på den baggrund ikke er muligt at vurdere hans faglige kompetencer.
Derfor vil Styrelsen for Patientsikkerhed fortsætte undersøgelserne af overlægen - og på den baggrund tage stilling til, om der er behov for yderligere sanktioner.
Overlægen har i hele forløbet ikke ønsket at kommentere sagen.
Region Midtjylland kan indtil 19. december gøre indsigelser mod påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed.