Det er første dag som fungerende forsvarschef for Michael Hyldgaard, der i går fik nyt job, da den nu hjemsendte tidligere forsvarschef, Flemming Lentfer, blev fyret.
Og hvilken dag.
Fregatten Iver Huitfeldt og besætningen er netop kommet i havn på Flådestation Korsør efter mere end to måneder på mission i Det Røde Hav. På kajen i Korsør mødte Michael Hyldgaard pressen for første gang i sit nye job.
Den fåmælte, nu fungerende forsvarschef med fire stjerner på uniformen og med en fortid som jægersoldat, vil ikke kommentere på de seneste dages begivenheder i Forsvaret.
- Der er behov for, at vi fokuserer på opgaven. Og det er det, der er kernen. Få den (opgaven red.) brudt ned i delelementer, og så tager vi fat på tingene, som de ligger hen ad vejen, siger Michael Hyldgaard, der indtil i går var generalmajor og chef for Specialoperationskommandoen.
Og hvad er opgaven?
- Det er at forsvare Danmark.
Men der er også problemer med tillid til politikere og så videre, og der er sager og skandaler - hvad er det vigtigste for dig?
- Det er at kigge fremad. Det er jeg sat til at gøre her, og det vil jeg gøre, siger den fungerende forsvarschef.
I går blev Flemming Lentfer, forhenværende forsvarschef, hjemsendt af forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Og her blev Michael Hyldgaards nye job også præsenteret.
'Ingen kommentarer'
Den nu hjemsendte forsvarschef Flemming Lentfer blev fyret af forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der ikke længere har tillid til ham.
Årsagen var "et samlet billede" og ikke kun de seneste dages historier om en kampsituation i Det Røde Hav, hvor afgørende våbensystemer fejlede, da besætningen ombord på fregatten Iver Huitfeldt skulle afværge fire fjendtlige droner.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har dog udtrykt skuffelse over, at han ikke blev orienteret om hændelsen.
Lige nu foregår der en undersøgelse af, hvad der er op og ned i dén sag – og det hele sker på samme tid, som regeringen og forsvarsforligskredsen er i gang med afgørende forhandlinger om at bruge milliarder af kroner i det nye forsvarsforlig og forhandlinger om en ny værnepligtsmodel.
Her spiller forsvarschefen, der er forsvarsministerens øverste militære rådgiver, en afgørende rolle.
Hvad for en tilgang vil du tage med ind til jobbet i forhold til den situation, der er nu?
- Det er den samme tilgang, alle soldater har. Det er, at det er en profession. Vi er professionelle, vi skal forsvare Danmark, og vi skal løse opgaven, og det har jeg også tænkt mig at gøre.
Er det et forsvar i krise, du overtager?
- Det har jeg ingen kommentarer til.
Tror du, at du kan være med til at bygge bro mellem politikere og Forsvaret og genopbygge den mistillid, der måske har været opbygget?
- Jeg kan ikke kommentere det, der ligger forud for (i dag, red.). Men det er klart, at fremadrettet er det, jeg skal arbejde på selvfølgelig, at vi arbejder sammen for at løse opgaverne.
Indtil han blev udnævnt som fungerende forsvarschef var Michael Hyldgaard generalmajor og chef for Specialoperationskommandoen.
De fire stjerner på hans uniform antyder, at han nu er forfremmet til general - ifølge Forsvarskommandoens pressetjeneste er Michael Hyldgaard 'tillagt grad af general, så længe han er fungerende forsvarschef'.
Artiklen er opdateret 13.26 med informationen om, at Michael Hyldgaad er tillagt grad af general.