Efter små 5.000 års fravær er elgen tilbage i den danske natur. Fem kalve fra to forskellige skånske elgparker i Sverige er netop sat ud et sted i Lille Vildmose i Østhimmerland. Her skal de indgå i områdets naturpleje og gnaske løs af træer og buske, og på den måde skabe mere variation i landskabet.
Og den store karakteristiske hjort er som skabt til at holde træer og buske i ave, fortæller direktør i Skandinavisk Dyrepark Frank Vigh-Hansen til DR Viden.
Elge undgår helst at æde græs
- Elgen er drøvtygger og har fire maver, som vi kender fra køer, får og geder, forklarer han. Men modsat husdyrene er elgen ekstremt dårlig til at fordøje græs. - Derfor skal den spise varieret kost som blade, urter, træknopper og friske skud, forklarer Frank Vigh-Hansen. Kombineret med dens højde og evne til at nå højt op i bevoksningen, kan den virkelig sætte sit præg på landskabet, og det er nøjagtigt, hvad den skal gøre i Lille Vildmose, forklarer han.
Spiser dagligt op mod 10 kilo urter
Elge er enspændere, der lever i små familiegrupper. Her går de rundt i skovkanter og randområder for at fouragere. En voksen elgko på 200 kilo skal dagligt have tre til fire kilo plantetørstof, fortæller Frank Vigh-Hansen. Det svarer til otte til ti kilo friske urter, og har hun et par kalve, skal hun spise det dobbelte. Lille Vildmoses fem nye elge - to tyrekalve og tre kviekalve - er seks måneder gamle og vil frem til maj næste år gå i en forholdsvist afgrænset indhegning, inden de fremadrettet slippes løs på et større areal.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1068409653209558:0