Skandalen om de fejlbehæftede teledata får nu Rigspolitiet til at bestille en ekstern undersøgelse af sagen.
Eksterne konsulenter skal nu kulegrave de fejl og mangler i politiets brug og behandling af teledata, der har betydet, at en lang række straffesager nu måske skal genoptages.
- Jeg har modtaget en orientering fra rigsadvokaten og rigspolitichefen om de seneste tiltag i teledata-sagen. Det er afgørende for mig, at alle fejl og usikkerheder om teledata kommer frem i lyset hurtigst muligt og bliver håndteret åbent, grundigt og ordentligt. Jeg tilslutter mig derfor rigsadvokaten og rigspolitichefens nye tiltag, skriver Justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.
Konsulenterne skal også undersøge, om der sker den fornødne kvalitetskontrol af de teledata, de i øjeblikket modtager fra teleselskaberne, og komme med anbefalinger til, hvordan den kontrol i fremtiden kan styrkes.
Det sker for hurtigst muligt igen at kunne bruge teledata som beviser i straffesager.
29 personer løsladt
Hele teledata-sagen begyndte i juni, hvor det kom frem, at der har været en fejl i politiets it-systemer, og derfor kan der være data, der er gået tabt i overførslen fra teleselskaberne til politiet.
Det betød, at 10.700 sager om alvorlig kriminalitet nu gennemgås, fordi der har været brugt teledata i dem.
Efter der for nylig kom oplysninger om nye fejl, mener derfor Rigsadvokaten ikke længere, at det er forsvarligt at bruge oplysningerne i retten.
Derfor fik alle anklagere for to uger siden besked om, at teledata i foreløbig to måneder ikke må bruges som beviser.
Siden da er i alt 29 personer blevet løsladt, og 31 retssager er blevet udsat, oplyser Rigsadvokaten.
Må fortsat bruges af politiet
Men selvom der er usikkerhed, må politiet stadig bruge teleoplysningerne i efterforskninger, og man må også bruge dem som grundlag til at få lov til at foretage telefonaflytninger eller ransage mistænktes hjem.
Det fremgår af en instruks fra rigsadvokaten og rigspolitichefen.
Politifolkene skal tænke sig grundigt om, hvis de gør det.
- Den øgede opmærksomhed indebærer, at politiet på efterforskningsstadiet – i lyset af de foreløbigt konstaterede fejl, fejlkilder og usikkerheder – skal udvise særlig opmærksomhed ved gennemgangen, kontrollen og brugen af teledata, lyder det i en orientering fra Rigspolitiet og rigsadvokaten.
Samtidig skal politiet forsøge at benytte andre metoder i efterforskningen, hvis en tiltalt eller en forsvarsadvokat rejser tvivl om teledata.
- I sådanne tilfælde bør de omhandlede teledata så vidt muligt søges valideret ved andre efterforskningsskridt, f.eks. afhøringer, gennemgang af videoovervågning med videre, lyder det i orienteringen.