Ny dansk minedrone fandt ting på havbunden, der fik Søværnets Dykkertjeneste til at undre sig

Ukraine efterspørger opfindelse, der finder miner og skjulte granater langt hurtigere end i dag.

Søværnets Dykkertjeneste haler en skjult dybdebombe op, som en ny, dansk mine-drone har fundet på havbunden. (Foto: © Jesper Nylander- DR Nyheder)

Med et plask rammer dybdebomben vandet. Den vugger lidt i havoverfladen, mens vandet løber ind og tynger den ned.

Det er en øvelse, så der er ikke sprængstof i den khakigrønne cylinder. Men ikke desto mindre er situationen ganske skarp.

Miner - både til lands og til vands - er et problem, der medfører død og lemlæstelse.

Nu har et dansk firma opfundet et system, der langt hurtigere end normalt kan finde minerne.

Det er derfor, Søværnets Dykkertjeneste har smidt en dybdebombe i vandet ud for Marinestation Kongsøre i Isefjorden på Sjælland.

For at teste, om den avancerede mine-søger, der er monteret under en kraftig drone, kan finde alle de bomber og granater, der er skjult under vandet.

- Et havområde som det her kan dronen gennemsøge meget hurtigere, end vi selv kan gøre det, siger Lars Møller Pedersen, orlogskaptajn og chef for Søværnets Dykkertjeneste.

- Det betyder, at minerydningen bliver meget mere effektiv, hvis mine dykkere kan nøjes med at dykke ned og se på, hvad minen finder, i stedet for selv at svømme mange meter og scanne havbunden manuelt, siger han.

Inde på stranden går dronen i luften med en skarp snerren fra seks propeller. Kort efter toner noget frem på skærmen, der undrer Søværnets dykkere.

  • Minedronen går i luften over Isefjorden på Sjælland. (Foto: © Jesper Nylander- DR Nyheder)
  • Under dronen hænger selve den avancerede elektronik, der afslører minerne. Den er sløret, fordi opfinderne ønsker at holde det hemmeligt for eventuelle konkurrenter, præcis hvordan den er konstrueret. (Foto: © Jesper Nylander- DR Nyheder)
  • De grønne spor viser, hvordan dronen metodisk afsøger området. De tre prikker eller plamager viser miner eller andre genstande af metal på havbunden. (Foto: © Jesper Nylander- DR Nyheder)
1 / 3

Minerydning tager lang tid

Forsvaret tester netop nu opfindelsen, som den ukrainske ambassade i Danmark har udvist stor interesse for.

Miner og ueksploderede granater, bomber og andre sprængstoffer er globalt set et stort problem. Både i nuværende krigszoner, som netop nu i Ukraine.

Men også på tidligere tiders slagmarker. I Ukraine er der endda fortsat områder, der er plaget af efterladenskaber fra Anden Verdenskrig.

Årtier efter våbnene blev stille, kan der stadig gemme sig miner, der gør marker livsfarlige og farvande risikable.

Det er især et stort problem, fordi det tager lang tid at finde og fjerne minerne. Hvert eneste centimeter skal scannes og undersøges med håndbårne minesøgere.

Finder man noget, skal mineryddere fjerne eller sprænge det væk.

Herunder kan du se TV Avisens indslag om Søværnets Dykkertjeneste, der testede minedronen på Isefjorden.

Avanceret magnet-teknologi afslører miner

Nu har en gruppe danske forskere, med udgangspunkt i Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, opfundet et system, der kan finde minerne meget hurtigere end normalt.

Det fungerer ved hjælp af avanceret magnet-teknologi, der hænger under en kraftig drone, der metodisk undersøger områderne. Uanset om det er til lands eller vands. Systemet finder alt, der indeholder blot en smule metal.

- Det systemet ser på, er bittesmå variationer i jordens magnetfelt, forklarer medgrundlægger og direktør Arne Døssing Andreasen fra Umag Solutions.

Scanningen kan følges på sikker afstand via en skærm. Det er ambitionen, at systemet selv skal kunne typebestemme landminer, søminer, granater og ueksploderet ammunition og plotte det ind på et landkort.

Minerydning er en langsommelig affære. Billedet er taget i juni i år, hvor en minerydder fjerner miner og efterladenskaber fra Vietnamkrigen, der sluttede i 1975. (Foto: © NHAC NGUYEN, Ritzau Scanpix)

Afslører ukendt genstand

Efter at have fløjet metodisk frem og tilbage over området på Isefjorden, har systemet nu markeret tre tydelige prikker på havbunden.

- På den måde kan man rydde store områder langt hurtigere. Systemet kan se, om der ligger noget og præcis hvad det er. Så minerydderne kan nøjes med fjerne det, der ligger begravet, i stedet for at undersøge hver eneste meter, siger Arne Døssing Andreasen.

Minedronen har fundet netop de to genstande, der tidligere blev skjult. Blandt andet den grønne dybdebombe.

Samt en tredje og ukendt markering, som end ikke dykkertjenesten kender til.

- Vi ved jo, den virker på de her russiske landminer, for vi har testet det sammen med Forsvaret i Skive, siger Arne Døssing Andreasen, mens Forsvarets dykker er på vej ned for at undersøge det ukendte fund.

Det viser sig, at det er en større bunke af afskudte patronhylstre. Formentlig fra en af Frømandskorpsets tidligere øvelser i området.

- Det er formentlig fra et af de maskingeværer, der er monteret på deres hurtigtgående både. Hvis der er blevet skudt rigtig meget, så er det drysset i vandet, konstaterer Lars Møller Pedersen.

Minedronen fandt en bunke afskudte patronhylstre, der formentlig stammer fra en af Frømandskorpsets tidligere øvelser (Arkiv). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Ukraine efterspørger nyt system

Rygtet om den effektive danske minedrone har også nået Ukraines ambassade i København.

Arne Døssing Andreasen fortæller, at der har været et møde på ambassaden, som formentlig har resulteret i en officiel forespørgsel fra Ukraine til Danmark.

- Så kan vi få ukrainske mineryddere til Polen og blive trænet i vores system, som de så kan tage med tilbage, siger han.

Netop minerydning har statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere lovet at hjælpe Ukraine med.

Det har dog ikke været muligt at få oplyst, om minedronen skal være en del af de danske indsatser for at hjælpe Ukraine.