På tværs af adskillige landegrænser og tidszoner er ni personer blevet anholdt for deres rolle i et avanceret investeringsbedrageri, der har ramt 186.000 ofre i Danmark og mange andre lande.
Det oplyser det europæiske politisamarbejde, Europol.
De anholdte er alle mistænkt for at have været involveret i et storstilet svindelnummer ved navn JuicyFields.
Konkret troede ofrene, at de satte deres penge i cannabis til medicinsk brug. Og at de købte cannabisplanter, som skulle videresælges til autoriserede forhandlere med et lovet stort afkast.
Men i juli 2022 trak bagmændene stikket på den investeringsplatform, som de havde opbygget til formålet, og efterlod ofrene med et samlet tab på mindst 645 millioner euro, oplyser Europol.
- •
DR Dokumentar og Undersøgende har i længere tid arbejdet på at afdække sagen i en kommende podcast og dokumentar, der kommer på DRs platforme senere på året.
Fik svindelnummer til at ligne en reel virksomhed
Hovedbagmændene bag bedrageriet er ifølge DR’s oplysninger russere. De mistænkes for organiseret bedrageri og svindel, mens andre af de anholdte er mistænkt for hvidvask af penge, oplyser tysk politi, der har efterforsket sagen sammen med spansk og fransk politi.
Ifølge Europol er de øvrige anholdte to tyskere, en sydafrikaner, to lettiske statsborgere og en brite.
Som led i svindelnummeret etablerede bagmændene kontorer i flere europæiske storbyer, ansatte europæere i topstillinger, sponsorerede branchemesser og holdt storslåede fester. De fik sågar anskaffet en lastbil, der kørte rundt i Europa med store JuicyFields-logoer på siderne.
- Kriminelle, som dem der stod bag JuicyFields, er meget dygtige til at identificere nye og sofistikerede måder at ramme ofre på, udtaler Tom Barford, der er afdelingschef for avanceret økonomisk kriminalitet hos National Crime Agency i England.
- I denne sag blev enkeltpersoner over hele verden lokket af løftet om høje afkast med ringe eller ingen risiko og derefter mødt med ødelæggende tab, udtaler han.
De ni anholdte
To af de anholdte i torsdagens politiaktion er blevet pågrebet i Tyskland. Der er tale om to mænd på henholdsvis 55 og 60 år. Ifølge DR’s oplysninger er de mistænkt for at have hvidvasket penge fra investeringsbedrageriet og ikke for at være hovedbagmænd bag selve bedrageriet.
En person, der derimod ifølge DR’s oplysninger er mistænkt for at være en af hovedbagmændene, er blevet arresteret i Den Dominikanske Republik. Der er tale om en russisk statsborger, som boede på øen i Det Caribiske Hav.
Blandt de anholdte var også en 42-årig mand, som blev anholdt i Atherstone nordøst for Birmingham i England. Han har været efterlyst af spansk politi for sin rolle i bedrageriet og er blevet begæret udleveret til Spanien, oplyser National Crime Agency.
Ifølge den britiske politimyndighed var manden ansvarlig for at udbetale løn til ansatte i investeringsbedrageriet og med til at legitimere foretagendet gennem sin deltagelse i branche-events.
Derudover er yderligere to russere, en sydafrikaner og to letter anholdt, oplyser Europol til det hollandske public service-medie BNNVARA, som DR samarbejder med om historien.
Dyre biler og ejendomme beslaglagt
Flere end 400 politibetjente var involveret i den store politiaktion, hvor der i minutiøs planlægning blev gennemført ransagninger på 38 adresser i adskillige lande.
Der blev blandt andet beslaglagt ejendomme, dyre biler, luksusgenstande, kunstværker og et stort antal elektroniske enheder og dokumenter.
Derudover er der blevet indefrosset 4,7 millioner euro på bankkonti, godt 1,5 million euro i kryptovaluta, 106.000 euro i kontanter og 2,6 millioner euro i ejendomsværdier.
I aktionen deltog specialister i blandt andet kryptoanalyse, eksperter i it-kriminalitet, særlige indsatsstyrker, russisk-talende tolke, og politihunde trænet i at finde elektroniske enheder og penge.
Europol havde derudover udsendt betjente til en række lokationer rundtomkring i verden. I aktionen deltog også EU-agenturet Eurojust, der koordinerer nationale myndigheders efterforskning og retsforfølgelse af grænseoverskridende kriminalitet.
Ifølge DR’s oplysninger, er der flere mistænkte af forskellige nationaliteter, som ikke er blevet pågrebet i torsdagens aktion.