Selv om der er et synligt fald i antallet af unge, der har stiftet bekendtskab med hash, beretter rusmiddelkonsulenter om frustrerede forældre, der har svært ved at sætte gang i snakken om rusmidler med deres børn.
Det fortæller Maria Koch Aabel, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.
Og forældrenes behov er en af årsagerne til, at styrelsen i dag har offentliggjort en internet-guide, der kan klæde fædre og mødre bedre på, når emner som hash skal vendes med hjemmets teenagere.
- Vi giver redskaber til, hvordan man undgår diskussionsfælden og starter en åben dialog uden løftede pegefingre med børnene. Der er mange, der ikke ved, hvordan man starter en god dialog, selvom de godt er klar over, at snakken er vigtig at tage - og så er der også en del forældre, som ikke føler, at de har nok viden om rusmidler, siger Maria Koch Aabel.
Flertalsmisforståelser
Styrelsens guide er bygget op omkring fakta, der blandt andet kan gøre forældre og deres børn klogere på, hvordan hash påvirker hjernen, hvor farligt det er at ryge hash og hvor mange, der egentlig har prøvet det.
Viden om rusmidlet skal lette på det Maria Koch Aabel kalder "flertalsmisforståelser".
- De fleste tror, at nærmest alle unge har prøvet hash eller ryger hash ofte, men sådan er det slet ikke. Der er mange overdrivelser, siger hun og henviser til de fakta, der bliver fremhævet på den nye side Snakomhash.dk.
Styrelsens tal fra undersøgelsen 'Narkotikasituationen i Danmark 2017' viser, at omkring 40 procent af de 14-26-årige har stiftet bekendtskab med hash. Det er et fald på 2 procent siden 2013, påpeger specialkonsulenten. Knap af 8 procent af de 16-24 årige har prøvet at bruge hash inden for den seneste måned.
Social pejling
Maria Koch Aabel mener, at konkrete tal kan bidrage positivt til dialogen i hjemmet og aflive myten om, at det er helt almindeligt at ryge hash.
- Unge pejler ofte efter det, de tror, deres venner og omgangkreds gør. Og hvis ung tror, der er mange flere, der bruger det og at det er helt normalt, så kan de højest sandsynligt være mere tilbøjelige til selv at føle lyst til at prøve rusmidlet.
Hvorfor vil i gerne sprede lige netop dét budskab blandt de unge?
- Hash er et af de mest udbredte rusmidler blandt unge, og der er mange skadesvirkninger forbundet med det at ryge hash. Særligt når man er ung, kan det påvirke det sociale liv og de unges skolegang, siger Maria Koch Aabel.