Nu ændrer Nordic Waste forklaring: Blev jorden overhovedet renset?

Mens en miljøkatastrofe udspiller sig på virksomhedens gamle grund, giver Nordic Waste modstridende oplysninger om, hvad der er sket med ekstremt PFOS-forurenet jord.

- Jeg synes i det hele taget, at det er svært at have tillid til noget som helst i Nordic Waste-sagen, lyder det nu fra byrådsmedlem.

Først blev jorden påstået renset og smidt på jordtippen på et tidspunkt, hvor eksperter stiller spørgsmålstegn ved, om det overhovedet var muligt at rense jord for PFOS.

Nu lyder forklaringen pludselig, at den ekstremt PFOS-forurenede jord fra Korsørsagen i stedet ligger begravet i et betonkar ved Nordic Waste.

Men man kan ikke have to modstridende svar, der begge er rigtige, konstaterer byrådsmedlemmer, som nu kræver afklaring i sagen. Ligesom eksperter er de nemlig bekymrede for, hvor PFOS-jorden er endt - og om den udgør en fare for miljøet.

- Det her er ikke godt. PFAS er noget, man skal tage meget alvorligt, og derfor skal vi være 100 procent sikre på, hvad der er rigtigt af de to vidt forskellige svar, siger Anker Boje, der sidder i byrådet i Randers for Socialdemokratiet.

Rosa Lykke Yde, byrådsmedlem for SF, bakker op:

- Jeg er forvirret på et højere plan. Umiddelbart er der ikke overensstemmelse mellem de oplysninger, der kommer frem i den her sag.

Lad os starte med at spole tiden tilbage til 2021, hvor en giftskandale rasede i Korsør.

Slagelse Kommune skulle af med giftig jord, der ifølge analyser, DR har fået indsigt i, viste et indhold på 6.100 mikrogram PFOS pr. kilo. Et niveau, der ifølge ekspert ligger 600 gange over det kvalitetskrav, vi har til ren jord.

Og her kom Nordic Waste ind i billedet.

To år for tidligt

I marts 2021 fremsendte Nordic Waste et tilbud til Slagelse Kommune, hvor virksomheden hævdede at have teknologien til at vaske PFOS ud af jorden.

Noget, der efterfølgende har vakt undren.

Til DR oplyser Teknologisk Institut nemlig, at det ikke har kendskab til, at der på daværende tidspunkt eksisterede rensningsanlæg for PFOS.

Først to år senere - i 2023 - blev der i Danmark igangsat pilotprojekter, der skulle teste muligheden for at rense jord for den type stoffer.

Udklip fra tilbud fra Nordic Waste til Slagelse Kommune i 2021. (Foto: © Aktindsigt)

På trods af det har Nordic Waste sendt en række analyser til Randers Kommune, der – ifølge virksomheden selv – viser, at jorden fra Korsør allerede i oktober 2021 var renset ren.

DR har set analyserne, som angiveligt viser, at den jord, der før havde et indhold på 6.100 mikrogram PFOS pr. kilo få måneder senere kun indeholdt 0,1 mikrogram pr. kilo.

I en mail til Randers Kommune skriver Nordic Waste, at den nu rene jord er "nyttiggjort", hvorefter en geolog fra kommunen konkluderer, at den er lagt op på jordtippen. Og så bliver sagen lukket.

Ændrer forklaring

Men nu har hele PFOS-fortællingen som nævnt taget en drejning.

Randers Kommune oplyser nu til DR, at den har modtaget en redegørelse fra Nordic Waste, som beskriver, at de 21,43 ton PFOS-holdig jordslam fra Korsørsagen er indkapslet i et "betonkar" på virksomhedens areal.

Altså oplysninger, der strider imod det, Nordic Waste tidligere har fortalt både Slagelse Kommune og Randers Kommune.

DR har bedt Randers Kommune om redegørelsen, men har endnu ikke fået den udleveret.

Heller ikke byrådsmedlemmerne i Randers har endnu fået lov at se redegørelsen, selv om flere har rykket for den.

Hos Rosa Lykke Yde, der sidder i byrådet for SF, er håbet, at det er forklaringen i den nye redegørelse, der er den korrekte. Altså forklaringen om, at den giftige jord er indkapslet i beton.

- Det ville på sin vis være en lettelse, hvis det viser sig at være indkapslet og derved ikke udgør en risiko for Alling Å, siger hun.

Hun føler sig dog langt fra sikker på, at det er sådan, det forholder sig, og at den PFOS-holdige jord dermed ikke udgør en forureningsrisiko lige nu.

- Jeg synes i det hele taget, at det er svært at have tillid til noget som helst i Nordic Waste-sagen, konstaterer hun.

Afviser at svare

DR har spurgt Nordic Waste ind til de modstridende oplysninger. Vi har blandt andet bedt om svar på validiteten af de analyser, virksomheden tidligere har brugt som dokumentation for, at PFOS-jorden allerede i 2021 skulle være ren og "nyttiggjort".

Men I et skriftligt svar lyder det blot, at den tidligere ledelse i Nordic Waste ikke har nogen kommentarer.

Det manglende svar vil politikerne i Randers dog ikke acceptere.

- Jeg fortsætter med at følge op på det her, og så holder jeg fast i, at alting i den her sag skal undersøges tilbundsgående, fastslår Rosa Lykke Yde.

Også Anker Boje vil presse på for en afklaring. For som han siger:

- Man kan ikke have to modstridende svar. Vi skal have fundet ud af, hvad der er rigtigt, og hvor PFOS-jorden er i dag.