De lyse sandstrande, den friske luft og de grønne bakker, hvor husene titter frem. Maleriske omgivelser er svære at forlade. Særlig for nordjyderne.
Nye tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter viser, at det er så svært, at 80 procent af indbyggerne i Nordjylland også er født i landsdelen. Til sammenligning er andelen kun halvt så høj på Østsjælland.
Hvis man kigger på danskernes mobilitet, tegner der sig et billede af, at vi på trods af, at Danmark er et lille land, ikke er særligt mobile. Ifølge den nye undersøgelse bor 2,3 millioner af os nemlig mindre end ti kilometer fra vores fødesogn.
Livstilsekspert Henrik Byager er ikke overrasket.
- Vi er ikke en nation, der bare flytter. Trygge og kendte omgivelser er meget styrende for vores valg i livet. Vi kender vejen, nabolaget, vi kan huske, hvem der har været kæreste med hvem i skolen, og vi ved, når naboen får nye gardiner. Så hvorfor flytte?
Ifølge Henrik Byager er Nordjylland et ekstremt eksempel på den tankegang, også selvom økonomien ikke blomstrer i regionen.
Det svarer til nærmest at emigrere
Nordjydernes tilknytning til deres fødeegn er så stor, at landsdelen topper listen med de tre kommuner, hvor flest er blevet boende. Det er Brønderslev, Hjørring og Frederikshavn.
Ifølge Henrik Byager er der store kulturelle forskelligheder, og ikke mindst fordomme, landsdelene imellem.
Det kan for eksempel være noget af en omvæltning at flytte fra det mørke Jylland og over til ”Djævleøen”.
- Det at flytte fra Nordjylland til København vil mange betragte som at flytte til et andet land. Det svarer til nærmest at emigrere. København er for mange danskere som et stort truende monster, siger Henrik Byager.
Det kan måske være årsagen til, at kun tre procent af indbyggerne i Københavns Kommune samt Dragør, Tårnby og Frederiksberg Kommune oprindeligt er født i Nordjylland.
Har et godt sammenhold
Borgmester i den nordjyske kommune Brønderslev Mikael Klitgaard (V) er enig i, at der er store forskelle på København og Nordjylland.
- Der er meget action i de større byer, og den livsstil kan godt tiltrække nogle. Men herude hos os har vi et godt sammenhold blandt andet igennem foreningslivet, hvor vi kan skabe netværk og lære hinanden at kende. Dem, du møder på Rådhuspladsen, kender du ikke. Det gør man på Hjallerup Marked, siger borgmesteren.
Mikael Klitgaard lægger ikke skjul på, at det kan være et problem, hvis de unge, der flytter til de større byer for at få en høj uddannelse, ikke kommer tilbage. Han pointerer dog, at Aalborg ikke er længere væk, end at man kan pendle, og en stor del af de unge vender tilbage nordpå, når de skal stifte familie.
Fordomme om vindblæst landskab
Det er imidlertid ikke kun køreturen vest over Storebælt, der kan være skræmmende. Københavnerne er åbenbart ikke så vilde med de maleriske omgivelser, som de er med det pulserende byliv.
Det er nemlig ligeledes kun tre procent af indbyggerne i Nordjylland, der har taget turen fra hovedstaden.
- Vi har mange fordomme om udkantsdanmark. Vi ser et vindblæst tomt landskab for os, hvor man ikke kan noget, og dem, der bor der, heller ikke kan noget. Det er den fordom, der er blandt mange byboere, fortæller Henrik Byager.
Det er dog ikke kun københavnerne, der holder sig fra Nordjylland. Også resten af Sjælland vælger at stoppe flyttebilen lige omkring Fyn. Kun syv procent af den nordjyske befolkning er født andre steder end i Jylland.
Udforsk Danmarks potentiale
Den store lokaltilknytning kan dog være et problem, mener flere eksperter, der peger på, at den manglende mobilitet kan skabe en skævvridning i Danmark i forhold til uddannelsesniveau og arbejdskraftens kompetencer.
Henrik Byager, der selv har arbejdet flere forskellige steder i Danmark, bruger blandt andet Lego som eksempel. En virksomhed, der oplever enorm popularitet i øjeblikket, men stadig ikke kan tiltrække kreative ildsjæle fra de større byer til Billund.
I stedet for at lade os nøjes med det, vi kender, burde danskerne i stedet komme rundt i landet og opleve det store potentiale, der ligger og lurer i krogene.
- Især blandt yngre mennesker hører jeg, at man nærmest hellere vil undvære studie og job end at skulle flytte til en fremmed by. Der er vi for snæversynede i stedet for eventyrlige og risikovillige, siger Henrik Byager.