Mellem jul og nytår blev de første vacciner givet til beboere på landets plejehjem og det mest udsatte plejepersonale.
Herefter var det udsatte borgere over 65 år, der fik deres første stik.
Og nu er turen kommet til de ældste danskere over 85 år, der bor i eget hjem.
I dag har Region Nordjylland som den første region i landet kunnet begynde vaccination af borgere i den såkaldte gruppe 3.
En af de første, som fik vaccinen i dag, var 91-årige Per Brønner, der var mødt op i Brønderslev Hallen, som er et af tre steder, hvor der i dag bliver givet vacciner.
- Jeg mærkede det ikke, det var som et prik fra en knappenål.
Per Brønner bor selv i Brønderslev og har fået hjælp af sin svigersøn til at få booket en tid til vaccinen.
- Jeg ser frem til at få det sidste stik også, så man kan få noget samkvem med familien. Så det er kun et spørgsmål om at komme igennem det og få det overstået. Jo før jo bedre.
Med dagens stik tilhører Per Brønner en stadig lille gruppe af danskere, som nu har fået et vaccinestik. Fra Nordjylland sender han en klar opfordring til resten af landets befolkning, når de med tiden også bliver tilbudt en vaccine.
- Bare se at komme i gang - også af hensyn til ens medmennesker. Se at få det overstået. Man skal ikke takke nej. Kun hvis man har en sygdom, der gør, at man ikke kan tåle vaccinen. Men ellers er det på med vanten, siger Per Brønner.
Borgere over 88 år vaccineres først
Ifølge Sundhedsstyrelsen modtager Danmark i denne uge to leverancer af vaccine fra producenten Moderna. Begge skal bruges til at vaccinere borgere i gruppe 3.
Den første leverance er gået direkte til Region Nordjylland, mens den anden vil blive fordelt mellem de fire øvrige regioner.
I Region Nordjylland er man glade for at kunne gå i gang allerede i dag, fortæller Jan Nybo, der er overlæge på Aalborg Universitetshospital og vaccineansvarlig i regionen.
- Vi er glade for, at regionen fik tilbudt 6.000 Moderna-vacciner. Det svarer til, at vi cirka kan vaccinere 3.000 borgere de næste par dage.
I resten af landet vil de ældste borgere blive tilbydt vaccinationen om 'nogle dage', skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.
Men leverancen af vacciner til landet har været mindre end forventet, og derfor er det heller ikke alle nordjyske borgere i gruppe 3, som kan forvente at blive vaccineret.
Vaccineforsyningerne rækker i første omgang kun til at vaccinere borgere over 88 år.
- Grundet den generelle mangel på vacciner, er man nødt til at prioritere indenfor de enkelte grupper. Men vi glæder os til at komme i gang, siger Jan Nybo.
I første runde bliver 3000 nordjyder ud af 12.000 i målgruppen vaccineret.
Artiklen fortsætter under grafikken, der viser de 12 grupper i Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan.
Kommuner har ringet rundt
I Region Nordjylland har kommunerne de seneste dage været i gang med at ringe rundt til de ældre borgere, der kunne få en vaccine i denne omgang.
- Kommunerne har de seneste dage knoklet med at få kontaktet så mange som muligt for at hjælpe med at bestille tid, men også at arrangere kørsel, hvis der var brug for det, fortæller Jan Nybo.
Den indsats har givet pote.
De tre steder i Nordjylland, hvor der i dag bliver vaccineret, har mellem 90-95 procent takket ja til en vaccine. Det betyder, at man alene i dag kan vaccinere cirka 850 borgere.
Tidligere har Ældre Sagen kritiseret den måde, de ældste borgere er blevet tilbudt vaccinen. Det har nemlig i høj grad været op til dem selv at booke tid til vaccinationen, og det er ikke altid let, hvis man er oppe i årene og for eksempel ikke har adgang til en computer eller har familie og venner, der kan hjælpe.
- Vi ser gerne, at alle kommuner gør som i Nordjylland. For det er en udfordring for dem, som ikke har pårørende og har svært ved at navigere i det her. Men vi ved, at rigtig mange kommuner er kommet godt ind i kampen og kontakter mange af de her borgere, siger Rikke Hamfeldt, der er seniorkonsulent i Ældre Sagen.
Hos Ældre Sagen får de for tiden mange henvendelser fra ældre, der har spørgsmål til vaccineplanerne.
- Det er lige fra, hvornår man skal vaccineres, hvor man kan blive vaccineret – og hvordan man i det hele taget skal agere i det her. Mange er utrygge ved, om de når at tilmelde sig på det rette tidspunkt.
- Det fylder rigtig meget for ældre mennesker, og man vil gerne vaccines, når der er mulighed for det, fortæller Rikke Hamfeldt.
'Vi kan ikke slippe gækken løs endnu'
Efter vaccinestikket til de ældste borgere er blevet givet, vil nye spørgsmål nok begynde at melde sig.
Kan man eksempelvis igen begynde at invitere familie og venner til frokost, hvis man er blevet vaccineret?
Men der skal nok holdes lidt på invitationerne endnu, fortæller professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.
- Vi kan ikke slippe gækken løs endnu. Men jeg kan love for, at der bliver lavet forskning på det for at sikre, at det kan ske så hurtigt som overhovedet muligt.
Den næste tid kan blive omvendt af, hvordan den seneste tid har set ud, forklarer Lars Østergaard. Nu skal de ældre vaccinerede borgere måske nemlig være dem, der er særligt opmærksomme på ikke at give smitten videre.
- Indtil videre ved vi for lidt om vaccinens virkning i forhold til at undgå smittespredning. De ældre, som nu bliver vaccineret, skal måske tænke over, om de kan risikere at smitte nogen af deres kære.
Men både de ældre og samfundet generelt skal glæde sig over, at der nu er sat gang i vaccinationen af gruppe 3, mener Lars Østergaard.
- Vi ved, at det er en af de grupper, som har en større risiko for at blive indlagt på hospitalet og få et alvorligt sygdomsforløb. Det, at der nu bliver vaccineret, og man ikke er i samme risiko, gør, at vi må forvente færre indlagte patienter. Det er meget, meget glædeligt.