Det blev for halvandet år siden varslet med bål og brand af både daværende justitsminister Søren Pind (V) og chef for Politiets Efterretningstjeneste, Finn Borch Andersen. Men nye regler for tavshedspligt for ansatte og tidligere ansatte i PET er ikke bare sådan lige at lave. Justitsministeriet skriver i en mail til DR Nyheder, at de nye regler er udsat på ubestemt tid. - Justitsministeriet kan oplyse, at lovforslaget om ændring af reglerne for tavshedspligt ikke fremsættes i denne folketingssamling. Der er identificeret en række spørgsmål, som først skal besvares. Derfor er det endnu uklart, hvornår forslaget fremsættes, skriver pressetjenesten til DR. Det var i kølvandet på bogen 'Syv år for PET', hvor den tidligere PET-chef Jakob Scharf medvirker, at regeringen og PET ønskede nye regler.
PET valgte i efteråret 2016 at politianmelde Jakob Scharf for brud på tavshedpligten i forbindelse med bogen, og siden har politiet efterforsket sagen. I marts 2018 blev Jakob Scharf så tiltalt for brud på tavshedspligten, og sagen ender altså i retten. Det er endnu uvist, hvornår retssagen starter. Anklageskriftet forventes at blive frigivet mandag.
Ligesom andre offentligt ansatte har medarbejdere i PET tavshedspligt og må ikke videregive hemmelige oplysninger.
I 2013 indførte PET en udvidet tavshedspligt, som alle daværende medarbejdere underskrev - også Jakob Scharf. Medarbejderne skrev under på, at de skulle spørge PET om lov, hvis de eksempelvis skulle medvirke i en bog.
Også Jakob Scharf skrev under på dette, men den udvidede tavshedpligt har siden vist sig juridisk at være værdiløs.
- Det er vist åbenbart, at vi kommer til at se på reglerne for tavshedspligt for personer, som håndterer meget fortrolige oplysninger, sagde daværende Søren Pind (V) i efteråret 2016.
Burde ikke tage årevis
Derfor undrer det Politiforbundet, at det kan tage så lang tid for Justitsministeriet at lave nye regler. - Det burde være rimelig simpelt at lave nogle regler og retningslinjer for tavshedspligt i en efterretningstjeneste. Det burde ikke tage årevis at få lavet, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.
Også Socialdemokratiet havde gerne set, at et lovforslag var på vej. - Vi har jo at gøre med medarbejdere, der behandler de mest fortrolige oplysninger, som kongeriget overhovedet ligger inde med.
- Derfor må der selvfølgelig ikke være tvivl om, hvad medarbejdere må skrive om i bøger, og hvad de skal holde for sig selv, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet.
I regeringspartiet Venstre kan retsordfører Preben Bang Henriksen ikke sige, hvornår de nye regler kommer. Men han understreger, at de stadig er nødvendige.
- Jakob Scharf underskrev jo en speciel tavshedserklæring, som så viste sig ikke at være juridisk holdbar. Det skal naturligvis ikke gentages, og derfor kan man ikke bebrejde Justitsministeriet, at man vil være på helt juridisk sikker grund, når man nu udarbejder nye regler på det her område, siger Preben Bang Henriksen.