Det er en unik og omfattende sag, Københavns Byret tager hul på i dag, når det skal vurderes, om det midlertidige forbud mod Nørrebrobanden Loyal to Familia, LTF, er på sin plads.
Det fortæller advokat Michael Juul Eriksen, der repræsenterer LTF i retten.
- Sagen handler om noget, som ikke har været prøvet før. Hvis det var en drabssag, så havde anklager og forsvarer prøvet det mange gange før. Her er vi inde på ukendt farvand, siger han.
Det midlertidige forbud mod LTF blev indført for fem måneder siden, 4. september sidste år, efter juridiske overvejelser hos Justitsministeriet, Rigsadvokaten, Københavns Politi og efter stor politisk debat.
I Danmark slår grundloven nemlig fast, at det står enhver frit for at være med i en forening. Kun hvis foreningen virker ved vold, kan den forbydes, og det skal en domstol vurdere.
Det er ikke sket før.
75.000 siders bilag
Sagen er mere omfattende end almindelige straffesager, hvor en eller flere personer sidder på anklagebænken.
Store straffesager fylder ifølge Michael Juul Eriksen mellem 5.000 og 10.000 sider, når det kommer til bilagene, som bliver inddraget undervejs.
I sagen om opløsning af banden LTF fylder bilagene 75.000 sider.
- Juridisk set er der ikke noget, man kan genbruge fra andre sager. Det hele skal laves fra bunden af. Så den er enormt omfattende, lyder det fra Michael Juul Eriksen.
Advokat: LTF er ikke en forening
LTF-advokaten vil forsøge at overbevise dommerne i Københavns Byret om, at LTF langt fra er en forening.
- Anklagemyndigheden vil gøre gældende under sagen, at det er en forening. Forsvaret vil anfægte det synspunkt, at det skal være en forening i grundlovens forstand, siger han.
Hvad LTF så er, ønsker advokaten ikke at forklare. Han ønsker heller ikke at udtale sig om, hvorvidt LTF stadig findes for eksempel i udlandet, eller om den 32-årige nu udvisningsdømte Shuaib Khan stadig er bandens leder.
Er det her en sag, som LTF’erne selv går op i?
- Selvfølgelig går man op i sager, der kan have betydning for én selv, og jeg tror, at rigtig mange mennesker går op i det, for det er principielt: Hvor går grænserne for vores frihedsrettigheder, siger Michael Juul Eriksen.
Han mener, at forbuddet bør ophæves.
Mange vidner
Om den forbudte bandes medlemmer skal vidne under sagen, er uklart inden sagens opstart.
- Jeg kan ikke komme ind på den konkrete bevisførelse, men jeg kan sige, at der er indkaldt en meget lang række vidner – både fra anklagemyndighedens og forsvarets side, lyder det fra Michael Juul Eriksen.
Det står klart, at 75 vidner skal afhøres.
Københavns Byret skal bruge 35 retsdage på at vurdere, om LTF er en forening, og om den i så fald virker ved vold.
Sidste retsmøde om opløsning af LTF finder efter planen sted i slutningen af august.
Sigtelser
- •
Politiet har oprettet 39 sager om overtrædelse af forbuddet siden 5. september.
- •
Det har ført til 24 sigtelser.
- •
Hovedparten går på, at folk i strid med reglerne mistænkes for at have deltaget i en forbudt forening.
- •
Nogle er også sigtet for at have overtrådt forbuddet ved at have benyttet sig af LTF's kendetegn på offentligt sted.
- •
Enkelte sigtelser handler om, at folk mistænkes for at have overtrådt det opholdsforbud, som politiet kan give til folk i forbindelse med bandeforbuddet.
- •
Ifølge tal fra Kriminalforsorgen kommer en del af sagerne fra fængslerne. Kriminalforsorgen har lavet 17 politianmeldelser af indsatte for at have videreført den forbudte forening.
- •
Den første dom forventes at falde i Københavns Byret 1. marts, hvor en person sidder tiltalt for at have båret en kasket med et "F" på, som ifølge anklagemyndigheden er et symbol på Loyal to Familia.