Kommune: Vi har afværget kraftig forurening af Alling Å for nu

Indtil videre tyder det på, at Randers Kommunes indsats har virket, siger kommunen selv.

De tunge maskiner kører i døgndrift i et forsøg på at bremse miljøforureningen.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har kaldt det for en af de største trusler mod miljøet lige nu. En biolog har fortalt, hvordan det kan tage årtier at rette vandmiljøet op, hvis jordskredet fortsætter.

Alt imens har nervøse borgere kunnet se til uden helt at kende alvoren af den forurening, der følger med et jordskred med mindst 2.000.000 ton forurenet jord ved virksomheden Nordic Waste nær Randers - nærmere bestemt i Ølst.

Men nu er der svar på de første vandprøver, som er taget i Alling Å, som jordskredet bevæger sig ud mod.

Og ifølge kommunen selv, viser de, at Randers Kommune indtil videre er lykkedes med at beskytte Alling Å. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Således mener kommunen, at prøverne viser, at der er afværget en kraftig tungmetalforurening af Alling Å, lyder det i meddelelsen.

De første vandprøver i området er taget 20. december, og her var der forhøjede koncentrationer af særligt tungmetaller efter jordskredet fra Nordic Waste.

Men i målingerne, som er taget efter - den 23., 26. og 29. december - er der et fald i koncentrationen af tungmetaller.

- Derfor er hovedkonklusionen, at det er lykkedes at beskytte Alling Å indtil videre, skriver Randers Kommune.

Nordic Waste i Randers er lige nu omdrejningspunkt for en lurende miljøkatastrofe. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)

'Risikoen var stor'

Jesper Kaas Schmidt, der er kommunaldirektør i Randers Kommune, siger i samme pressemeddelelse, at han er glad for, at tallene viser, at indsatsen virker - indtil videre.

- Risikoen for at Alling Å var blevet forurenet af tungmetaller den 20. december og dagene efter, var så stor, at jeg næsten ikke tør tænke på, hvordan det havde set ud uden vores tiltag, siger han.

I går kunne vi her på DR fortælle, hvordan flere venter nervøst på svarene af vandprøverne - og at Randers Kommune ikke har kunnet forklare, hvor de blev af.

Siden december er der, ifølge Randers Kommune, hver eneste uge taget prøver af vandet for at overvåge vandkvaliteten i området.

Det er nemlig ikke kun Alling Å, der bliver ramt af forurening, når den forurenede jord rammer. Det risikerer at forurene både åsystemet, Grund Fjord, Randers Fjord og potentielt Kattegat, hvis ikke Randers Kommune formår at bremse jordskredet.

Herunder kan du se en overflyvning af Alling Å, der løber tæt på Nordic Waste: