Man kan vist roligt sige, at indvandring og integration har været nogle af de største emner i dansk politik de seneste mange år.
Og både politikere og eksperter konstaterer jævnligt, at 'integrationen har slået fejl'.
Men har den nu også det?
Hjarn von Zernichow Borberg er forfatter til den nye bog 'Integration - her går det godt'. Han er ekstern lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet og partner i konsulent- og videnshuset Cphfacilitation.
- Integration går godt, når fokus er på de mange og ikke på de få, siger han.
I bogen gør han med tal og statistik rede for, at personer af dansk oprindelse og personer af ikke-vestlig oprindelse minder mere og mere om hinanden.
Flere ikke-vestlige personer begynder at studere, og ifølge Hjarn von Zernichow Borberg er beskæftigelsesniveauet for ikke-vestlige indvandrere også bedre end sit rygte.
Nuancerne skal med
Når debatten om indvandring og integration kører, så kan kriminalitet blandt ikke-vestlige personer få bølgerne til at gå højt.
-Det er ikke forkert, at man også fokuserer på kriminaliteten. For det tror jeg, at de fleste af os er optaget af. Det er spændende stof, siger Hjarn von Zernichow Borberg.
Problemet er i stedet, at debatten eller historierne i pressen glemmer proportionerne, mener forfatteren.
- Du glemmer lidt, at der er mange, der slet ikke er kriminelle. Og slet ikke sidder i fængsel. 97 procent af ikke-vestlige personer er ikke kriminelle, siger han.
- Konsekvensen af det her er jo i værste fald, at rigtig mange tror, at integrationen har slået fejl. At muslimer sågar skal sendes ud af landet, fordi man har et fejlagtigt billede af, hvad der egentlig foregår, lyder det fra Hjarn von Zernichow Borberg.
Bedre end sit rygte
Det går bedre og bedre i de socialt belastede boligområder, lyder konklusionen i bogen.
Kriminaliteten er hastigt på vej ned. Fra 2005 til 2015/2016 er antallet af kriminelle i 15 boligområder faldet med over 30 procent, skriver Hjarn von Zernichow Borberg.
Der er også mange flere børn, der består afgangsprøverne i folkeksolen. Og flere unge med ikke-vestlig bagrund får en studenterhue på hovedet sammenlignet med unge af dansk oprindelse, som bor i udsatte boligområder.
- Hvis du alene fokuserer på de socialt belastede områder og ser på dem, der er inaktive og marginaliserede, så udgør de kun to procent af alle marginaliserede i Danmark, siger Hjarn von Zernichow Borberg.
Når det handler om at få et job, så konkluderer forfatteren, at beskæftigelsesfrekvensen er bedre end sit rygte.
For eksempel var 16 procent af de beskæftigede ikke-vestlige personer i 2016 ansat som topledere eller højtlønnede lønmodtagere. Det er cirka en fordobling på seks år.
Derfor slutter Hjarn von Zernichow Borberg med at sige:
- Når så mange politikere går ud og siger, at integrationen har slået fejl, så passer det jo ikke. For hvis du kigger på de mange (og ikke de få, red), så passer det ikke statistisk set.
Politikere: Der er succeshistorier
Mads Fuglede er integrationsordfører for Venstre. Han mener også, at debatten om indvandring on integration kan mangle nuancer.
- Man skal huske, at der er rigtig mange, som jo bare går på arbejde og gør det, vi beder dem om. Og er gode samfundsborgere, siger han.
Men derfor fylder den mindre gruppe - dem, der træder ved siden af - alligevel mest.
- Vi taler jo ikke om udlændinge i Danmark for at stigmatisere nogen. Vi taler om det, fordi der er nogle reelle problemer og udfordringer, siger Mads Fuglede.
Omvendt mener han også, man godt lige kan stoppe op og huske nuancerne i debatten.
- Så skal man nogle gange standse op og trække vejret dybt og lige nævne, at der også er succeshistorier derude.
Socialdemokratiets integrationsordfører, Rasmus Stoklund, mener, at de gode historier faktisk får fokus.
Men man kan altid blive bedre til det. Det kan være rart for alle de ikke-vestlige personer, der står op om morgenen og går på arbejde, siger han.
- De skal selvfølgelig vide, at vi er på deres side. De skal jo ikke føle sig i bås med dem, vi taler om, lyder det fra Rasmus Stoklund.